Adria Airways Logo Adria Airways

Piroški

Besedilo: Alenka Jakovljević Fotografije: iStock, Helena Tušek

Slavni piroški imajo v ruskih srcih posebno mesto. Polnjene kvašene pite lahko pripravimo z najrazličnejšimi nadevi: lahko so slane ali sladke, velike, ki jih režemo, ali majhne, da jih jemo s prsti. Praviloma pirog, veliko pito, pečemo, medtem ko manjše piroške cvremo. Če potujete v Rusijo, si privoščite piroške na kateri od stojnic čudovitega moskovskega metroja, v zimskem času pa bodo prijetno popestrili tudi vaš domač jedilnik.

Ali ste vedeli?

Goveji piroški so samostojna jed. Običajno jih postrežemo še tople z zelo vročo govejo juho v skodelicah; Rusi pravijo, da se mora iz juhe kaditi tako močno, da se ne vidi, kdo sedi za mizo.

Sestavine

Za nadev potrebujemo:
olje za cvrtje
1 kg govedine
zelenjavo za kuhanje goveje juhe
2 srednje veliki čebuli
1,5 dcl olja
2 trdo kuhani jajci
sol
poper

Za testo potrebujemo:
1 kg univerzalne moke
2 kocki kvasa
0,5 l mleka
8 rumenjakov
1 dcl olja ali enako količino hladnega stopljenega masla
1 manjšo kavno žličko soli
1 kavno žličko sladkorja

Postopek priprave nadeva:

Iz govedine in jušne zelenjave skuhamo juho. Ko jo ohladimo, ohlajeno meso zmeljemo, medtem pa trdo skuhamo jajci. Čebuli drobno zrežemo. Segrejemo ponev, nanjo zlijemo 1,5 dcl olja in na njem čebuli rahlo popražimo. Dodamo zmleto govedino, dobro premešamo, nato pa vse skupaj s štedilnika odstavimo in ohladimo. V ohlajeno meso vmešamo na drobne kocke narezani jajci. Popopramo, če je potrebno, dodamo tudi sol.

Postopek priprave testa:

Iz polovičnih količin mleka, sladkorja in zdrobljenega kvasa zmešamo kvasni nastavek in ga pustimo stati tako dolgo, da naraste. Moko premešamo s soljo. Naredimo jamico in vanjo vlijemo rumenjake, olje (ali maslo) ter preostanek mleka in kvasni nastavek. Z metlico za testo mešamo maso dobrih 10 minut.

Testo nato razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Narežemo ga na enako velike pravokotnike. V vsak pravokotnik zavijemo žlico mesnega nadeva, da dobimo piroške. Pustimo, da se testo dvigne, in ga posujemo z moko. V ponvi segrejemo olje, ki naj ne bo vrelo. Ko testo z mesnim nadevom naraste, s piroškov moko otresemo. Položimo jih v vroče olje, pri čemer naj bo pomokana plast spodaj. Posodo za od 3 do 4 minute pokrijemo, nato piroške obrnemo in jih enak čas zopet cvremo v nepokriti posodi. Pečene polagamo na papirnato brisačo, da popivna odvečno olje.

kulinarika 980x503