Adria Airways Logo Adria Airways

Nikoli ni prepozno za prvi polet

Besedilo: Barbara M.Bukovec Fotografije: Igor Lapajne Objavljeno: Adria In-Flight Magazine 6, dec/jan 2013/14

Gospa je v letošnjem avgustu praznovala svoj 100. rojstni dan, in ker je pri svojih letih še vedno zdrava, predvsem pa živahnega in naprednega duha, so ji svojci za darilo ob visokem jubileju poklonili polet z letalom. S čilo stoletnico in njeno hčerko Barbaro Hočevar sem se srečala teden dni pred njenim težko pričakovanim prvim poletom v Sarajevo.

Najprej, zakaj prav v Sarajevo? Vas na to mesto vežejo kakšni posebni spomini?

»Za Sarajevo smo se odločili, ker je blizu, let precej kratek, Baščaršija pa predstavlja povsem drugačen svet, kot ga pozna mama. Precej racionalni razlogi, ki jih moraš upoštevati, če se odpravljaš na pot z nekom, ki je v takih letih kot naša mama,« razloži Barbara Hočevar, ki je bila gospe Mari v pomoč pri pripravah in je kasneje odšla z njo tudi na pot.

Sedimo v prijetni sobi Doma starejših za Bežigradom. Opazujem urejeno gospo, ki bi ji na prvi pogledal prisodil vsaj desetletje manj, če ne kar dve. Listam po njenem albumu s fotografijami in počasi se spoznavamo. Gospa Mara začne pripovedovati.

Rojena sem bila 21. avgusta 1913 na srednjem Rožniku v Ljubljani kot četrti otrok številne družine. Mati je rodila 13 otrok, od tega nas je devet preživelo. Otroštvo sta zaznamovala 1. svetovna vojna in pomanjkanje, ki ga je ta prinesla s seboj. Oče, po poklicu kolarski mojster, je odšel na fronto. Mati, ki je bila bistra in iznajdljiva ženska, pa je morala poskrbeti za veliko družino in je ni bilo včasih ravno zaradi tega po ves teden doma. Takrat je skrb za ostale otroke po svojih najboljših močeh prevzela starejša sestra Milka. Zgodaj smo se naučili živeti drug z drugim in predvsem tudi drug za drugega in si med seboj pomagali.

V tistem času je na Rožniku živel tudi Ivan Cankar in z mamo sta se poznala, saj sta bila oba z Vrhnike. Mama je bila 10 let mlajša od Cankarja. Klical jo je »ta lepa Ančka« in ji svoj čas tudi dvoril. Čeprav se je poročila z mojim očetom, sta ohranila lep odnos. Cankar nas je večkrat obiskal in vedno je imel s seboj darilca za otroke, kljub temu da je tudi sam živel v hudem pomanjkanju. V tistem času so darovi v obliki sadja ali vrečke bombonov otrokom res veliko pomenili.

 

Med ogledovanjem fotografij se mi pogled ustavi na strani, kjer pet mladih deklet zvedavo gleda v objektiv.

Se še spomnite občutkov, ko se vam je zdel svet še odprta knjiga? 

Z Rožnika smo se najprej preselili na Ig, kasneje pa smo živeli v Šiški in nanjo so vezani tudi moji mladostni spomini. Sicer smo živeli skromno, a imeli smo tisto, kar je največ vredno: ljubeče in skrbne starše, ki so nas naučili poštenosti, delavnosti, spoštovanja in medsebojne pomoči. Dekleta in fantje smo tako odraščali; še posebej dekleta smo veljala za čedna, zato so nam fantje rekli »ta lepe Šiškarice«.

Bila sem živahno dekle, rada sem telovadila, zato sem se priključila Sokolom, a v strahu, da ne bi kaj zamudila, sem se pridružila še Orlom. Oče o tem seveda ni smel ničesar vedeti.

Ko sem končala šolo, sem se izučila za šiviljo in se zaposlila v znanem modnem salonu v Ljubljani.

Adria Airways Mara Drofenik 1 min

Življenje v ritmu tanga, vrtinec 2. svetovne vojne, družina se širi … 

Z bodočim možem sva se prvič srečala 1. novembra 1933 na pokopališču v Ljubljani. Kasneje mi je povedal, da sem mu takoj padla v oči. Ko me je potem videl še na plesu, se ni obotavljal in me je prišel iskat za ples. Ker je bil plesni učitelj, je tudi on naredil name vtis.

Naslednje leto sva se poročila. Poroka je bila v Plečnikovi cerkvi, imela pa sem komaj 21 let. Takrat še nisem vedela, danes pa vem, da sem si izbrala pravega. Življenje z njim je bilo prijetno, bil je dober mož pa tudi veseljak. Veliko sva preplesala v najinem skupnem življenju, najraje sem imela tango. Pa na izlete smo veliko hodili, vedno sem rada potovala, čeprav bolj po domačih krajih.

Življenje vseeno ni bilo lahko. Srečo nam je skalila 2. svetovna vojna. Takrat sva imela že dva otroka in težko smo pričakali osvoboditev. Po vojni pa sta se nama rodila še dva otroka in preselili smo se v hišo za Bežigradom. 

Pri 46 letih mi je nepričakovano umrl mož. Ponovno sem se morala postaviti na svoje noge. Naredila sem šoferski izpit, imela pa sem tudi svojo obrt, modni salon, kamor so rade zahajale številne Ljubljančanke. Na srečo smo bili s širšo družino vedno povezani, kar mi je bilo v veliko pomoč pri reševanju življenjskih težav.

 

Mirna leta starosti

Do svojega 93. leta sem vztrajala v naši družinski hiši za Bežigradom. Potem sem prišla do spoznanja, da kljub svojemu relativno dobremu zdravju potrebujem varno oskrbo. Čeprav me je na začetku skrbelo, kako se bom znašla, sem kmalu ugotovila, da sem s prihodom v Dom odprla še eno – novo poglavje svojega življenja. Tukaj sem našla nove prijatelje, pripravljamo razstave, delavnice, praznovanja, pojemo v pevskem zboru, res nam ni nikoli dolgčas. Poleg tega imam tudi skrbna otroka, sin me obišče prav vsak dan, pa vnuki pridejo in drugi sorodniki ... Poglejte, kakšno presenečenje so mi pripravili! Komaj čakam, da poletim še z letalom …

Adria Airways Mara Drofenik 2 min

Mara Drofenik, do sedaj najstarejša evidentirana potnica Adrie Airways, je z letom JP-700 letos 11. oktobra odpotovala v Sarajevo. Pred prihodom na letališče je imela sicer manjšo nezgodo. Na srečo ni bilo nič hujšega, le z manjšo prasko in obližem na nosu je skupaj s posadko, ki jo je popeljala na njen prvi polet, pogumno pozirala fotografu. Med letom se je gospa Mara odlično počutila in v času vožnje neizmerno uživala v spoznavanju novega okolja.

V Sarajevu sta s hčerko ostali dva dni; ogledali sta si Husrev-begovo džamijo, šli na kavo v hotel Evropa in si privoščili sarajevske specialitete. Tudi polet nazaj v Ljubljano je bil miren in prijeten, prav tako pa ponovno snidenje s sorodniki in prijatelji iz Doma; še vedno jim razlaga o svoji avanturi. Pravijo, da ji je dal ta polet ponoven zagon in občutek, da je vredno živeti.

11. oktober je bil za Maro Drofenik prav poseben dan. V svojem dolgem življenju je izkusila in videla marsikaj, prvič pa je na ta sončni dan poletela z letalom.

Adria Airways Mara Drofenik 3 min