Adria Airways Logo Adria Airways

»Okusiti Slovenijo«

Besedilo: prof. dr. Janez Bogataj Fotografije: Tomo Jeseničnik in Nea Culpa

Gornji naslov je hkrati tudi uradni slogan kulinarične in gastronomske razpoznavnosti Slovenije. Leta 2006 je namreč po dolgih desetletjih popolne slovenske anonimnosti v svetu tudi Slovenija začela sistematično usmerjati svojo kulinarično in gastronomsko podobo.

Adria Airways potica

Na stičišču Alp, Mediterana in Panonske nižine se je namreč v dolgih stoletjih zgodovinskega razvoja razvijal nek svojevrsten »Fusion Food«, nadgrajen z istovetnostjo lokalne in regionalne ustvarjalnosti. Tako kot celotna podoba kulture in življenjskih slogov se je tudi kulinarična in gastronomska podoba ustvarjala kot preplet različnosti. Slednje so obstajale in so prisotne še danes glede na vrsto jedi kot tudi na njihove geografske, družbene, generacijske in še kakšne pogojenosti.

Sicer pa pregovor, ki ima korenine še v starem Rimu, pravi: Človek jé, kar jè! Torej, povej in predstavi mi, kaj ješ, in povedal ti bom, kakšno je tvoje gospodarjenje, kako si vpet v naravno in kulturno okolje, kakšni so tvoji vsakdanjiki in prazniki, kakšni so tvoji sosedski odnosi, kako poznaš vrednote, ki ti pogosto ležijo pred domačim pragom …

 

Prebivalci Slovenije se pogosto radi pohvalimo tudi s pregovorom, da gre ljubezen skozi želodec!

Torej neka posebna zaljubljenost, ki se ne kaže le v odnosih med ljudmi, ampak tudi na številnih drugih področjih. Tako so npr. pogosti pogovori naših ljudi med obiskom gostinskih lokalov prav o jedeh in hrani.

Adria Airways kranjska klobasa

Slovenijo že nekaj let promoviramo kot zeleno, aktivno, prijazno deželo in državo. V turističnih okvirih ne pozabimo poudariti razmerij z vzdržnim in sonaravnim razvojem. Prav na področjih kulinarike in gastronomije ter tudi njune kulturne dediščine. Podobno so na področjih sodobne kreativne kulinarične ustvarjalnosti vezi s temi pojmi, bolje rečeno – zavezami, najbolj oprijemljive. Skozi bogastva zdravega naravnega okolja ter mojstrstva kuharjev in kuharic spoznavamo prebivalce mest in trgov, vasi in samotnih visokogorskih kmetij, njihove oblike gospodarskega prizadevanja, družbenih odnosov ter duhovne ustvarjalnosti. 

Zgodbe o lokalnih in regionalnih kulinaričnih posebnostih nam nizajo številne gostilne, najboljše med njimi vključene v skupino »Gostilna Slovenija«.

Ustvarjalna iskanja odražajo pester izbor v nekaterih restavracijah, velika mera kuhanja z naravo pa je v gostinski ponudbi marsikatere turistične kmetije. Svojevrstno je druženje poučnega z okusnim na številnih kulinaričnih prireditvah, ki zberejo veliko število obiskovalcev in navdušencev ob bograču, poticah, sladicah in slaščicah, praženem krompirju, kranjski klobasi ..., seveda tudi na prireditvah, kjer imajo odlična slovenska vina prvo in zadnjo besedo. 

Vse to se dogaja v Sloveniji, ki jo odlikuje 24 gastronomskih regij z blizu 190 značilnimi in razpoznavnimi lokalnimi in regionalnimi jedmi.

Med živili jih je nekaj v odlični druščini zaščitenih, kar zagotavlja njihovo stalno kakovost, tradicionalne tehnologije predelave in izdelave, vezanosti na določena lokalna in regionalna okolja in kontinuiteto bolj ali manj v zgodovino segajočega izdelovanja. Tako rekoč v enem dnevu lahko razlikujete med okusi Mediterana, gozdov in travnikov alpskega sveta in izluščite posebnosti panonske kuhinje. Podobo sodobne kulinarične Slovenije sooblikujejo kuhinje drugih kultur in drugih geografskih okolij, med katerimi so verjetno na prvem mestu nekatere posebnosti sosednjega Balkana. 

Adria Airways vecerja grad

Slovenska miza ni enolična in težko bi jo opredelili v enem stavku ali le z nekaj jedmi. Kjerkoli se ustavite, povsod je nekaj drugačnega, različnega. Pa naj gre za kozarec naravne mineralne vode, belo ali rdeče vino, juho, zelenjavno enolončnico, močnato pogačo, slastno pečeno meso ali perutnino, eno od potic, ki jih je čez 80 vrst, podobno ali celo še večje število štrukljev, svežo ribo iz slovenskega morja ali okusno postrv iz bistre reke. Povsod bo jed drugačna, povsod vas bodo navdušili drugačni okusi, ki se bodo zlili z različnostjo pokrajin.