Adria Airways Logo Adria Airways

Prevoz živali

Fotografije: Darko Novak, Canis arhiv

Zagotovo se vam pri potovanju z letalom porajajo različna zanimiva vprašanja. Tokrat smo vam odgovorili na vaša vprašanja o prevozu živali na naših letalih. Za več informacij o potovanju z živalmi lahko pokličete naš Center za pomoč potnikom.
Imate vprašanje za nas? Pošljite ga na onairmagazine@adria.si, mi pa bomo poskrbeli za odgovore naših sodelavcev.

1. Kako naj postopa posameznik, kadar želi potovati skupaj s svojim hišnim ljubljenčkom, in kakšne so zahteve?

O nameri, da želite potovati z živalmi, nas je potrebno obvestiti vnaprej. Prevoz uredimo pod pogojem, da so izpolnjeni določeni pogoji in se upoštevajo varnostni predpisi. Tako mora biti žival, ki jo želite vzeti s seboj, v primerni in varni torbi/kletki za živali. Imeti morate tudi zdravniška potrdila in dokazila o cepljenjih, dovoljenja za vnos, tranzitna dovoljenja, izhodna dovoljenja in druge dokumente, ki jih za živali zahtevajo države, v oziroma skozi katere potujete. Živali lahko prevažamo samo, če sprejmete vso odgovornost zanje.

2. Lahko živali potujejo v potniški kabini?

Mačke in psi lahko potujejo v potniški kabini, če njihova teža skupaj s torbo ali kletko za domače živali ne presega teže 8 kg. Prevoz uredimo pod pogojem, da so izpolnjeni določeni pogoji in se upoštevajo varnostni predpisi. Ob tem mora biti kletka ali torba dovolj velika, da se lahko žival v njej obrne in vstane. Službene živali pa lahko potujejo v potniški kabini brez omejitev glede teže ali velikosti.

3. Kako pa potujejo živali, ki se v potniški kabini ne smejo prevažati?

Vse male živali razen psov ali mačk, ki so lažje od 8 kg, prevažamo v kletkah v prtljažnem prostoru. Ob tem mora imeti vsaka žival dovolj prostora v kletki, da lahko vstane, se uleže in premika. Če je žival odrasla, sta v eni kletki dovoljeni dve živali primerljive velikosti, če sta obe lažji od 14 kg. Če so živali mlajše od 6 mesecev, pa so v isti kletki dovoljene največ tri. Na tak način zagotovimo varen in udoben prevoz vaših domačih živali.

prevoz zivali 2