Adria Airways Logo Adria Airways

S kolesom po Amsterdamu in okolici

Besedilo: Veronika Sorokin Fotografije: iStock

Amsterdam, mesto številnih plovnih kanalov in pristanišč, polno zanimivih muzejev, negovanih parkov in vabljivih tržnic, oživi predvsem spomladi. Takrat se v mestu poveča število kolesarjev, tako domačih kot tujih. Kolo je za Amsterdamčane nepogrešljivo prevozno sredstvo, zato ne preseneča podatek, da v šolo ali na delo vsak dan kolesari več kot pol milijona od približno 810 tisoč ljudi, kolikor jih živi v mestu.

Adria Airways Amsterdam min

Od individualnih do organiziranih ogledov

Kolesarjenje so začeli v Amsterdamu kot idealno obliko potovanja po mestu in okolici popularizirati hkrati s spodbujanjem zdravega načina življenja že v 80. letih 19. stoletja. Temu vsekakor botrujejo tudi naravnogeografske danosti pretežno ravninske pokrajine. Mesto ima odlično omrežje povezanih kolesarskih poti (fietspaden), ki vodijo v različne njegove predele, dobro pa je v njem poskrbljeno tudi za prometno varnost.

 Če ste izkušen kolesar in vas ponekod divje kolesarjenje po ulicah Amsterdama ne moti, lahko mnoge znamenitosti in mestne četrti obiščete s kolesom sami; sicer pa je na voljo kar nekaj turističnih ponudb. Po njihovem izboru si v mestu lahko ogledate obrežja kanalov, četrt rdečih luči, paviljon Vondelpark, predel Jordaan, veliko pa jih vključuje tudi nekoliko daljše izlete v okolico. Med temi nedvomno blestijo do 40 km dolge poti proti severu, na podeželje, mimo vasic in naravnih rezervatov. Če se odločite zanje, lahko izbirate med ogledom mlinov na veter ali znamenitih sirarn; obiščete tovarne tradicionalnih nizozemskih cokel ali tovarno čokolade v kraju Zaanse Schans itd. Tudi z najemom koles tu ni nobenih težav: v številnih izposojevalnicah ponujajo širok izbor koles, omogočajo pa tudi najem otroškega sedeža, potovalne kolesarske torbe, v sivih in deževnih dneh pa celo opremo proti dežju in vetru.

Adria Airways Amsterdam1 min

Parada cvetja Bloemencorso

Odlično izhodišče za kolesarske navdušence, ki imajo to srečo, da so ob pravem trenutku na pravem mestu, je obisk znane parade cvetja Bloemencorso. Festival spada med pet temeljnih turističnih zanimivosti Nizozemske in poteka vsako leto predzadnji vikend v aprilu med obalnima krajema Noordwijk in Haarlem, zahodno od Amsterdama. Kot tak je svojevrsten simbolni pozdrav prebujajoči se pomladi.

Adria Airways Amsterdam2 min

Izlet do 30 km oddaljenega Noordwijka, v katerem se parada začne, se vam bo zagotovo vtisnil v spomin kot eno od nepozabnih doživetij iz amsterdamskega predmestja. Območje med omenjenima krajema je osrčje rodovitne ravnice Bloembollenstreek, osrednjega rastišča tulipanovih čebulic na Nizozemskem. Prostrani nasadi raznovrstnih tulipanov, ki ta čas bujno zacvetijo, so kot ogromna slikovita preproga. Prav barvitost pokrajine privabi na parado vsako leto več tisoč obiskovalcev, željnih občudovanja izjemnih umetniških mojstrovin, ustvarjenih izključno iz cvetja: iz tulipanov, hijacint in narcis. V sprevodu, v katerem sodeluje približno 20 tovornih voz in na desetine razkošno okrašenih motornih vozil, lahko občudujete cvetlične aranžmaje, ki upodabljajo najrazličnejše like iz svetovne mitologije, pravljičnega sveta, orjaške obraze s prijazno ali strašljivo mimiko oziroma različne domišljijske podobe. Na dinamični paradi cvetja, ki jo spremljajo še številni nastopi glasbenih skupin, žonglerjev, plesalcev in drugih animatorjev, boste med liki prepoznali palčke, Indijance, kitajskega zmaja, obraz Vincenta Van Gogha, dinozavre, tropske ptice, domače živali itd.

