Adria Airways Logo Adria Airways

Opravek v Ženevi je priložnost za čudovit izlet

Besedilo: Damijan Jagodic Fotografije: iStock

Redkokdo si med mesti, ki bi jih z veseljem obiskal, označi Ženevo. Tja se gre, če moraš iti zaradi službe ali drugih obveznosti. A ker je mestno središče majhno, mobilnost pa odlična z javnimi prevoznimi sredstvi, ki so zastonj za goste hotela, lahko v kratkem času vidiš vse znamenitosti, prikazane na razglednicah ali v vodičih. Mesto ne razočara, z vsakim obiskom je prijetnejše. Nadvse živahno, če obiščeš Plainpalais – tržnico z množico drugih dogajanj – ali spokojno, če na bližnjem pokopališču obiščeš grob razvojnega psihologa Jeana Piageta. Kot je rekel Michael Jackson: "Rad imam Švico, vse je tako čisto in "kul". Ko bom star, si bom v Ženevi kupil hišo; mesto je tako ljubko, kot iz kakšnega filmskega prizora."

Vsako mesto ima poleg znamenitosti nekaj točk, ki se vsakomur vtisnejo v spomin kot najlepše. Za Ženevo trdim, da je najlepša ta, kjer se nahaja Mon–Repos Villa (120, Rue de Lausanne). Casanova bi delil moje mnenje. Tu se je zadrževal ob tretjem obisku Ženeve, leta 1762. V knjigi "Zgodba mojega življenja" pripoveduje o večerih, ki jih je preživel z lepima dekletoma iz Ženeve, Hèlene in Edwige, na vrtu ob ribniku, ki ga danes krasijo številni kipi. Tudi v spomin meščanu Ženeve – Citoyen de Genève, kot je samega sebe poimenovalfilozof, pedagog in skladatelj Jean Jacques Rousseau,  rojen v  Ženevi v družini urarja. Sprehajalne poti so speljane po parku in obrobju jezera z bogatimi plovili. Od tu se vidita najlepša silhueta mesta in čudovit svetilnik, ki ob večerih čarobno sveti. Valovi največjega alpskega jezera v Evropi, ki  sega tudi v Francijo, so pogosto enako visoki kot na morju. Veter zna še kako briti. Pogled na vso Ženevo se vam odpre, če prehodite 157 stopnic na severnem stolpu Petrove katedrale.

Ženevska fontana

Ob pogledu na jezero je vsem na očeh ena največjih turističnih znamenitosti Ženeve - fontana. 500 litrov vode na sekundo se spušča s hitrostjo 200 km/h. Slap doseže višino 140 metrov.  Dve črpalki izlivata 7 ton vode. Nastanek fontane je bil naključen. Leta 1886, ko je bilo mesto v razcvetu, je potrebovalo energijo za pogon strojev. Izkoristili so rečni tok. To je omogočilo delo industriji, obrtnikom in urarjem. Ko so ponoči nehali delati, je bilo potrebno zaustaviti črpalke. Dodan je bil varnostni ventil za nadzor tlaka, ki je povzročil vodni curek proti nebu. Tako je bila ustvarjena fontana.

geneva fontana 980x500

Sprehod po Ženevi

Sprehajalna pot se nadaljuje mimo hotelov, v katerih lahko za eno nočitev plačate tudi štirimestno vsoto. Vsak hotel je nekaj posebnega. Beau-Rivage tako hrani spomin na tedaj tudi našo avstrijsko cesarico in ogrsko kraljico Sissi. S svojim spremstvom se je 10. septembra 1898 odpravila proti pomolu na izlet z ladjico. Na pol poti  jo je nenadoma z dolgo in ostro pilo zabodel 25-letni italijanski anarhist Luigi Lucheni. Sissi se je pobrala, vstala in dejala: "Nič ni. Pohiteti moramo, sicer bomo zamudili ladjico. Le kaj je hotel moški?  Morda mi je hotel ukrasti uro?" V resnici pa se je začela njena zadnja ura. Hotel v prvem nadstropju še vedno hrani nekatera njena oblačila, tudi s sledmi krvi s kraja dogodka. Pred njenim spomenikom so še danes cvetje in venci z Madžarske ali od drugod.

Med pomembnimi možmi,  ki so upodobljeni v mestu, so reformatorji: Théodore de Bèze, Guillaume Farel, John Knox in Jean Calvin, ki se je rodil na severu Francije. Na enem izmed potovanj v Ženevo ga je reformator Wilhelm Farel prosil, naj ostane in preobrazi mestno življenje po evangeličanskih načelih. Vse napake, ki se pripisujejo  Rimskokatoliški cerkvi, so možje želeli radikalno odpraviti, spreminjali so mnoge cerkvene običaje, pravila in tudi notranjost cerkva. Pod geslom protestantskega gibanja Luč po temi (Post Tenebras Lux) so upodobljeni v parku Bastions, kjer se domačini družijo ob igranju talnega šaha in drugih iger.

geneva sprehod 980x500

Palača narodov

Velike igre za velike igralce pa se dogajajo v Združenih narodih, ki sicer domujejo v New Yorku, Ženevi,  Nairobiju in na Dunaju. Samo v Ženevi je na letni ravni 10.700 dogodkov, ki se nanašajo na vse segmente miru in varnosti, človekovih pravic in perečih problemov v svetu. Ob zadnjem obisku sem se seznanil z dogodkom, ki bo gostil 4 predsednike držav, 100 ministrov za zunanje zadeve in nešteto delegacij. Stavbo sem si sprva ogledal  kot turist na organiziranem ogledu. Izvedel sem mnogo, videl darila posameznih držav, donatorjev ali umetnikov, razpravne dvorane različnih stilov in oblik. Zaradi ene od dvoran, ki jo je naredil Miquel Barcelo, eden od vodilnih sodobnih umetnikov v Španiji, ogleda ne boste nikoli pozabili. Strop je v podobi neštetih stalaktitov, za katere so uporabili na  stotine ton različnih barv. Umetnik je delal na projektu dve leti z 20 pomočniki, strošek pa je bil 20 milijonov €. Kot delegat pa sem se lahko sprehodil po sicer zaprtem delu parka za obiskovalce, kjer so monumentalni spomeniki, npr. ruski spomenik, posvečen osvajanju vesolja, ali pa ameriška nebesna krogla.

geneva united nations 980x500

Dan, ki se v Ženevi hitro odvrti, zaključim ob fondiju, nacionalni jedi. Pripisujejo jo francosko govorečemu delu Švice. Pravijo, da je bila jed leta 1930 izhod v sili za pridelovalce sira, ki so se soočali s preveliko pridelavo. Deset let pozneje so fondi  predstavili na svetovni razstavi v New Yorku. Recept je preprosta kombinacija dveh kakovostnih sirov (gruyère in emmental), ki se s suhim belim vinom topita nad ognjem. Lahko se doda nekaj sveže mletega popra, stisnjenega česna ali kapljic češnjevega žganja. Nato se z dolgimi vilicami v posodo nad ognjem pomakajo koščki kruha ali majhni neolupljeni krompirji.

Kadar ob sončnem zahodu zapuščam Ženevo, si na letalu zagotovim sedež ob oknu na desni strani. Lesk Ženeve se pretopi v čudovite Alpe in nepozaben spomin!