Adria Airways Logo Adria Airways

Sablon – čokoladni užitki Bruslja

Besedilo: Damijan Jagodic Fotografije: Damijan Jagodic

Ta zapis ima za seboj desetletja izkušenj. Toliko časa že jem čokolado in tudi Bruselj pogosto obiskujem. Zaradi zapovedanih znamenitosti nisem Bruslja še nikomur priporočil. Hrana pa je poglavje zase. Turistom ponujajo belgijsko pivo, odlične - a drage - školjke klapavice z omako in pomfrijem, vonj po vafljih pa je veliko bolj mamljiv kot njihov okus.

Adria Airways Sablon Bruselj 1 min

»V Bruslju je lep samo Sablon,« mi je dejala prijateljica, ki tam živi. Ve, da imam rad čokolado, ki je v Belgiji blagovna znamka, na Sablonu pa je te butične ponudbe največ. Izložbena okna so polna čokolade, ki je preplavila Evropo, zato ji lahko priznamo pomembno mesto in vznemirljiv užitek izbire.

Ustavim se v prestižni slaščičarni Wittamer na vroči čokoladi. V zgodovini so čokolado najprej poznali kot napitek, zato Hernando Cortés zapiše španskemu kralju Karlu V.: »Božanska pijača na osnovi čokolade daje moč in premaguje utrujenost. S skodelico te dragocene pijače lahko mož hodi ves dan brez hrane.«

V lokalu z najlepšim razgledom na Sablon ponujajo slaščice, ki so dražje, če jih postrežejo za mizo, in vročo čokolado - grenko in redko; zraven sem jedel čokoladne bombone, da sem jo lahko popil. Spomnil sem se, da so grenko čokolado pili Azteki, z vročo čokolado pa so izboljšali moč, zbranost in budnost svojih vojakov. Tisti, ki danes strežejo sladice ali čokolado, bi morali biti še posebej urejeni in prijazni, saj prodajajo umetniške izdelke in ne gumijastih cevi za zalivanje vrtov. Tega se v slaščičarni premalo zavedajo. A najprej o Sablonu. 

Adria Airways Sablon Bruselj 2 min

Majhen trg čokoladnih odkritij, galerij, starinarnic, vsega lepega …

 Najlepša pot proti Sablonu vodi mimo kraljeve palače proti kraljevemu trgu, na katerem jezdi Godfrej Bouillonski - flandrijski plemič, vodja križarskih pohodov in jeruzalemski kralj. Za njim stoji čudovita cerkev sv. Jakoba, pred njim pa se, vsaj zame, razprostira najlepši pogled na Bruselj. René Magritte, slavni slikar, ima tu muzej in takih je v okolici polno. 

Mestno jedro se da prehoditi. S skirojem si ne morem pomagati, saj so tla iz granitnih kock.

Od tu je Sablon zelo blizu: na pol poti v smeri pravosodne palače. Sablon je majhen, prestižen del mesta. Ime sega v čas, ko je bil še zunaj mestnega zidu, kamor so prebivalci hodili po peščeni poti. To rumenkasto plast zemlje - peščeno glino - so v francoščini imenovali »sablon«. Nekdaj je bila tu tržnica za konje, zelenjavo in mlečne izdelke, od leta 1960 pa je osrednji prostor namenjen starinam. Prostor zaznamuje cerkev iz 15. stoletja, v kateri najdem podobice z molitvijo v slovenskem jeziku s priprošnjo k avstrijskemu cesarju in ogrskemu kralju Karlu. Zunaj cerkve je majhen park, v katerem so upodobljeni junaki, ki so se borili proti španski tiraniji, ter intelektualci in znanstveniki iz 16. stoletja. Park je obkrožen z 48‑imi miniaturnimi kipi, ki predstavljajo srednjeveške cehe v Bruslju.

Na Sablonu so na vsakem koraku čokoladnice, ki so velika skušnjava zame, saj že dolgo poslušam, da se bom zastrupil s »cukrom«. Res je, da mi pogosto, ko v mislih preigravam, kaj bi jedel, košček čokolade reši vsa vprašanja prehrane. Pravo mero določa zadnji košček, ki konča evforijo, prvi pa je odločilen v presoji kvalitete. Stopam v čokoladne butike Sablona, ki delujejo kot umetniške galerije, brez fotografiranja. Vsak čokoladni izdelek je zgodba. Ni dvoma, da pralineji (čokoladne lupine s polnili) izhajajo iz Belgije.  

Adria Airways Sablon Bruselj 3 min

Čokoladnica, ki jih je prva izdelala, je bila ustanovljena leta 1857. Zamislimo si njihove domislice skozi leta. Osnovne stvari, ki jih čokoladnice učijo, so, da mora biti čokolada vedno shranjena na sobni temperaturi in v temnem prostoru (hladilnik ali vlaga jo povsem uničita); pri degustaciji čokolade začnemo s tisto, ki ima najmanjši delež kakava, nadaljujemo z belo, mlečno in končamo s temno. Sicer pa je zapoved, da je potrebno čokolado najprej pogledati (lesk), povonjati, poslušati zvok, ko jo odlomimo (krhek pok), nato vzamemo košček čokolade in ga pustimo na jeziku 15 sekund, da se sprostijo najrazličnejši okusi, aroma in harmoničnost. Čokolada pomiri, sprosti in ustvari prijetno počutje, kot bi na novo zaživeli. Je kot umetnost: najboljša je stvar posameznikovega okusa in čutil. Potrebno je le raziskovati, eksperimentirati in zaznavati.

»Dobra za znoret! Hvala full. Urša«

Aroma vanilije je običajna in poudari okus čokolade, mlečne maščobe in drugi dodatki pa so nezaželeni. Da je belgijska čokolada res nekaj posebnega, pridobivajo kakavovo zrno najodličnejši proizvajalci z Madagaskarja, Jave, Kube, Ekvadorja, Kameruna, Peruja, Mehike, Venezuele in od drugod, saj je njihova kakovost odvisna od prsti, mikroklime, žuželk, obdelovanja zemlje, celo od uravnavanja količine vode za vsako drevo posebej na posebnih plantažah, pa od predelave izdelka, praženja, mletja in mešanja. Tudi dodatki k čokoladam so posebej uvoženi, recimo mango iz Brazilije, pistacije iz Irana, rdeči ribez iz Maroka, fige iz Izmirja ... 

Čokolada sicer vsebuje le tri glavne sestavine: sladkor, kakavovo maslo in suhe kakavove dele.

Čokoladno razsvetljenje pa doživim na koncu v čokoladnici Laurent Gerbaud, ki prisega pri bogu, da njegova čokolada ne vsebuje sladkorja ali pa le minimalen delež - če res ne gre drugače; ne dodaja masla, ne alkohola, ne konzervansov, ne sojinega licitina, ne umetnih arom in drugih dodatkov.

 

Adria Airways Sablon Bruselj 4 min

Tudi sam imam dve prisegi pri bogu. Prva je, da sem na Sablonu jedel najboljši tiramisu v življenju. V bistroju L'Entree des Artistes ga pripravijo s piškoti Speculoos, ki jih v trgovini Dandoy pečejo že od leta 1829. Ena drugačna sestavina pa postavi sladico na zmagovalni oder. In druga prisega: Sablon bo ostal vaš najlepši in najslajši bruseljski spomin, od prijateljev pa boste dobili za čokolado od tam zgornjo pohvalo.

 

Adria In-Flight Magazine 3, jun/jul 2013