Adria Airways Logo Adria Airways

Predjamski grad

Besedilo: Marjan Žiberna

Predjamski grad bo ob besedi grad zame vedno prva asociacija. Ne bom rekel, da sem jih videl neskončno veliko, a tako ali drugače se jih je, gradov, ki so mi prišli pred oči, nabralo kar nekaj.

Adria Airways predjamski grad1

Vendar pa je bil prav Predjamski grad prvi, ki sem ga kdaj videl. Pa tudi če bi ne bil, bi se mi s svojo nenavadno lego verjetno za vedno vtisnil v spomin. Tako kot se vtisne še marsikomu; zaradi lege je pri nas gradov, ki bi imeli takšen sloves, le malo. Ali pa je sploh najznamenitejši med njimi.

Spomnim se, da so nas na ogled Predjamskega gradu peljali iz bližnje šole, ki sem jo obiskoval, ko sem bil v drugem ali morda v tretjem razredu osnovne šole. 

Njegov položaj v zavetju mogočne pečine se mi je zdel kot iz pravljice.

Prav tako mi je ostalo živo v spominu nekaj stvari iz njegove notranjosti: razstavljeni viteški oklepi, starinski top, velika slika graščaka z mečem in psom (danes ugotavljam, da pravzaprav z dvema), pa vhod v podzemni rov, povezan z legendo o Erazmu Predjamskem … Ko sem grad kakšnih 30 let kasneje ponovno obiskal, se mi je zdelo, kot da bi medtem minil le mesec, kvečjemu dva. Nekatere reči se pač neizbrisno vtisnejo v spomin. In še eno zgodbico, ki so nam jo tedaj povedali poleg tiste običajne o Erazmu, si še danes zlahka prikličem pred oči: da se deževnica z ene strani strehe ene od hiš v vasi Predjama po dolgi poti, ki jo opravi, zlije v Črno morje, tista z druge strani pa po veliko krajši, a ovinkasti poti malce dviguje gladino Jadranskega morja.

Legenda

Zaradi slikovite lege v varstvu velike kraške votline je grad že od nekdaj botroval legendam, ki so se spletale o njem. Prav gotovo je daleč najbolj znana tista o roparskem vitezu Erazmu, ki jo je v 17. stoletju širil Janez Vajkard Valvasor, kasneje pa so jo po njem prevzeli ljudje, tako v pisnem kot tudi ustnem izročilu. Erazem Lueger naj bi se bil, tako pravi Valvasor, na dunajskem dvoru leta 1483 sprl z maršalom cesarske vojske Pappenheimom. Ta naj bi bil omadeževal čast Erazmovega tedaj že pokojnega prijatelja, v Vipavi rojenega barona Andreja Baumkircherja. Spor je stal maršala glave, da pa se ne bi isto zgodilo tudi Erazmu, ki mu jo je odrobil, jo je ta urno popihal v svoj grad v Predjamo, vas pri Postojni. Cesar Friderik III, Pappenheimov sorodnik, je zato naročil tržaškemu glavarju, baronu Gašperju Ravbarju, naj ubežnika ujame ali ubije. Tako se je začelo legendarno obleganje.

Vendar Erazmu, varno spravljenem v utrjenem gradu, vojščaki Gašperja Ravbarja, sicer Erazmovega daljnega sorodnika, niso mogli do živega.

Namesto da bi ta stradal in se končno vdal, na kar so računali, je preživljal prav imenitne čase. Za pusta leta 1484 je Ravbarju prek grajskih zidov vrgel razčetverjenega vola, za veliko noč pa ga je, kot se je za ta sveti čas spodobilo, »povabil na jagnje in mu zmetal dol nekaj koštrunov«, kot v knjigi Najlepši slovenski gradovi navaja dr. Ivan Stopar. Po isti poti naj bi bil predrzni Erazem svoje sovražnike obdaroval še s svežimi ribami in v zgodnjem poletju z vipavskimi češnjami. Oblegovalce ta Erazmova posmehljiva darežljivost ni kaj prida razveseljevala. Tako se je Ravbar po mesecih neuspešnih obleganj odločil, da podkupi Erazmovega služabnika. Ko je Erazem počepnil, da bi si v »ajžlju«, ki je bil urejen nad prepadom na prednji strani gradu, v miru izpraznil črevesje, je priletela topovska krogla, prebila tanek zid in zaključila zgodbo Erazma Jamskega. Služabnik, ki je prostor označil z dogovorjeno rdečo ruto, je le še spustil oblegovalce v grad in jim razjasnil izvor »daril« – Erazem se je s hrano oskrboval skozi skrivni vhod v grad.

