Adria Airways Logo Adria Airways

Prikupni majhni kraji Slovenije

Besedilo: Danijela Cigale

Poleg paradnih konjev turizma – Ljubljane, Bleda, Pirana in Postojnske jame – premore Slovenija veliko manjših turističnih biserov. Ti obiskovalce navdušujejo in privabljajo z naravo, s športnimi doživetji, pristno arhitekturo, kulturno ali tehniško dediščino, festivali ter z lokalno kulinariko. Turisti se vedno znova radi vračajo.

Prikupni majhni kraji
Damijan Simčič ZOSO

Štanjel

Štanjel je eno najbolj slikovitih naselij na Krasu. Terasasto se vzpenja po pobočju, osvaja pa z značilnimi ozkimi uličicami ter kamnitimi skoraj belimi hišicami, ki se gručasto držijo druga druge, z obzidjem, gradom, gotsko cerkvijo, Vilo Ferrari ter edinstvenim vrtom. Kamnite strehe so kraška posebnost: kamen močni burji preprečuje, da bi strehe odpihnila s hiš.

Sredi strnjenega naselja dominira grad, v katerem je danes urejen muzej. Njegova zgodovina je izredno pestra, saj so bile v grajskih prostorih nekoč bolnišnica, šola, knjižnica in celo kinodvorana. Arhitekt Maks Fabiani si je zamislil, da bi grad preuredili v javno stavbo oz. večnamensko središče; v časih, ko je njegova ideja vzniknila, je bila to velika konceptualna novost.

Vila Ferrari označuje sklop več hiš, na pobočju pod njimi pa leži park, znan kot Ferrarijev vrt. Posestvo je bilo nekoč last tržaškega zdravnika Enrica Ferrarija, ki je želel v Štanjelu v začetku 20. stoletja zgraditi podeželski sanatorij za pljučne bolnike. Fabiani je izkazal izredno spoštovanje do srednjeveškega naselja, saj med obnavljanjem hiš fasad ni spreminjal. Med ogledom parka boste začutili njegovo veličino in izjemnost, zaradi katere je Ferrarijev vrt razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Za vse obiskovalce še prijazen nasvet. Ker so v Štanjelu pred kratkim ukinili edini bankomat, imejte s seboj drobiž vsaj za kavo.

Stanjel 980x502
Ana Rojc, Šimen Zupančič

108 km od Ljubljana Airport

Most na Soči

Mostu na Soči daje izjemen pečat akumulacijsko jezero, v katerega priteka reka Soča: ta mu daje osupljivo, skoraj nadzemeljsko smaragdno zeleno barvo.

Pot ob jezeru še ni krožna, je pa speljana tik ob vodi, zato vas bo vseskozi spremljal pogled nanjo. Spomladanski sprehod ob jezeru je še posebej čudovit, saj po njem  plavajo številne race, ob njem pa brstijo vrbe. Od aprila do oktobra se lahko (po predhodnem naročilu) po jezeru popeljete z ladjico Lucija, na kateri si lahko privoščite tudi kosilo.

Jezero je priljubljen kraj za ribiče z vsega sveta, Most na Soči pa je izhodišče tudi za peš in kolesarske poti v okolici. Vsak dan vozi sem tudi avtovlak z Gorenjske, s čimer se pot bistveno skrajša, posebno doživetje pa je izlet do Mosta na Soči z muzejskim vlakom, ki v toplejših mesecih vozi med Bledom in Novo Gorico po slikoviti Bohinjski železniški progi. Na vlak lahko vstopite v Bohinjski Bistrici, ki je od letališča oddaljena 56 kilometrov.

Junija in avgusta poteka prireditev Noč na jezeru, ko se najpogumnejši skakalci poženejo z mostu v izredno hladno Sočo. Morda ne boste skočili, a boste kot strasten navijač vedno dobrodošli.

MostNaSoci 980x502
Milijko Lesjak, paolo Petrignani, arhiv Turizem Dolina Soče, Marko Bijuklič, www.slovenia.info

80 km od Ljubljana Airport

Kostanjevica na Krki

Najmanjše slovensko mesto je pomembno kulturno središče Dolenjske. Staro kostanjeviško jedro leži na umetnem otoku na reki Krki. Zaradi pogostih poplav je dobilo mestece vzdevek »dolenjske Benetke«, njegov razvoj se je razmahnil po ustanovitvi bližnjega cistercijanskega samostana v 13. stoletju.

Na kostanjeviškem otoku ne potrebujete zemljevida, saj je dolg 500 in širok zgolj 200 metrov. Nanj vodita lesena mostova, namenjena prometu, tretjega pa uporabljajo le pešci. Otok ima dve ulici ter dve cerkvi.

Lučaj od starega mestnega jedra se nahaja nekdanji cistercijanski samostan, v katerem je danes odlično urejena Galerija Božidarja Jakca, v njej pa so razstavljena dela uveljavljenih slovenskih umetnikov minulega stoletja. Okolica je urejena v prostran park, tu boste našli številne lesene skulpture, ki jih postavljajo slikarji v okviru simpozija Forma viva. Poldrugi kilometer iz Kostanjevice obiščite kraško podzemlje. Kostanjeviško jamo si lahko ogledate pod vodstvom, ogled je primeren tudi za otroke in starejše.

V lokalnih gostilnah poskusite cviček, dolenjsko vino, ki ga pridelujejo iz mešanice belega in rdečega grozdja.

