Adria Airways Logo Adria Airways

S kolesom po Sloveniji

Besedilo: Boštjan Pucelj Fotografije: Jošt Gantar, Jaka Jeraša, Dejan Hren, Matevž Kostanjšek in Gruša Zorn, Tomo Jeseničnik, Aleš Fevžer, Iztok Medja, Andrew Lloyd

Ni lepšega kot zajahati kolo in oddrveti mimo stoječih kolon v prometnih konicah, četudi v dežju, vetru ali poletni vročici. Podobno je tudi s popotovanjem po pokrajini. Smo ravno prav hitri, da se obzorja naužijemo v vsej lepoti, se brez zadrege ustavimo in po tretji strani še nekaj naredimo za boljšo postavo.

Danes je potovanje s kolesom privilegij, saj nam oprema v najboljši meri olajša gravitacijo, kolesarske poti pa so vse bolj na gosto posejane po najlepših in včasih odročnih biserih. Za jesensko sprostitev sem poiskal nekaj najlepših slovenskih kolesarskih poti in vam ponujam, da jih zajamete z veliko žlico.

Parenzana – Istra na dlani

Kadar pomislim na morje, me spomin takoj popelje na plažo, sonce in dobro zapečeno ribo. V naslednjem trenutku pa si že želim malo bolj aktivnih oddihov in Parenzana je pravi naslov. Nekoč ozkotirna železnica, dolga 123 kilometrov, je danes preurejena v kolesarsko pot. Povezava je pristanišče Trst približala zaledju vse do Poreča. Dnevno so tovorili sol iz Sečoveljskih solin, oljčno olje iz Motovuna, vino iz Buj, slastno istrsko sadje in svežo zelenjavo za tržaško tržnico. Danes namesto tovora ponuja brezskrbno kolesarsko popotovanje za celo družino, saj je za železnico značilno, da ni strmih naklonov, pelje po neokrnjeni naravi in onkraj prometnic. Na progi je bilo 8 predorov, 11 mostov in 6 viaduktov, ki so v večini ohranjeni ter danes služijo kolesarjem in pohodnikom. Za traso, ki poteka skozi tri države, priporočam gorsko kolo, saj je glavnina trase makadamska pot. Ime je dobila po mestu Parenzo, ki je italijansko ime za Poreč.

Parenzana Bike foto Jaka Jerasa 980x500
Parenzana: foto Jaka Jeraša

Peca – Koroška kolesarska pravljica

V Sloveniji je 352 dvatisočakov in najvzhodnejši med njimi je Peca. Gora je predvsem znana po svojem podzemlju, saj legenda pripoveduje, da tu še vedno spi nepremagljivi kralj Matjaž s svojo vojsko. Poleg kralja Matjaža pa si osrčje Pece delijo tudi kolesarji in kajakaši. V opuščenih rudniških rovih svinca in cinka si lahko v soju naglavnih svetilk pobarvate temo in doživite pravljico na gorskem kolesu. Ob stalni letni temperaturi desetih stopinj boste ob opuščenih rovih vijugali čez železniške pragove in po 5 kilometrih kolesarjenja prišli iz Mežiške doline v dolino reke Topla. Če prisegate na vodna doživetja, pa se lahko spustite 700 metrov pod površjem v zalite rove in veslate po čarobnem labirintu nekdanjega rudnika.

Peca je valovita planota, iz katere stopajo le trije malo bolj špičasti vrhovi. Masiv ponuja tako strme in prepadne stene kot položna, dobro prehodna pobočja, ki so porasla s travo. Je idealna točka za neskončne razglede, kjer lahko pasemo oči na Glossglockner, Triglav, vrhove Mangarta, Škrlatice, Snežnika ... Planotasto pobočje ponuja preko 300 km rekreativnih in nekaj adrenalinskih kolesarskih poti, ki so opisane v vodiču po gozdnih cestah in kolovozih. Informacije o poteh dobite v Turistično-informacijskem centru Ravne na Koroškem.

