Adria Airways Logo Adria Airways

Pariz

Besedilo: Sonja Vlašič Fotografije: iStock

Spomladanski Pariz uteleša filmske klišeje: na bregovih Sene  sedijo parčki, v parkih posedajo na stolih intelektualci in berejo Prousta, mizice v »caféjih« z rdeče-belimi kockastimi prti pa oblegajo Parižani, ki privro na plano in prosti čas izkoristijo za druženje. Joie de vivre! Če ste na obisku francoske prestolnice, izkoristite spomladansko vreme in se sprehodite po metropoli.

LeMarais

Verjamete, da lahko doživite avtentični Pariz kljub trumam turistov, ki se zgrinjajo v najbolj romantično mesto na svetu? Metropola ima pravi srednjeveški pridih v četrti Le Marais. Med centrom Pompidou in Bastiljo se skriva labirint ozkih tlakovanih ulic, ki jih krasi baročna arhitektura. Ozrite se navzgor: čudovite fasade pričajo o premožnih prebivalcih, ki so živeli tu pred francosko revolucijo. Oglejte si najstarejši pariški trg, prostrani in elegantni Place des Vosges, kjer je stanoval tudi Victor Hugo, nato pa vandrajte po uličicah Le Maraisa. Ta ni zgolj slikovito okrožje, temveč tudi najznamenitejša pariška judovska četrt, v kateri se tradicija in kultura tesno prepletata z velemestnim vsakdanom. Tu boste odkrili starinarnice, v katerih boste pozabili na čas, čajnice s starimi lesenimi opaži in eksotičnimi aromami, zaradi katerih boste v mislih odplavali v Orient, tradicionalne vinoteke in butike, v katerih prodajajo tako vrhunske kroje in prefinjene materiale kot vintage obleke na kilogram. Občudujte izložbe domačih čokoladnic, ki jih krasijo filigransko dodelane umetelne slaščice, in si privoščite katero od nebeških pregreh ali pa zagrizite v še vroč quiche, ki ga boste našli v vsaki vogalni pekarni. Če si boste na glavo posadili baretko, se z velikim šalom za vratom in s Camusom ali Sartrom v rokah skrili v nišo kavarne in počasi srkali café au lait, boste s svojim nonšalantnim pariškim šikom preslepili skoraj vsakogar.

LeMarais
LeMarais

Latinska četrt

Na levem bregu Sene se proti Montparnassu vzpenja Latinska četrt. Živahno mravljišče, ki se umiri le tik pred sončnim vzhodom, je dom prestižnih francoskih univerz in inštitutov. Tu stoji mogočna Sorbona, zaradi katere je četrt dobila svoje ime, saj so njeni študentje nekdaj govorili latinsko. Sprehod skozi četrt začnite na otočku sredi reke Sene – ’Île de la Cité –, kjer je v 11. stoletju začelo nastajati mesto. Tu stoji najznamenitejša katedrala na svetu, impozantna gotska mojstrovina Notre Dame, simbolično srce metropole. Prečkajte most in vstopite na glasno Rue de la Huchette, ki najmočneje utripa po sončnem zahodu, ko se tu odpro kinematografi, gledališča in klubi. V trgovinicah s spominki poiščite kaj prikupnega, kosilo pa si privoščite v kateri od zalednih ulic. Če prisegate na francosko klasiko, poizkusite burgundsko govedino s kozarcem rdečega vina, če ste drzni, pa obvezno pojejte porcijo les escargots – polžev. Povzpnite se do Panteona, mavzoleja, v katerem so pokopani velikani francoske zgodovine, filozofije, znanosti in umetnosti. Tu počivajo Voltaire, Hugo, Zolà, Marie Curie, Rousseau in drugi. Od Panteona do prostranega parka Jardin du Luxembourg potrebujete peš manj kot 10 minut; skupaj s študenti si odpočijte na zeleni trati in uživajte v razgledu na Luksemburško palačo.

Latinska četrt
Latinska četrt

Montmartre

Grič, ki se vzpenja 130 metrov nad strehe mesta, ima dva povsem različna značaja. Prvi je buren in radoživ, zaznamujejo ga neonske luči ter kabareti, najbolj razvpit je gotovo Moulin Rouge. Montmartre pa je tudi zasanjan, miren in nežen: takšna četrt vas čaka vrh griča, do nje pa pridete z vzpenjačo, po ozkih strmih uličicah ali neskončnih stopnicah, ki ste jih že videli na razglednicah ali v filmih. Šarm Pariza vas bo tu posrkal vase. Na vrhu Montmartra stoji bel tempelj, velikanska bazilika Sacré-Coeur, s katere se odpira nepozaben razgled na mesto . V toplem večeru posedite na stopnicah pred njo, občudujte prostrano velemesto pod sabo in prisluhnite šansonu ali skupini mladih na kitari.

Montmartre
Montmartre

»Pariz je vedno dobra ideja,« je pripomnila Sabrina, ki jo je v istoimenskem filmu upodobila velika Audrey Hepburn. Kako prav je imela – najboljša ideja pa je spomladanski Pariz.