Adria Airways Logo Adria Airways

Okus po vrtnični marmeladi

Besedilo: Veronika Sorokin Fotografije: iStock

Tradicija bolgarskih jedi je v osnovi mediteranska, poudarek je na sveži, vloženi ali marinirani zelenjavi, izvrstnih sirarskih izdelkih iz ovčjega in kozjega mleka, olivah, začinjenih suhomesnatih izdelkih, kruhu z zelišči itn. Pod vsemi temi dobrotami se v Sofiji šibijo stojnice na znani, pokriti osrednji tržnici iz leta 1909, ki jo najdete v mestnem središču nedaleč od znane cerkve Svete nedelje. Tu lahko degustirate tudi vrhunska bolgarska vina, denimo bela desertna iz črnomorskega okoliša ali pa rdeči melnik iz doline Strume na jugozahodu dežele.

Spoznate lahko tudi edinstvene izdelke iz rožnega olja, ki je pomembna surovina za živilsko in parfumsko industrijo. Rdeče vrtnice damaščanke iz doline vrtnic v osrčju Bolgarije dajejo kakovostno rožno olje, pomembno za izdelavo negovalnih krem in seveda parfumov. V Sofiji si lahko privoščite sila redko in dragoceno vrtnično marmelado, za katero prav nič ne zaostaja niti vrtnični liker.

rose980