Adria Airways Logo Adria Airways

Pariz

Besedilo: Manja Kovačič

Romantičen, umetniški, lep, najlepši ... O Parizu se govori v presežnikih. Takšnih in drugačnih.
Pariz je mesto z bogato kulturo, zanimivo zgodovino, je multietnična in multikulturna metropola. Od nekdaj slovi po živahnosti, nekonformizmu, prepletanju starega in sodobnega. Mnogi ga obožujejo, spet drugim sploh ni všeč, a nikogar ne pusti to najbolj obiskano mesto na svetu ravnodušnega. Preveč obrazov ima. Je mesto luči, mesto zaljubljenih, središče umetnosti... Predvsem pa je evropska in svetovna prestolnica mode.

Adria Airways Pariz 1 min

Tega naziva nista prinesla Parizu Coco Chanel ali Louis Vuitton, ampak že Ludvik XIV. v 17. stoletju. V času baroka in v duhu absolutizma je luksuzna industrija padla v kraljevske roke, kraljevo sodišče pa je med drugim odločalo tudi o okusu in slogu v Evropi.

Sončni kralj je uveljavil prepričanje, da obleka in človekova zunanja podoba odražata njegov karakter, predvsem pa njegov družben status.

Bolj bujna in draga so bila oblačila, bolj je bil posameznik pomemben. Sam je temu sledil in nosil najdražja oblačila, v svojem stilu je bil vse prej kot zadržan. Prirejal je različne dogodke, kjer je lahko razkazoval svoje nove in ekstravagantne kreacije. Prisegal je na barve, predvsem pa na nepraktičnost: veliki klobuki, ozki stezniki, čevlji z visokimi petami, široke obleke z dolgimi vlečkami in ogromne lasulje. Slednje je verjetno uvedel zato, da bi skril svojo plešo. Nedolgo zatem se je začela francoska moda pojavljati po vsej Evropi. K temu je pripomogel tudi razvoj tiska in članki o načinu oblačenja so med drugim uvedli pojem modne sezone ter potrebe po menjavi stilov.

Nekako do 19. stoletja so posamezne stile in načine oblačenja narekovali premožnejši sloji, vse dokler ni oče »Haute Couture« oziroma visoke mode, Charles Worth, nalepil na obleke, ki jih je ustvaril, svojega imena, strankam pa je predstavil svoje kreacije na živih modelih. Ta novost je bila dobro sprejeta in s tem so začeli oblikovalci uveljavljati modne trende.

Adria Airways Pariz 2 min

Pariz tudi danes ostaja znan po svoji visoki modi, ki bolj kot po praktičnosti slovi po eleganci. V času znamenitih tednov mode zavibrira mesto v popolnoma drugačnem ritmu. Pret-a-Porter kolekcije so predstavljene konec februarja in oktobra, visoka moda pa januarja in julija. Vabila? Kdor ni dovolj uveljavljen v svetu mode in ne pozna »koga, ki pozna nekoga«, ki ima dobre kontakte pri določeni modni hiši, lahko modne revije spremlja le po internetu. Žal.

To je čas posebne evforije, ko občudujemo nore kreacije modnih gurujev, po najnovejšem Chanelovem parfumu diši ves metro, ulice okrog Louvra in Grand Palaisa pa preplavijo dolgonoge manekenke. Modni novinarji, uredniki in fotografi lovijo v svoje objektive svetovno znana imena. Resnično življenje se odvija tako, kot bi gledali film. Na primer tistega Seks v mestu.

Domačini, tistih nekaj pravih Parižanov, kar jih je dejansko še ostalo, v svojem slogu vihajo nosove. Nad gnečo na ulicah, nad prepolnimi restavracijami in nad vsesplošnim evforičnim vrvežem, ki takrat preplavi mesto. Če živiš v Parizu, to ni več nekaj zanimivega, ampak postane celo nadležno. Čeprav je po drugi strani res, da so tudi pravi Parižani ponosni na svoj modni repertoar in da radi kupujejo lokalno.

Pravi naslov za visoko modo je tudi izven obdobja »znamenitih tednov mode« Place Vendome. Sprehod po Champs-Élysées, obisk Galeries Lafayette in bližnje veleblagovnice Printemps da tudi naključnemu, ne preveč modno osveščenemu obiskovalcu odličen pregled francoskega šika.

Adria Airways Pariz 3 min

Tudi trendovska četrt Marais, polna pisanih butikov mladih oblikovalcev, bo zanimiva za modne navdušence. Poleg različnih kreacij je v tem predelu moč najti vse, od porcelana do nakita in eksotičnih umetnosti. Hkrati je to edino področje v Parizu, kjer so trgovine odprte tudi v nedeljo.

Za naziv svetovne prestolnice mode se Pariz vsako leto 'spopade' z Londonom, New Yorkom in Milanom. Mnenja poznavalcev so deljena, a dejstvo je, da vodilna imena iz sveta mode izhajajo iz Pariza, da glavne modne revije potekajo ravno tukaj in da se največ mladih dizajnerjev znajde prav v Parizu, da bi predstavili svoje delo. Z mešanico romantike, umetnosti in norosti Pariz ni vedno le v koraku s časom, ampak postavlja trende drugim, ki lovijo ta korak. 

 

Adria In-Flight Magazine 2, apr/maj 2013