foto Tomo Jesenicnik Podzemlje Pece 980x500
Podzemlje Pece: foto Tomo Jeseničnik

Dolina reke Sotle – Pod vznožjem gradov

Sedim v senci angleškega vrta pod mogočno sekvojo še mogočnejšega gradu Pišece. Grizljam jabolko, ki sem ga snedel z mimoidoče visokorasle jablane na poti z gradu Podsreda. Počasi se bom spustil po vinski cesti do gradu Bizeljsko. Ceste so ozke, vijugaste in rišejo jesenske panorame. Ob poti je pri vsakem večjem posestvu navadno hudomušna skulptura, sestavljena iz rumenih buč. Diši po trgatvi. Na renesančnem gradu Bizeljsko, ki se ponaša z dvema stolpičema in arkadnim dvoriščem, si privoščim domači jabolčnik. Morda bi si raje privoščil kozarec belega ali rdečega bizeljčana, ki je značilen za ta vinorodni okoliš, ampak moja kolesarska pot bo danes še dolga in vijugasta. Močne silnice vabijo tudi v bližnje repnice. To so jame, vkopane v kremenčev pesek. Nekoč so čez zimo tu shranjevali repo, danes pa zaradi idealne temperature in vlage služijo predvsem vinogradnikom. Pri klopotcu zavijem v dolino do reke Sotle, ker je ob reki speljana idilična dvosmerna turistična rekreativna kolesarska povezava vse do Zdravilišča Rogaška. S poti zavijem v Podčetrku, kjer peljem proti smeri minoritskega samostana Olimje, blizu katerega domuje tudi čokoladnica. Brez tega postanka bi bila moja pot do gradu skozi gozdni kolovoz peklensko težka.

Sotla valley foto Jost Gantar 980x500
Dolina reke Sotle: foto Jošt Gantar

Pohorski Bike park Rogla

V osrčju Pohorja, sicer znanega po zimskih športih, v neokrnjeni naravi, se nahaja Bike park Rogla. Na 7.500 metrih med Mašinžago in Ostruščico zagotavlja vse, kar imajo veliki. Šest urejenih gozdnih prog v težavnosti od modre do črne obljublja užitek vsem – kolesarjem začetnikom, otrokom in najzahtevnejšim kolesarjem. Od lanskega leta sta poznavalcem na razpolago progi Super Flow s številnimi skoki, dropi in hitrimi ovinki. Med ogromnimi smrekami, čez gozdne jase in mimo pravih pašnikov vas bo zelo težko spraviti domov.

Poskrbljeno je tudi za vrhunsko kolesarsko opremo, tako za novince kot ekstremiste. Pod vodstvom inštruktorja lahko začetniki na poligonu vadijo osnove gorskega kolesarjenja, izkušenejši pa spoznajo male skrivnosti velikih mojstrov. Vsem so na voljo tudi vodiči za obisk parka in za pohajanje po Pohorju.

Bike park Rogla foto Andrew Lloyd 980x500
Bike park Rogla: foto Andrew Lloyd

Bike park Krvavec

Le 25 kilometrov od prestolnice in 10 km od letališča se bohoti Bike park Krvavec. Na pobočju smučišča, ki se že tretje leto poteguje za najboljše smučarsko središče Slovenije, se preko kopne sezone prelevi v adrenalinski kolesarski tobogan. V strmine so izoblikovali 30 km urejenih kolesarskih poti in spustov. Sezona se začne sredi maja, ko so vrhovi še pokriti z belimi kapami, po vznožju pa se razrašča čemaž. Med 850 metri, kot znaša višinska razlika med začetkom in koncem proge, boste v eno smer hlastali po zraku, v drugo smer pa vas bo v manj kot desetih minutah popeljala kabinska žičnica. Med vožnjo navzgor boste uživali v panoramskih pogledih proti Ljubljanski kotlini ter na Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe.

V parku imate na voljo tudi izposojo koles, servisiranje, najem kolesarskega vodnika ali celo vodnika za nordijsko hojo. Bike park Krvavec je eden od 18 vodilnih evropskih bike parkov, ki so vključeni v CravityCard, in je primeren za vse adrenalinske sladokusce, tako izkušene kot tudi za rekreativne kolesarje ali tiste, ki se bodo prvič srečali s kolesarskimi spusti.

bike park Krvavec foto Tomo Jesenicnik 980x500
Bike park Krvavec: foto Tomo Jeseničnik

Bike and fun park Scott Cerkno

Kolesarski adrenalinski park se nahaja v Smučarskem centru Cerkno, le nekaj kilometrov od trase slovitega Maratona Franja. Park ponuja zahtevno, srednje in manj zahtevne gozdne trase, ki imajo za 500 metrov višinske razlike. Sedem prog ima svojevrstna poimenovanja (Vaznkaš, Vlakavc, Snežet …), in sicer po nekdanjih kmečkih pripomočkih iz teh krajev. Spusti potekajo po prsti in peščenih podlagah z neskončnimi meandri in utrjenimi bankinami.

V parku je možnost izvajati tudi druge športne aktivnosti na športnih igriščih: lokostrelstvo, plavanje, paintball, na voljo pa so tudi igrala za otroke. Klanec lahko premagate s 6-sedežno žičnico. Kolesarsko opremo si lahko izposodite, prav tako pa nudijo tudi vodene gorske kolesarske izlete in tečaje.

bike park Cerkno foto Tomo Jesenicnik 980x500
Bike park Cerkno: foto Tomo Jeseničnik