Adria Airways Logo Adria Airways

Režiser Mitja Okorn

Besedilo: Maja Žiberna Fotografije: Hubert Komerski

Režiser Mitja Okorn je neposreden sogovornik, zahteven do sebe in drugih. Sodelavci mu med delom to očitajo, a “po premieri na garanje takoj pozabijo, ker so zadovoljni z rezultatom”. Kako tudi ne bi bili? Njegov prvi film “Tu pa tam” je bil v Sloveniji najbolj gledan film leta 2005. “Pisma Sv. Nikolaju” je posnel že na Poljskem, samo v kinematografih ga je videlo 2.560.734 ljudi. Njegov zadnji film “Planet samskih” pa je kot eden redkih tujejezičnih filmov na rednem sporedu v britanskih kinematografih. In pogosto se zgodi, da gledalci na koncu projekcije zaploskajo.

Adria Airways Mitja Okorn1 min

Ste po svojih merilih uspeli?

Sem. Zato ker sem si s "Planetom samskih" zagotovil, da bom lahko tudi v prihodnje delal to, kar ljubim. Češnja na vrhu torte bi seveda bila, če bi filme delal z najboljšimi igralci in z največjim budžetom na svetu in bi ves svet pripravil do smeha in joka. Ampak tudi če bom še naprej snemal samo na Poljskem, se ne bom pritoževal.

Ciljate na Hollywood?

Pravzaprav si trenutno želim narediti film v Rusiji, kjer sem bil pred nedavnim. Navdušen sem nad državo in ljudmi, želim si posneti tudi film v francoščini. Mogoče na koncu niti ne bo treba v Hollywood, ker bom snemal po vseh mogočih državah in v vseh mogočih jezikih. Predvsem pa, kot pravi moj agent, je to tek na dolge proge.

Kaj pa tek v dobesednem pomenu besede?

Ne, to se mi je vedno zdelo neumno. Raje tečem s ciljem, recimo zato, da dam gol ali koš. Pri teku si bolj ali manj sam, nekaj drugega pa je, ko enajst ljudi teče tako, kot ti hočeš. Če ne bi bil režiser, bi bil nogometni trener ali dirigent, ker moraš tudi tam imeti dober scenarij, igralci pa morajo točno vedeti, kako naj igrajo. In da to lahko izvedeš, moraš imeti še karizmo.

Adria Airways Mitja Okorn2

Ste samouk. Kaj je bila za vas najpomembnejša filmska šola?

Najprej asistiranje Venu Jemeršiču pri snemanju videospotov. Nato snemanje filma "Tu pa tam", ker sem se naučil narediti film iz nič in prepričati prijatelje in družino, da zdržijo do konca, saj se po tednu dni nikomur več ni dalo delati zastonj. Tretji korak je bilo pisanje prvega resnega scenarija za film "Član", ki ga je Ivan Bezmarević (črnogorski igralec, op. a.) popolnoma skritiziral. Lahko bi se branil z napadom, pa sem mu raje prisluhnil. Všeč mi je bilo, kar sem slišal, in potem smo skupaj z njim in s še enim ameriškim scenaristom (Sam Akina, op. a.) leto dni pisali nov scenarij. To je bilo izjemno pomembno, saj sem se skozi ta proces naučil režirati. Drugi ključni trenutek pa je bil, ko sem prišel na Poljsko, in sem se moral na hitro priučiti profesionalizmu tudi po tehnični plati.

Kaj pa je bila za vas najpomembnejša življenjska šola?

Zagotovo to, da sem bil prisiljen začeti snemati na Poljskem. V tuji državi moraš vse začeti znova, zato mi zdaj ne bo prav nič težko iti v Rusijo, Francijo ali ZDA. To, da me nihče ne pozna in da se moram dokazovati, vidim kot prednost, ker si potem vedno “on the edge” in “on your toes”.

Kaj opazi Slovenec po večletnem bivanju na Poljskem?

Sam kakšnih velikih razlik med Slovenijo in Poljsko ne vidim. Poljska ima večjo kritično maso, ker je pač večja država; pozna se tudi, da imajo kot država precej daljšo zgodovino in jo tudi bolj spoštujejo. Sem pa nekoč prebral, da so Poljaki drugi najbolj delaven narod na svetu, s čimer bi se strinjal. Tu sem prvič srečal ljudi, ki delajo več kot jaz, kar je skoraj nemogoče.

Adria Airways Mitja Okorn3

Oba vaša zadnja filma sta romantični komediji. Boste vztrajali pri tem žanru?

Zame filmski žanri ne obstajajo, zame je film lahko le slab ali dober. Sam hočem delati dobre filme, ki morajo biti najprej všeč meni, potem gledalcem in šele na koncu kritikom.

"Planet samskih" govori o ljubezni v času socialnih omrežij. Ali uporabljate Tinder?

Med pripravami na snemanje sem ga začel in ugotovil, da je stvar zelo zabavna, hkrati pa povzroča zasvojenost. Na koncu nisem imel več socialnega življenja, zato sem aplikacijo zbrisal s telefona. Ni se mi zdelo pomembno, zakaj je neka ženska rekla ja, ampak zakaj me je druga zavrnila. To me je tako jezilo, da sem jo poiskal na Facebooku in zahteval pojasnilo.

Ali so potem spremenile svoje mnenje?

V 80 odstotkih so ga. Zavrnitve res težko sprejemam, in to velja tudi za filme. Sicer pa poznam ljudi, ki so na Tinderju spoznali ljubezen svojega življenja. Pri ljubezni ni nobenega pravila; pomembno je, da si odprt do novih ljudi, pa naj bo to na Tinderju ali v diskoteki.

Adria Airways Mitja Okorn4

Kaj pa na letalu? Ste kdaj razmišljali, da bi posneli romantično komedijo, ki bi se dogajala nad oblaki?

Pravzaprav so mi tak scenarij že ponudili. Zgodba je res dobra, in upam, da bo ta film enkrat posnet.

Jure Košir, nekdanji slovenski smučar, je rekel, da moraš vedeti, zakaj si uspel, ker si sicer pogorel. Ali veste, zakaj ste uspeli?

Uspel sem zato, ker ne sprejemam zavrnitev. Ker je zame izziv, če mi kdo meče polena pod noge. Ker sem izredno delaven. Ker imam občutek za ritem. Ker vem, kaj hočem v življenju, in ker delam to, kar ljubim. Ker - čeprav se mogoče kdo ne bo strinjal – sprejemam kritiko in rad delam z ljudmi, ki so sposobnejši od mene.