Adria Airways Logo Adria Airways

Opojni grški otok Samos

Besedilo: Marko Jenšterle Fotografije: Aleš Kersnič

Medtem ko v Srednji Evropi poleti vse bolj preplašeno gledamo proti nebu, grški otoki s svojim sinje modrim nebom in morjem še naprej ostajajo preverjena destinacija za poletne počitnice. Toda očitno mi otok Samos poleg morja in jasnega nebo ponuja še kaj več, saj se tja vračam že desetletje in pol.

Adria Airways Samos 1 min

Če bi pokojni kolumbijski pisatelj Gabriel García Márquez iskal temo za svoj slavni roman Sto let samote po Evropi, bi jo brez dvoma našel v eni od gorskih vasic Samosa, v katerih ljudje v popolnem miru pijejo svojo dopoldansko kavo ali ob tipičnem prigrizku značilno žganje ouzo. Vsaj dve vasi na otoku še ohranjata ta mir v časih naše potrošniške mrzlice: Spatharei, ki je znana tudi po tem, da v njej živi največ stoletnikov, in Mavratzei. Obe ležita na južni strani otoka in sta popolno nasprotje dveh drugih visokogorskih vasi, Manolates in Vurliotes na severu, v katerih se že posvečajo turizmu – ta pa je še vedno daleč od tistega, ki ga poznamo v znamenitih turističnih centrih.

Samos je zelo raznolik otok, poln različnih zanimivosti.

Pravo nasprotje omenjenih vasic je recimo mesto Pitagorion, glavno turistično središče otoka, kjer so v pristanišču zasidrane luksuzne jahte z vsega sveta. Mesto je dobilo ime po slavnem filozofu in matematiku Pitagori, ki ga vsi poznamo po njegovem izreku, na Samosu pa izvemo, da je izumil tudi posebno čašo. Na svojih zabavah je gostom stregel vino v čaši, ki je omogočala polnitev le do določene mere. Če je bilo pijače v njej preveč, je vsa iztekla skozi luknjo na dnu. Otok skriva še vrsto čudovitih plaž, katerih osamljenost je povezana z dostopnostjo, vendar tudi na največjih in najbolj dostopnih še ni množičnega turizma.

Tako kot povsod drugje v Grčiji je tudi na Samosu mogoče čutiti vpliv njihove pravoslavne cerkve in njene tradicije. Najpomembnejši samostan Timios Stavros so zgradili že leta 1592, ena od znamenitosti otoka pa je tudi Evpalinov tunel, ki ga razglašajo za osmo čudo antičnega sveta. Prvotne prebivalce otoka je oskrboval s pitno vodo, hkrati pa služil kot skrivni izhod iz mesta v primeru sovražnih napadov.

Adria Airways Samos 2 min

Samos je eden od tistih grških otokov, ki je najbližje Turčiji, in to se je poznalo v njegovi zgodovini. Nedaleč od Pitagoriona je mogočen grad Likurga Logotetisa, ki so ga zgradili za obrambo proti turškim vpadom. Narodni heroj Likurg Logotetis se je z vstajo uprl Turkom in 6. avgusta 1824  zmagal. Danes je ta dan eden glavnih otoških praznikov, ki ga še posebej praznujejo v Pitagorionu, kjer v pristanišču simbolično zakurijo čoln.

Samos je eden najbolj zelenih grških otokov, ob borovih gozdovih pa na otoku bogato rastejo oljke in trta.

Domačini so še posebej ponosni na njihovo sladko, močno in aromatično vino, ki ga pijejo celo v Vatikanu. Seveda so priporočljive zmerne količine, pri pitju pa se je najbolje držati kar preverjene Pitagorove čaše. Ta nam zagotavlja ravno pravšnjo mero opojnosti, v kateri tudi Samos vidimo v njegovi pravi lepoti.

 

Adria In-Flight Magazine 2, apr/maj 2015