Adria Airways Logo Adria Airways

Piran – očarljivo mesto ob morju

Besedilo: Mankica Kranjec Fotografije: Jaka Ivančič

Svetovljansko pristaniško mestece, ki je zraslo na rtu Piranskega polotoka, velja za dragulj mediteranske Slovenije. Romantični Piran, za katerega lahko brez obotavljanja rečemo, da je eno najlepših mest na Jadranu, vas bo navdušil s prijetnimi kavarnami, odličnimi restavracijami ob morju, prijaznimi domačini in vrsto slikovitih uličic, ki se vijejo vse do vrha vzpetine.

Z ostankov srednjeveškega obzidja, ki še danes priča o bogati zgodovinski dediščini mesta, boste imeli ob jasnem vremenu izjemen razgled vse do mogočnih zasneženih Alp in italijanskega Trsta, z vrha pa se vam bo odprl tudi pogled na osrednji Tartinijev trg. Poimenovali so ga po enem najbolj znanih meščanov Pirana, izjemnem skladatelju in violinskem virtuozu Giuseppeju Tartiniju, ki je bil v mestu rojen. Nič nenavadnega torej, da je ta srednjeveški biser ob morju še vedno zakladnica umetnosti in kulture, ki vsako leto na umetniške festivale privabi številne ljubitelje glasbe in kulture.

Fotogenično mesto, ki je zraslo na soli, je gotovo eno najpristnejših na slovenski obali, njegovo značilno toplo sredozemsko podnebje pa mu daje pravi šarm. Kot eno pomembnejših središč zdraviliškega, kongresnega, navtičnega in igralniškega turizma je Piran enkratna izhodiščna točka za vse ljubitelje jadranja, gotovo pa je tudi eno prijetnih obmorskih mest, kjer boste nadvse uživali v poletnem oddihu. S kolesom se po urejeni kolesarski poti zapeljite ob slikoviti obmorski pokrajini, ki vas bo popeljala do Portoroža, naprej do Piranskih solin in vse do hrvaškega Poreča, ali pa dan preživite v bližnjem Krajinskem parku Strunjan. V Sečoveljskih solinah se spoznajte s tradicionalno pridelavo soli, v edinstvenem Thalasso Spa Lepa Vida pa preizkusite posebno doživetje tradicionalnih talasoterapij v prijetnem naravnem okolju.

piran royal clipper foto jaka ivancic 980x500