KostanjevicaNaKrki 980x502
Tomaž Grdin, Občina Kostanjevica na Krki

121 km od Ljubljana Airport

Šmartno v Brdih

Ob fotografiji Šmartnega v Brdih boste za trenutek pomislili, da občudujete Toskano. Slikovito obzidana slovenska vas s petimi ohranjenimi stolpi je vidna že od daleč, saj se nahaja na razgledni vzpetini. Naselje je nastalo kot utrdba, danes pa je arhitekturni biser ter kulturni spomenik, ki navdušuje tako z detajli kot s celoto.

V bližini Šmartnega se nahaja Vila Vipolže, ki je najlepša renesančna vila z vrtom v Sloveniji, po celoviti prenovi pa je odprta za obiskovalce. Na razglednem stolpu Gonjače, 23 metrov visoki strukturi s 144 stopnicami, vam bo ob lepem vremenu pogled segel preko Brd vse do Julijskih Alp, Tržaškega zaliva, na Kras in še kam. Grad Dobrovo je eno najlepših renesančnih grajskih poslopij na Goriškem. Tukaj se lahko v Viteški dvorani poročite ali si privoščite grajsko kosilo

Kaj še lahko doživite, poskusite? Poleg izvrstnega briškega vina, oljčnega olja ter odlične kulinarike ponuja razgibana pokrajina s številnimi grički aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Ste vedeli, da imajo češnje svoj praznik? Vsi ljubitelji češenj ste 8. junija vabljeni v Dobrovo.

SmartnoVBrdih 980x502
Damijan Simčič

142 km od Ljubljana Airport

Radovljica

Radovljica je le korak od turistično obljudenega Bleda. Za Linhartov trg, ki je srce in duša Radovljice, pravijo, da je med najlepšimi starimi mestnimi jedri v Sloveniji. Trg obdajajo zgradbe, v katerih domujejo muzeji. Utrujene noge boste lahko odpočili v parku v neposredni bližini trga. Radovljico obdaja izjemna naravna kulisa Triglavskega narodnega parka, nič manj pomembna pa ni njena kulturna dediščina čebelarstva, kovaštva in narodno-zabavne glasbe, ki jo lahko slišite na skoraj vsakem koraku.

Mesto se nahaja na ravnini, zato je območje močno prepredeno s številnimi pohodnimi in sprehajalnimi potmi ter športno infrastrukturo. Zanemarljivi pa nista niti odlična lega ob prometnih poteh ter bližina rek in gora, ki obiskovalcem ponujata številne možnosti za rekreacijo in izlete v vseh letnih časih.

Radovljica 980x502
Jošt Gantar, Miran Kambič

29 km od Ljubljana Airport

Jezersko

Ozka serpentinasta cesta vas bo vodila do Jezerskega, od koder se vam bo odprl širok pogled na gorsko dolino in vršace Kamniško-Savinjskih Alp.

Prav zaradi gorske pokrajine s tipično gorsko kuliso je območje idealno izhodišče za zahtevnejše planinarjenje na Grintavec (2558 m), Storžič in druge vrhove ali krajše sprehode v vseh letnih časih. Turistična ponudba doline spodbuja aktivno preživljanje prostega časa, območje pa je že od nekdaj znano tudi kot klimatsko gorsko letovišče. Obiskovalcem so na voljo apartmaji in počitniške hiše, za petične goste pa bo kmalu odprl vrata tudi butični hotel Vila Planika. Tukaj lahko doživite številna gorniška doživetja, saj je območje prepredeno s sprehajalnimi in planinskimi potmi, adrenalinski športniki lahko preizkusite plezalne ture ter turno smuko, za ljubitelje smučarskega teka pa so urejene številne proge. V toplem delu leta boste prišli na svoj račun treking kolesarji, pohodniki, plezalci in tekači.

Jezero Črnava je nastalo z zajezitvijo potoka, okolica pa je primerna za številne športne aktivnosti, na voljo je tudi prostor za kampiranje. Nad jezerom se nahaja grad Turn, mimo katerega vodi priljubljena sprehajalna pot. Oglejte si tudi slap Čedca, najvišji slovenski slap. Preko mogočne skale pada kar 130 metrov globoko.

Jezersko 980x502
Primož Šenk, Jošt Gantar, www.slovenia.info

30 km od Ljubljana Airport

Laško

Laško je manjši zdraviliški in pivovarski kraj z izjemno tradicijo, ki ponuja toliko doživetij, kot ste jih pripravljeni odkriti. V mestu, kjer je medičar Franc Gayer zvaril prvi vrček piva že davnega leta 1825, ne zamudite ogleda sodobnega varjenja laškega piva. Ogled Pivovarne Laško poleg ogleda proizvodnje vključuje tudi obisk muzeja ter pokušino piva.

Dobrega piva ni brez dobre vode, ki je je tu dovolj. A tik ob reki Savinji vrejo na dan tudi zdravilne termalne vode, ki so že od antičnih časov vir dobrega počutja. V Termani Laško in Rimskih Termah učinke zdravilne vode dopolnjujejo bazeni z vodnimi atrakcijami, savne in wellness razvajanja ter tradicionalne terapije, ki se odzivajo na vaše individualne potrebe ter skrbijo za vaše dobro počutje. Poleg zdravilišč so tukaj še turistične kmetije, penzioni, apartmaji ali planinske koče – povsod se lahko zanesete na gostoljubje ljudi.

Med kulturnimi doživetji omenimo prireditev Pivo in cvetje Laško, največji glasbeno-turistični festival s koncerti, etno vsebinami in pivom, ki označuje med 11. in 14. julijem vrhunec vročega poletja, ljubitelji skrivnostnega pa lahko preizkusijo Escape Room Enigmarium Laško, prvo sobo pobega na temo pivovarstva na svetu.

Lasko 980x502
Tomo Jeseničnik

94 km od Ljubljana Airport