Adria Airways Logo Adria Airways

Poletite v Prago

Besedilo: Mankica Kranjec Fotografije: Mankica Kranjec, David Černy

V srcu zahodne Češke, ob reki Vltavi, kjer so že nekoč navdih iskali umetniki, leži privlačno češko mesto Praga.

Raziščite češko prestolnico malce drugače

Da bi našli vse tisto, kar je očem običajno skrito in pogosto prezrto, a zato prav nič manj presenetljivo, z eno od Adrijinih letalskih povezav iz ponudbe za seniorje poletiva v češko prestolnico Praga. V mestu z izjemno podobo znamenitega Karlovega mosta in ikoničnim razgledom s praškega gradu z mamo Viktorijo obiščeva glavni trg z astronomsko uro, se sprehodiva po tlakovanih uličicah in si ogledava veličastno veduto ob reki. Prijeten dan zaključiva v pivnici ob svetlem češkem pivu in krožniku, obloženim s tipičnimi kruhovimi cmoki.

Mama in hči – uglašen popotniški tandem – se znajdeva v prestolnici, ki je morda zdaj še bolj fascinantna in očarljiva, predvsem pa še imenitnejša in bolj navdihujoča kot kdaj koli prej. Mesto z bogato atmosfero doživiva v povsem novi luči in tako kot veliki češki literat Franz Kafka, ki je zapisal, da »vsakdo, ki ohranja možnost videnja lepote, nikoli ne ostari,« si dovoliva, da naju ta evropski biser, poln slovanske duše, preprosto očara.

praga 980x500 mankica kranjecdavid cerny

Po poteh Franza Kafke – o preobrazbi literarnega genija

Podava se skozi židovsko četrt Josefov, kjer je Franz Kafka odraščal, nato pa se zapeljeva na levi breg Vltave, do Hradčanov, največjega grajskega kompleksa na svetu, in znamenite Zlate uličice, kjer je svoj čas živel tudi umetnik s svojo sestro. Skromno domovanje s hišno številko 22 je danes trgovina s spominki, nekdanji Kafkov atelje pa je poln knjižnih polic in avtorjevih knjig.

Da je Franz Kafka pomembna figura češke literature in praške zgodovine, nakazuje tudi enajst metrov visoka skulptura Kafkove glave, ki se v prerezu premika, v popoldanskem soncu pa na osrednji trg pri nakupovalnem centru Quadrio meče tisoče luči.

Pojdite po stopinjah tega literarnega genija, obiščite še Kafkov muzej, nato pa se podajte na spokojno Novo judovsko pokopališče, kjer je pod preprostim belim kamnom mojster besede pokopan.

Prijazni četrti Vinohrady in Žižkov – avtentično lokalno

Čeprav je Praga zadnja leta postala ena najbolj obiskanih destinacij v Evropi, se lahko množicam obiskovalcem izognete že, če zavijete stran od ustaljenih turističnih poti in se odpravite izven strogega centra mesta. Zato se z mamo usedeva na rdeči tramvaj in se za 24 kron (1 eur) odpeljeva do četrti Vinohrady in Žižkov.

Obiščite arhitekturno dovršeno mojstrovino in zavijte v Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega, nato pa raziščite Prago s ptičje perspektive in se podajte skoraj tristo metrov visoko na razgledno ploščad Žižkovega televizijskega stolpa.

Tam vas bo preprosto očarala vrsta prijaznih kavarnic in galerij, četrti pa vas bosta navdušili tudi z živahno atmosfero, medtem ko vas bosta iskrena preprostost bivanja in prijaznost domačinov spodbudili, da boste mesto še bolj vzljubili.

Bolšji trgi – mali zakladi za ljubitelje starin

Ni skrivnost, da so najina potovanja vedno zaznamovana z obiski lokalnih tržnic in slikovitih boljših trgov. Praga se lahko pohvali z enim največjih v Evropi. Za najlepše primerke kozarcev iz češkega kristala, porcelanastih vaz ali starinskega nakita iz cenjenega granata se na tržnico U Elektry Market ob koncu tedna odpraviva že zgodaj zjutraj.

Če iščete stare razglednice, fotografije, knjige, albume in antikvitete, raje obiščite Namesti Miru Flea Market, navdušenci zbirateljskih predmetov pa boste lepe lesene marionete, glasbene inštrumente in druge redke primerke našli ob petkih na zbirateljski tržnici v mestecu Buštěhrad, dobrih 25 kilometrov iz Prage.

Mesto skulptur – hudomušna sodobna umetnost

Čeprav se mogočne stavbe bohotijo v vsem svojem sijaju in se dvigajo visoko pod praško nebo ter ustvarjajo neverjetno mestno veduto, se na majhnih vrtovih, prijetnih dvoriščih in skritih pasažah skrivajo neverjetne skulpture, ki temu mestu dajejo pravi češki pečat. Tamkajšnjo umetniško sceno je močno zaznamoval zlasti ekscentrični umetnik David Černy, ki na samosvoj način z umetninami odgovarja z zgodbo in globljo simboliko. Pragi je dal povsem nov in svež videz, mestu pa vdihnil dušo sodobne svetovljanskosti.

Ko pogled usmeriva visoko v zrak, opaziva bronasti kip Sigmuna Freuda, ki se drži za drog in binglja s strehe ene od mestnih hiš. Pot nadaljujeva v art nouveau pasaži znamenite Palace Lucerna, kjer naju povsem navduši jezdec Sveti Vaclav na mrtvem konju, ki visi s stropa.

Ko se sprehodiva čez enega od številnih mostov prek Vltave, obiščeva velikanske dojenčke iz brona v parku Kampa, nato pa se fotografirava še s 34 rumenimi pingvini, ki čuvajo nabrežje, in splezava po lestvi navzgor ter radovedno pokukava skozi zadnjično odprtino ene od dveh megalomanskih skulptur v sodobni galeriji Art Futura.

Tudi sami izberite Prago za vašo naslednjo destinacijo.