Adria Airways Logo Adria Airways

Prikrita sporočila

Besedilo: Michael Manske Fotografije: Shutterstock

Krmarjenje skozi slovensko kulturo zna biti za tujca sila zabavno. Najprej se moramo naučiti jezika, ne da bi si pri tem zlomili jezik. Nato sledi spoprijemanje s slovnico, ki se zdi zapletena bolj kot jedrska fizika. Toda takrat se pravo delo šele začne: slovenski jezik skriva namreč v svojih besednih zvezah kup prikritih sporočil. Odkar sem se pred več kot desetletjem iz Združenih držav preselil v to čudovito deželo, mi ni preostalo drugega, kot da sem se učil iz lastnih napak. Zdi se mi, da sem končno ugotovil, kaj Slovenci zares mislijo, ko nekaj rečejo. Imam prav?

Adria Airways dom copati min

Predstavljam vam nekaj besednih zvez, katerih pomen sem razvozlal šele po več letih.

1. “Ni se treba sezuvati.”

Slovenci svojim gostom izkažejo gostoljubnost tako, da jim povedo, da svoje čevlje lahko obdržijo na nogah. V resnici pa si želijo ravno nasprotno. Slovenci so zelo vljudni in bodo goste hiteli prepričevati, da je povsem sprejemljivo, da se po njihovem domu sprehajamo v čevljih, pri tem pa nam mimogrede ponudijo še copate. Moja rešitev: Čevlje obdržim na nogah le, če sem po čudnem naključju povabljen h komu, ki mi ni preveč všeč.

2. “Dovolj vina, hvala.”

To besedno zvezo sem sicer že večkrat uporabil, a se je izkazalo, da so jo moji gostitelji vedno razumeli nekako takole: “Prosim, napolni mi kozarec do vrha.” Opazil sem, da Slovenci svoje vino jemljejo zelo resno, in se je, kot se zdi, v njih zasidral globok strah pred praznimi kozarci. Zadeva je zelo podobna pritiskanju na gumb za zapiranje vrat v dvigalu – ne pričakujte, da se bo kaj zgodilo. Moja rešitev: Vino pijem v majhnih požirkih, s pogostimi odmori za petje in zdravice.

Adria Airways vino min

3. “Ali si lačen?”

Ta besedna zveza je navadno uvod v enega od slovenskih najbolj priljubljenih ekstremnih športov: kosilo. Čeprav se zdi, da gre za vprašanje, je to v resnici vojna napoved vašemu trebuhu. Boljši prevod bi bil: "Pripravil sem dovolj hrane za ducat ljudi tvoje velikosti … zdaj pa poglejmo, koliko je lahko poješ, preden ti bo odpadel gumb na hlačah." Slovenci se radi dobro zabavajo in dobro jedo, zato previdnost ni nikoli odveč. Moja rešitev: Ker Slovenci sovražijo prazne krožnike celo bolj kot prazne kozarce, se zanašam na Sun Cujev nasvet iz Umetnosti vojskovanja: “Kdor prvi zasede bojno polje, je vedno v boljšem položaju kot sovražnik, ki pride v bitko za njim.” Ko pride torej čas za drugi krog, poskrbim, da sem jaz tisti, ki nalaga hrano na krožnik, in ne moj gostitelj.

4. “Gremo na sprehod, greš zraven?”

Ta besedna zveza je še posebej zvita, saj v resnici pomeni: “A greš z nami hodit do vrha najvišje gore, dokler ne boš tako utrujen, da te bomo morali nesti dol?” Slovenci obožujejo naravo, posebej svoje čudovite gore. Vsak prosti trenutek izkoristijo za vožnjo s kolesom, kajakom, tek, plezanje, pohodništvo in še kakšno drugo dejavnost, ki v meni vzbuja slabo vest, ker raje ostajam doma in gledam Igre prestolov. Moja rešitev: Če po naključju prav zdaj letite nad Alpami, poglejte skozi okno. Vidite nekakšne pikice, ki se hitro premikajo nekje blizu vrha gore? Najverjetneje gledate Slovence, ki tečejo maraton ali se ukvarjajo s kakšnim drugim ekstremnim športom. Mirno jih opazujte naprej in uživajte v letu.

Adria Airways pohod gozd min

Michael Manske se je v Slovenijo preselil leta 2001 in je do danes preživel nešteto kosil in gorskih pohodov. Zaposlen je na RTV Slovenija.