Adria Airways Logo Adria Airways

Paderborn

Besedilo: Vesna Šteblaj Fotografije: iStock, Shutterstock

V osrčju Evrope, nemški zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija, vas na obronkih gozdov Teutoburg pričakuje mesto Paderborn, močno industrijsko, tehnološko, univerzitetno, športno in kulturno središče, staro več kot 1200 let.

Preplet starodavne zgodovine in sodobnega utripa daje mestu nepozaben šarm, združen v harmonično celoto, ki prevzame in navduši.

paderborn 980x500 1

MESTNO SREDIŠČE OB IZVIRIH REKE PADER

Posebna znamenitost, ki jo le redko vidimo v strogih mestnih središčih, so živahni izviri reke Pader, ki je mestu dala ime. Območje ob izvirih je namenjeno samo pešcem in kar vabi k mirnemu sprehodu.

Le nekaj korakov v vsako smer vas čaka ena od številnih znamenitosti iz vseh arhitekturnih obdobij: nenavadna mestna hiša s tremi pročelji, obnovljena cesarska palača, mogočna katedrala z znamenitim oknom s tremi zajci, Hiša Adama in Eve ter zgradba teološke fakultete kot poučen primer renesančnega gradbeništva, nekdanja pivovarna ob izvirih reke, cerkve, kapele, knjižnica, galerije, številni muzeji ... Seznamu znamenitosti, ki vabijo tako z zunanjostjo kot z vsebino, kar ni videti konca. Sprehod po mestnem središču se zdi kot potovanje skozi zgodovino – od romantike, gotike in renesanse do enako impresivnih sodobnih zgradb iz zadnjih desetletij.

V vsakem letnem času so ulice polne dogajanj, v prihajajočih mesecih pa velja posebej omeniti barvit božični sejem na trgu pred katedralo, ki bo letos odprt od 23. novembra do 23. decembra.

Mestno središče vas vabi, da se prepustite njegovim edinstvenim čarom. Znova in znova.

paderborn 980x500

WEWELSBURG – GRAD Z BURNO PRETEKLOSTJO

Skrivnostni zidovi gradu Wewelsburg v svoji neobičajni trikotni zasnovi skrivajo več, kot odkrivajo. Začetki gradu segajo v zgodnji srednji vek, ko je postal rezidenca škofovskih grofov.

Trije okrogli stolpi, povezani s trdnim obzidjem, so v burnih letih, ki so sledila, menjali gospodarje in namembnost, večkrat je grad razpadel do ruševin in vedno znova spet zrasel, hkrati z novo legendo, ki je kamnitim zidovom dodala še nekaj misterioznosti. Morda boste tudi vi na mestu, kjer so menda sodili čarovnicam, začutili nekaj magičnega.

V gradu sta dva muzeja: Muzej škofovskih grofov Padernbornskih, ki slikovito predstavlja pestro dogajanje v gradu in njegovi okolici skozi stoletja, ter Spominski muzej 1933–1945. Občasne tematske razstave in dogodki še dodatno plemenitijo že sicer bogato ponudbo obeh muzejev.

Vzhodno krilo gradu gosti enega največjih mladinskih hostlov v Nemčiji, navdihuje pa mnoge ustvarjalce, ki so ga omenili v knjigah, filmih in celo računalniških igricah.

paderborn 980x500 6

EXTERNSTEINE – MISTIČNI KAMNITI STEBRI

Kot bi roka velikana jezno pometala skalovje po obronkih gozda Teutoburg, se na njegovem jugovzhodnem delu dvigajo mogočni kamniti bloki, ob katerih zastaneta dih in korak.

Trinajst stebrov iz trdnega peščenjaka, skritih pod površjem,  je nastajalo skozi milijone let, siloviti tektonski premiki pa so jih postavili skoraj navpično. Potem so delo prevzeli deževja, led in vetrovi, z mogočnih skal sprali zemljo in jih za vedno postavili na ogled generacijam začudenih obiskovalcev.

Vsak steber je nekaj posebnega, najbolj impresiven pa je tisti, ki v notranjosti skriva tri med seboj povezane dvorane, največja je dolga kar enajst metrov.

Zgodovina pestrega dogajanja ni natančneje poznana, kar daje formaciji skalnatih stebrov še dodaten mističen pridih. Mogočni bloki so bili kraj poganskih obredov, zavetišče lovcev v kameni dobi, pribežališče puščavniških menihov, astronomsko središče in zbirališče kultnih skupin.

Ljudje so v skale vklesovali reliefe, stopnice in odprtine ter mogočnemu delu narave dodali dotik človeške roke.

Razdalja od Paderborna do Externsteina je 20 km, vsako uro do tja vozi vlak, ki vozi 32 minut, cena je 2–4 €, na voljo pa vam je tudi taksi.

paderborn 980x500 3

NARAVNI PARK GOZD TEUTOBURG / GOROVJE EGGE

Ko potrebujete pobeg od pritiskov prehitrega vsakdanjika, ko si zaželite miren ali aktiven oddih na prostem, vam okolica Paderborna ponuja nekaj izjemnega: enega največjih naravnih parkov v Nemčiji, kjer lahko v neokrnjeni naravi uživajo vsa vaša čutila.

Izjemne naravne lepote in danosti bogata zgodovina območja vas zapeljejo za vedno. V okviru parka je več izvirov naravne tople in mrzle vode, kjer lahko uživate v številnih toplicah in zdraviliščih z vsem pričakovanim udobjem in ugodjem.

Poleg tega park in njegova okolica nudita veliko možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, vodne športe, ribolov in še kaj.

V prepletu krajših in daljših ter nekaj tematskih poti v skupni dolžini kar 2000 kilometrov bo vsakdo našel pravo zase. Ena od njih vas seznani s klimatskimi spremembami in njihovimi posledicami, nekaj posebnih poti pa je brez vsakih ovir primernih za gibalno ovirane osebe.

Ko nahranite dušo z vsemi naštetimi lepotami, telo pa postane lačno, raziščite še ponudbo izvrstnih lokalnih jedi in pijač.