Adria Airways predjamski grad2

Ta legenda ni čisto iz trte izvita, v kolikšni meri pa se njene podrobnosti ujemajo z dejstvi, je že drugo vprašanje. Vsekakor obstaja skrivni rov, ki si ga danes obiskovalci lahko ogledajo, in vodi iz gradu. Le da ni dolg več kot 25 kilometrov, kot navaja Valvasor, pač pa pride na plan v kraški vrtači nekaj deset metrov stran od roba stene. V jami nad gradom so v 19. stoletju našli tudi topovsko kroglo, kakršne so izdelovali v Erazmovem času. Dejanski razlog za Erazmov spor s cesarjem Friderikom III. ni povsem znan; sodeč po nekaterih zgodovinskih virih so bile razlog za cesarjevo naročilo, naj ga odstranijo, vse številnejše pritožbe zaradi drznih Erazmovih roparskih napadov na trgovce po Krasu.

Kakorkoli že, prvotni grad, last oglejskih patriarhov, je bil tu zgrajen že v 12. stoletju. V 14. stoletju, ko so se Habsburžani s svojimi posestmi širili proti Jadranskemu morju, je prišel v njihove roke. Tedaj je bil poznan pod imenom Jama, a je kasneje po vasi Predjama, blizu katere stoji, dobil ime Predjamski grad. V njem so gospodarili vitezi Jamski oz. Luegerji, ki jim je pripadal tudi Erazem. Po njegovi smrti je grad prešel v last Habsburžanov. Kasneje je prehajal in rok v roke. V letih od 1567 do 1810 je bil v rokah rodbine Cobenzl in njegov sedanji prevladujoče renesančni videz izhaja prav z začetka tega obdobja.

Adria Airways predjamski grad3

Danes je v gradu nekaj muzejskih zbirk, ki prikazujejo življenje njegovih nekdanjih prebivalcev. Po ozkem dostopu lahko pridemo do roba brezna, na dnu katerega so, tako pravi izročilo, končali ljudje, ki so bili spoznani za hudodelce. Kamnite stopnice vodijo do ploščadi v steni, od koder se odstira pogled na vas Predjama in na širšo okolico.

Če se še nekoliko povzpnemo, pridemo do s stranskima ograjama zaščitenega mostu, ki vodi v tako imenovano Erazmovo špiljo. Ta je imela vlogo refugija, zatočišča, kamor so se lahko zatekli prebivalci gradu, ko jim je šlo zelo za nohte. Malo naprej je vodnjak, brez katerega bi bil grad, ki se je iz njega oskrboval s pitno vodo, precej manj varno zatočišče, kot je bil. Tu je tudi Erazmov skrivni izhod, ki pa so ga v Valvasorjevem času, v 17. stoletju, zaradi tatov, ki so skozenj prišli v grad in pokradli številne dragocenosti, zazidali. Danes je spet prehoden. Nekoliko spretnejši obiskovalci z dodatno opremo se lahko prepričajo, kako je bila videti Erazmova skrivna oskrba med obleganjem. 

Adria Airways predjamski grad4

Pod gradom se nahaja jama, enostavno poimenovana Jama pod Predjamskim gradom. Vhod vanjo, zazidan in zaprt z vrati, je nekoliko pod gradom, nad mestom, kjer v podzemlje ponikne potok Lokev, katerega vode pridejo spet na plano v izvirih reke Vipave v Vipavi. V spremstvu vodiča je možno obiskati jamo, na stenah katere so še vedno vidni podpisi njenih obiskovalcev iz davnega 16. stoletja. A ne pozimi, ko v njej prezimuje kolonija netopirjev, ki rabijo svoj mir. V zimskem času ima več miru tudi grad sam, poleti pa je na njem pogosto zelo živahno. Mnogi obiskovalci, ki obiščejo bližnjo Postojnsko jamo, pridejo pogledat tudi slikoviti Erazmov grad. Julija pa lahko podoživijo še utrip nekdanjega grajskega življenja – srednjeveške plese in glasbo, igre z ognjem in prikaz spretnosti mečevalcev, predstavitev obleganja gradu…

Poleti namreč pred gradom običajno priredijo Erazmov turnir, ki privabi številne obiskovalce.

Še zlasti zanimiv je za otroke. Zdi se mi, da moji otroci danes strmijo v viteze in grad s podobno velikimi očmi, kot sem sam strmel vanje pred desetletji, ko so me kot otroka prvič pripeljali na ta izjemni kraj.