Adria Airways Logo Adria Airways

Potica na praznični mizi

Besedilo: prof. dr. Janez Bogataj Fotografije: Tomo Jeseničnik Objavljeno: Adria In-Flight Magazine 6, dec/jan 2013/14

Potica je slovensko pretežno praznično pecivo iz razvaljanega kvašenega testa, namazanega z različnimi nadevi in zvitega v zvitek, ki se peče kot podolgovata štruca v štirioglatem modelu, najpogosteje pa polžasto ali obročasto (z luknjo v sredini) zavita v okroglem modelu potičniku z gladkim ali rebrastim obodom.

Adria Airways potica min

Poznamo sladke in slane potice, med nadevi, po katerih se posamezne vrste potic tudi imenujejo, pa je poleg t. i. klasičnih v novejšem času vrsta novih. Zelo popularna je orehova, ki je najbolj značilna za božični čas in tudi sicer najbolj razširjena. Pogoste so še lešnikova, mandljeva, makova, ocvirkova, pehtranova, čokoladna, ki sodi med mlajše po izviru, nadalje še rožičeva, makova, kokosova in razne vrste sadnih potic, med katerimi je izjemno okusna z nadevom iz suhih sliv.

Potica in danes dokaj redki narečni poimenovanji povtíca ali potvica naj bi nastali iz besede povitíca (znani tudi kot povítica, povética). Ta je izpeljana iz poviti in naj bi prvotno pomenila povito, zavito pecivo, z(a)vitek. V slovenski in italijanski strokovni literaturi zasledimo povezave s poimenovanjem za zvito pogačo gubana, gubanca, ki je sicer tehnološko podobna potici. Glede vpetosti slovenskega ozemlja med alpski, mediteranski in panonski svet moramo pri etimološkem gradivu upoštevati tudi dognanja s Koroškega v Avstriji, kjer poznajo pohačo in šartelj. Vendar o izviru in razvoju potice ne govorijo le poimenovanja, ampak tudi konkretne navedbe v pisnih virih.

Prvi je besedo potica zapisal Primož Trubar (*1508,+1586) v Katekizmu leta 1575, kjer je navedel obliko povitica.

Besedo je uporabil še drugič v izdaji Novega testamenta leta 1577. Če je pri Trubarju le prva navedba besede povitica v pomenu potica oz. neke vrste pogača iz zvitega testa, je ohranil veliko bolj podrobne navedbe Janez Vajkard Valvasor (*1641,+1693) v drugem zvezku šeste in sedme knjige Slava vojvodine Kranjske, kjer navaja podrobnosti izdelovanja potice kot prazničnega peciva. 

Potica ostaja priljubljena praznična jed v Sloveniji, znana pa je tudi ponekod drugod po svetu.

Morda je med najbolj zanimivimi podjetje Rocky Mountains Potica, ki v Združenih državah Amerike zelo dosledno razširja to značilno slovensko sladico, in sicer z različnimi nadevi in poimenovanji. Ena od njih se imenuje tudi »Obama Potica«.

Potice spremljajo vse pomembnejše praznike v Sloveniji. Za božične so značilne orehove, lešnikove, mandljeve, tudi medene in makove potice. V revnejših družinah so nekdaj pekli potice z rožičevim nadevom, tudi iz suhih jabolk, hrušk ali sliv. Prav te predstavljajo danes izjemno paleto različnih okusov.

Adria Airways potica2 min
Foto: Bobo

Eden od slovenskih pregovorov sicer pravi, da življenje ni potica. Res ni potica, ampak je kot potica: pogosto zvito, bolj ali manj nadevano, bolj ali manj sladko, včasih tudi zasoljeno, z večjo ali manjšo luknjo v sredini … Da, življenje je potica! Potica iz Slovenije!

 

OREHOVA POTICA

SESTAVINE ZA TESTO:

 

 • 3 žlice mlačnega mleka
 • 1 žlička sladkorja
 • 2 dag kvasa
 • ½ l toplega mleka
 • 10 dag surovega masla
 • 2–3 žlice sladkorja
 • 1 žlička soli
 • malo ruma
 • nastrgana limonina lupina
 • vaniljin sladkor
 • 75 dag mehke bele moke
 • 2 jajčna rumenjaka

 

 1. V lonček nalijemo 3 žlice mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja in kvas. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
 2. V večjo skledo damo ½ l toplega mleka, surovo maslo, 2–3 žlice sladkorja, žličko soli in ogreto moko. Vse to dobro zmešamo in dodamo vzhajani kvas ter 2 rumenjaka. Zamešeno testo s kuhalnico dobro stepamo od 20 do 30 minut, da se začno na testu delati lepi mehurji.
 3. Stepeno testo po vrhu potresemo z moko, pokrijemo s prtom in s posodo vred postavimo na toplo, da vzhaja.
 4. Delovno površino potresemo z moko, nanjo položimo vzhajano testo, ga razvaljamo za debelino mezinca in ga obrežemo v pravokotnik. Tako pripravljeno testeno površino namažemo z ustreznim nadevom. 

 

SESTAVINE ZA NADEV:

 • 1 kg očiščenih orehovih jedrc
 • 2,5 dl vročega mleka
 • 15 dag surovega masla
 • nastrgana limonina lupina
 • 25 dag kisle smetane
 • 2 vaniljina sladkorja
 • 2 žlici sladkorja (ali medu)
 • 2 rumenjaka
 • trd sneg iz dveh beljakov
 • ½ dl ruma

 

 1. Orehova jedrca drobno zmeljemo in 2–3 pesti zmletih prihranimo za potresanje. Zmlete orehe poparimo z vročim mlekom in ohladimo.
 2. Ohlajenim orehom primešamo limonino lupino, sladkor in 2 vaniljina sladkorja, kislo smetano, maslo, 2 rumenjaka, rum in nazadnje še trd sneg iz 2 beljakov.
 3. Z nadevom namažemo testo, nato ga potresemo z 2–3 pestmi zmletih orehov.
 4. Testo tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel z maslom namaščen pekač za potico oz. potičnik. Konca zvitka se morata dobro stikati, kar velja kot pravilo za vse vrste potic. Če je zvitek predolg, ga odrežemo in odrezani del z zadelanima koncema spečemo posebej v manjšem štirioglatem pekaču.
 5. Potico v pekaču pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja.
 6. Pred pečenjem jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, na nekaj mestih prebodemo in pečemo v pečici na 180˚ C, približno 45 minut. Potem temperaturo znižamo na 150˚ C in pečemo še približno 25 minut.
 7. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo.
 8. Po želji jo potresemo s sladkorno moko in ponudimo narezano na klinaste rezine.