Adria Airways Logo Adria Airways

Oljčno olje Slovenske Istre

Besedilo: Eva Hassl Rigler Fotografije: Franci Virant

Kar precej poletij je že minilo od takrat, ko mi je izkušen star ribič, medtem ko je v plastično vrečko zavijal dva pravkar ulovljena brancina, povedal, da sveža riba, pečena na žaru, ne potrebuje drugega kot morsko sol, nekaj kapljic limone in oljčno olje. In res, vse od tedaj sveže ribe nikoli ne pripravljam drugače. Za istrsko kuhinjo je od nekdaj veljalo načelo: Več je manj. Tisto, kar je na mizi, pa mora biti sveže in začinjeno z žlahtnim sokom iz oljčnih plodov.

Adria Airways olje naslovna

Olje, ki ni kot druga

Oljčnega olja ne bi bilo brez oljk, ki so ena najstarejših gojenih drevesnih vrst. Slovenska Istra pa je ena najsevernejših krajin, kjer oljke še rastejo. Oljčna drevesa, kot jim tudi pravimo, so bila omenjena v različnih zgodovinskih virih že več tisočletij pred našim štetjem, pravi razcvet pa je to zeleno zlato doseglo v času starih Grkov in Rimljanov. Značilna aroma oljčnega olja Slovenske Istre je posledica podnebnih posebnosti. Posebej ugodna pa je tudi njegova sestava maščobnih kislin. Čeprav ima gojenje oljk in pridelovanje oljčnega olja v Slovenski Istri dolgo in bogato zgodovino, ki so jo zaznamovale številne pozebe, je naše olje cenjeno šele v zadnjih desetletjih, zlasti od leta 1985. Za visoko kakovost in prepoznavnost domačega oljčnega olja je brez dvoma zaslužno tudi Društvo oljkarjev Slovenske Istre. Ne nazadnje je prav ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre prvi slovenski kmetijski izdelek, ki je dobil evropski znak kakovosti.

Adria Airways olive1

Vsa deviška oljčna olja pa niso enako kakovostna. Ocena njihove kakovosti je odvisna tako od kemijske kot od senzorične analize, na podlagi katerih dobijo potem oznake: ekstra deviško, deviško ali lampante (neprimerno za prehrano).

Oznaka Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno oznako porekla zagotavlja, da je to olje pridelano iz lokalnih sort oljk ter predelano in ustekleničeno na območju Slovenske Istre. Vsebuje najmanj 30 % olja avtohtone istrske belice.

Med najboljšimi na svetu

Da so slovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu, dokazuje tudi prestižni vodnik po oljčnih oljih FLOS OLEI, za katerim stoji priznani strokovnjak za oljčno olje, Marco Oreggia. Ta vsako leto predstavi letvico 20 najboljših olj na svetu.

Adria Airways olive2

Po pričakovanjih je na njej največ olj iz Italije in Španije, na zadnjem seznamu pa je spet tudi naše oljčno olje, in sicer tisto z Eko kmetije Morgan iz Slovenske Istre. Leta 2015 in leta 2012 pa je bilo na seznam uvrščeno že oljčno olje Jenko.

100 kilogramov nabranih oljk = 15 do 20 litrov oljčnega olja

Žlička olja na dan ...

... odžene zdravnika stran. Ne sicer dobesedno, nobenega dvoma pa ni, da ima kakovostno oljčno olje številne pozitivne učinke na naše zdravje. Dokazano je, da je mediteranski način prehranjevanja izredno zdrav in posebej priporočljiv za ljudi s srčno-žilnimi obolenji. Ni naključje, da je pomembna sestavina v tej prehrani prav oljčno olje, ki ga uvrščamo med živila z varovalnim učinkom. Oljčno olje vsebuje poleg številnih vitaminov tudi visok delež antioksidantov biofenolov, ki so pomembni za preprečevanje oksidacijskih procesov v telesu. Seveda pa je ključnega pomena, da izberemo ekstra deviško oljčno olje višje kategorije.

Adria Airways olivno olje

Na oljčni poti

Slikovita istrska pokrajina ne vabi svojih obiskovalcev le v soline in vinograde; na izlet skozi značilne istrske vasi in kraje se lahko podate tudi po oljčnih poteh. Raznovrstna ponudba, ki jo pripravlja Občina Piran, vključuje pristna doživetja v oljčniku in torkljah, od nabiranja oljk, prek prikaza pridelave olja do pokušine olja in različnih z oljkami povezanih prireditev, ki jih organizirajo v različnih letnih časih.

Al prav se reče …

V slovenski jezikovni javnosti se še vedno krešejo mnenja, ali se plod oljke pravilno imenuje oliva ali oljka. Publikacija ABC o oljčnem olju iz leta 2010 navaja, da se na območju Slovenske Istre nikoli ni uporabljalo ime oliva, temveč »uolka« tako za plod kot za drevo, ime oliva pa da je prišlo iz Italije. Strokovnjaki s področja oljkarstva so sicer dali pobudo, da bi se za plod uporabljalo ime oljka, jezikovno razsodišče pa je na koncu razsodilo, da se za plod lahko uporabljata obe imeni – oliva in oljka –, prav tako pa tudi za olje – olivno in oljčno olje.

 

Adria Airways olive3

Preprosto in okusno: ovčji sir v marinadi

Sir narežemo na poljubno velike kocke. Položimo ga v stekleno posodo, po okusu solimo, popramo in mu dodamo narezan česen. Začinjeni sir prelijemo z ekstra deviškim oljčnim oljem in pustimo na hladnem čez noč. Preden ga postrežemo, ga pustimo nekaj časa na sobni temperaturi. Ponudimo ga s sveže pečenim kruhom in s kozarcem istrskega refoška.

Ekstra deviško oljčno olje je simbol Sredozemlja in ključni del zdrave prehrane. Z značilnim žlahtnim okusom in prijetno aromo daje iztisnjeni sok iz oljk piko na i mnogim preprostim in vrhunskim jedem. To pa je le še dokaz več, da so zdrave stvari lahko tudi okusne.