Adria Airways Logo Adria Airways

Peter Slatnar

Fotografije: Fotodokumentacija Dela, Matej Družnik

Cerkljanski podjetnik je človek mnogih talentov. Vodilni inovator opreme za smučarske skoke je ljubezen do kovinostrugarske obrti prevzel od očeta, s katerim sta vrsto let izdelovala kovinske dele za avtomobilska in letalska podjetja.

Bivši skakalec je svet navdušil s svojimi vezmi za skakalne smuči, ki jih danes uporabljajo skoraj vsi tekmovalci v svetovnem pokalu. Čas rad preživlja v delavnici, kjer s svojo ekipo z zavihanimi rokavi ob strojih snuje novosti in izboljšave: smuči za skakanje ter alpsko smučanje, karbonske skakalne čevlje, pomagala za suhi trening pa tudi otroške skakalne smuči.

Peter Slatnar je kljub svoji edinstvenosti preprost in dostopen. Z vztrajnostjo, osredotočenostjo in željo po revolucionarnih rešitvah ne sledi množicam, temveč išče svojo pot, s katero navdihuje in pušča sled.

peter slatnar 980x500 fotodokumentacija delamatej druznik
 1. Kam ste leteli na prvem letu v življenju?
  Na Japonsko. Šli smo na tekmo, to je bilo leta 1980 ali 1981.

 2. Katere tri stvari nikoli ne manjkajo v vaši prtljagi?
  Sveže perilo, vreča za umazano perilo in zobna ščetka.

 3. Kam bi odpotovali čez vikend?
  Nekam, kjer je vroče, pozimi pa najraje na Norveško ali kam drugam v Skandinaviji.

 4. Katera ptica bi bili, če bi znali leteti?
  Beloglavi orel.

 5. Najljubše evropsko mesto in zakaj?
  Težko se odločim za eno samo: všeč so mi Praga, Budimpešta, Dunaj, Rim, Pariz, a od vseh mi je vendarle najbolj pri srcu Praga. Je mirna, najlepše pa je, kadar njene posebnosti razkrijejo lokalni prebivalci.

 6. Kaj vas kot turista bolj navduši – obisk muzeja ali utrip mestnih ulic?
  Utrip je pomemben, prijetno je, kadar imaš čas, da se usedeš in opazuješ ljudi. Tudi v muzej ali grad rad zaidem in si ga ogledam. Marsikje so ogledi teh brezplačni, kar je za nas Gorenjce sploh »fino«.