Adria Airways Logo Adria Airways

Obiščite tri poljske velikane v Varšavi

Besedilo: Simona in Jure Čuček Fotografije: Simona in Jure Čuček

Kaj imajo skupnega skladatelj, astronom in kemijska znanstvenica?
Varšava je glavno mesto Poljske, a hkrati tudi mesto genijev, ljudi, ki so pomembno vplivali na našo civilizacijo. Spoznajte Marie Curie, Frederika Chopina in Nikolaja Kopernika – vsakemu od njih je namreč posvečen muzej v poljskem glavnem mestu.

Adria Airways Marie Sklodowska min

Marie Sklodowska

Marie Sklodowska je bila rojena v Varšavi, a jo verjetno vsi poznamo pod imenom Marie Curie. Na področju kemije in fizike je bila res izjemna znanstvenica, ki je premikala meje svojega časa: kot prva ženska je prejela Nobelovo nagrado, kot prva znanstvenica sploh je prejela dve Nobelovi nagradi in kot prvi Zemljanki je to uspelo na dveh različnih področjih.

Kot prva ženska v Franciji je prejela doktorat znanosti, bila je tudi prva ženska profesorica na Univerzi v Parizu.

Po vseh teh izjemnih dosežkih ni čudno, da so Varšavčani tako ponosni nanjo. V starem delu Varšave, v njeni rojstni hiši, je muzej posvečen njej, ženski, ki je za vedno spremenila vlogo žensk v družbi in znanosti. Muzej je kronološko razporejen od njenega rojstva pa vse do njene smrti. Videti je možno mnogo avtentičnih eksponatov iz njenega življenja, kakor tudi osebnih fotografij. Le dobro jih poglejte in se čudite, s kakšnimi geniji se je družila. Vstopnina je 11 zlotov (prb. 2,50 €).

Adria Airways Frederik Chopin min

Frederik Chopin

Naslednji ponos Varšave je nihče drug kot skladatelj Frederik Chopin. Rojen je bil le streljaj iz Varšave in kot izvrsten skladatelj ter pianist je užival slavo že v času svojega življenja. In prav v Varšavi je zaslovel. Umrl je sicer v Parizu (kamor vas prav tako pripelje Adria Airways), a na njegovo željo so njegovo srce pokopali v Varšavi v cerkvi Sveta Križa. Danes je po mestu razporejenih 20 klopi, kjer le s stiskom na gumb lahko uživate v njegovi glasbi. Izšla je celo mobilna aplikacija, kjer lahko naredite selfie s Chopinom in ga objavite na socialnih omrežjih.

Adria Airways Nikolaj Kopernik min

Ne pozabite pa na Chopinov muzej, kjer je na ogled slavni klavir Peyel, na katerega je Friderik komponiral in igral koncerte, videti pa je mogoče tudi mnogo osebnih stvari. Vstopnina je 22 zlotov (prb. 5 €)

Nikolaj Kopernik

Tudi naslednji »velikan« ima svoj spomenik v Varšavi; govorimo o Nikolaju Koperniku, ki je s svojo revolucionarno teorijo o Soncu kot središču Osončja to tudi znanstveno potrdil. V mestu je mnogo krajev, ki nosijo njegovo ime, najzabavnejši pa je prav gotovo Kopernikov znanstveni center. Tukaj lahko sami izvedete številne poizkuse, se poučite o delovanju človeških možganov ali pa pobliže spoznate izume, ki so nam izjemno olajšali življenja. Več kot 400 razstavnih eksponatov vas čaka na 7 stalnih razstaviščih, veselite pa se lahko tudi robotskega in visoko napetostnega gledališča. Vstopnina je 27 zlotov (prb. 6 €), za obisk planetarija je potrebno doplačilo.

Adria Airways Varsava min

Čeprav Varšava ni ena izmed večjih evropskih prestolnic (noge vam bodo hvaležne), pa vsekakor lahko rečemo, da je mesto »velikih«.

O avtorju in avtorici: Simona in Jure Čuček

Simona in Jure sta prav poseben par – prevajalca in učitelja po izobrazbi, a v prvi vrsti sta popotnika. Najsrečnejša sta na poti, skupaj, v neznani državi, v mestu ali v naravi – vseeno. Njuna šibka točka so živali, najraje pa čas preživljata ob morju. Jeseni 2015 sta se odpravila na enoletno potovanje okoli sveta, do danes sta obiskala že več kot 50 držav. Ravno potovanje okoli sveta ju je prepričalo v pisanje bloga Slovenians travel, ki ima kar nekaj bralcev tudi zunaj naših meja.