Cvetlične inštalacije so na glavnih ulicah in trgih krajev, mimo katerih poteka parada, na ogled že nekaj dni pred začetkom prireditve, v soboto dopoldne pa se povorka iz središča Noordwijka odpravi na 42 km dolgo pot proti Haarlemu. Pomembna vmesna postaja je kraj Keukenhof, ki slovi po enem največjih cvetličnih parkov na svetu. V večernih urah, ko prispe slovesni sprevod cvetja na cilj, se v Haarlemu slavje nadaljuje. Dehteče cvetlične umetnine ostanejo na ogled na tukajšnjem glavnem trgu še do poznega popoldneva naslednjega dne.

Adria Airways Amsterdam3 min

70. obletnica festivala   

Začetki Bloemencorsa segajo v čas po 2. svetovni vojni, ko so se zaradi dolgotrajnega tesnobnega vzdušja, ki ga je vzpostavil vojaški režim, povečale potrebe po družabnem življenju in praznovanjih. Prvo parado cvetja so pripravili  leta 1947 na pobudo Willema Warmenhovna iz Hillegoma, strokovnjaka za čebulice amarilisa. Sprva skromnim sprevodom z le nekaj vozovi so kmalu sledile še otroške parade, tako da se je v naslednjih letih festival čedalje bolj razraščal v povezano praznovanje več bližnjih krajev: Hillegom, Sassenheim, Lisse, Noordwijk, Haarlem. Letos bodo Nizozemci in obiskovalci od drugod  upravičeno ponosni že na 70. parado cvetja, ki že dolga leta slovi po vsem svetu. Potekala naj bi med 19. in 23. aprilom.  

Adria Airways Amsterdam4 min

Hiša Ane Frank

Po daljšem izletu v okolico se vam bo gotovo prilegel tudi krajši premor, ki si ga boste lahko privoščili kar v Amsterdamu. Med številnimi tukajšnjimi muzeji je zagotovo vredna obiska Hiša Ane Frank v zahodnem kanalskem obroču mesta, kjer sta se judovski družini Frank in Van Pels med 2. svetovno vojno v prostorih tamkajšnjega skladišča dve leti skrivali pred nacisti. Takrat 13-letna Ana Frank je med letoma 1942 in 1944 v podstrešnem stanovanju pisala dnevnik, ki velja za eno od najbolj verodostojnih pričevanj o nepredstavljivem čustvenem pritisku in terorju nad številnimi judovskimi družinami, ki so si bile prisiljene iskati zavetje. Dnevnik Ane Frank je prvič prišel v javnost leta 1947 in postal pomembna podlaga za številne svetovne ekranizacije in dramske uprizoritve.

Obiskovalci spominske zbirke vstopijo v muzejski prostor skozi vrtljivo knjižno omaro, ki zakriva vhod v stanovanje. Sobe so zdaj brez pohištva, ogledati si je mogoče le časopisne izrezke s fotografijami in članki o filmskih zvezdnikih in zvezdnicah na stenah Anine sobe, rekonstruiran pa je tudi delovni prostor njenega očeta Otta, še iz časa pred okupacijo. Hiša Ane Frank, ki jo dnevno obišče tudi do 1000 gostov, je od leta 1957 v rokah istoimenske fundacije.

Naj kot zanimivost dodamo, da stoji nedaleč stran tudi znana protestantska cerkev Westerkerk iz 17. stoletja z najvišjim, 85-metrskim stolpom, s katerega se ponuja čudovit razgled po mestu. Cerkev slovi tudi po največji cerkveni ladji med nizozemskimi cerkvami. Od arhitekturnih posebnosti tega predela je vredno omeniti še značilne stanovanjske hiše hofjes, ki so jih v 17. in 18. stoletju kot ubožnice za revne in ostarele gradili premožni trgovci in protestantske organizacije. Njihova posebnost je v tem, da se za rjavimi uličnimi pročelji skrivajo prostrana dvorišča z lepo negovanimi vrtovi.

Adria Airways Amsterdam5 min

Amsterdamske znamenitosti se vrstijo druga za drugo in jim ni videti konca. Prav zato vam bo pri sproščenem raziskovanju mesta še kako prav prišlo kolo, obenem pa boste prihranili tudi veliko časa. V mestu navdušujejo tudi privlačni bolšji trgi, med katerimi je zelo znan Waterlooplein v židovski četrti. Posebej pa vas bosta navdušila Van Goghov muzej in muzej Rijks, ki predstavlja predvsem Rembrandtova dela. V večernih urah, ko Amsterdam utripa v nočnem življenju, pa se vam bo prileglo odlično domače pivo v enem od navdihujoče opremljenih mestnih pubov. Seveda pa boste marsikatero zanimivost odkrili tudi sami med spontanim raziskovanjem mesta.