Adria Airways Logo Adria Airways

Oskrba prtljage včasih in danes

Fotografije: Fraport, Klemen Verhovnik, arhiv AA

V uredništvo naše revije smo prejeli fotografije nekdanjega sodelavca Klemna Verhovnika, ki že nekaj let živi v ZDA. Posnel jih je konec leta 1998 in prikazujejo vsakdanji utrip letališča. Nas pa so spodbudile, da smo za vas raziskali, kako je oskrba prtljage potekala pred desetletji in s pomočjo letališča Ljubljana, kako je s tem danes.

rocno nakladanje prtljage

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so delavci prtljažne službe prtljago še nalagali ročno. Letala so imela v tistem času prtljažna vrata nižje kakor danes. Najtežje je bilo zlaganje kovčkov in druge prtljage v samem prtljažnem prostoru, saj je zaradi omejenega prostora potekalo čepe ali celo leže.

oskrba prtljage 1998

Ročno nalaganje so sčasoma zamenjali transportni trakovi, kakršnega vidimo na spodnji fotografiji. Sprva jih je poganjal dizelski motor, danes pa se večinoma uporabljajo električni motorji. S tem je postopek oskrbe prtljage okolju prijaznejši. Sodobni trakovi so tudi opremljeni z izvlečnim tekočim trakom, ki se razvleče vse v notranjost prtljažnika letala in s tem olajša delo zaposlenim.

transportni trak