Adria Airways Logo Adria Airways

Soteskanje - osvežujoča dogodivščina, ki vas napolni z energijo

Besedilo: Tina Keber Fotografije: Gregor Česnik

Najbolj adrenalinsko raziskovanje divje narave v okolici Bovca omogoča šport, ki je med obiskovalci zelo priljubljen, in sicer soteskanje ali kanjoning. Zanj boste sicer potrebovali nekoliko večjo mero poguma, vendar vas bo nagradil z nepozabnimi pogledi na slikovite stene, korita, tolmune in slapove, ki so jih v strme soteske izdolbli pritoki reke Soče.

Soteskanje je poimenovanje za svojevrstno potovanje skozi kanjone in premagovanje naravnih ovir in preprek, ki jih je v gorskih pobočjih Julijskih Alp v več tisoč letih ustvarila narava. Odkrivanje najbolj skritih in nedostopnih kotičkov nudi obilo zabave, saj vključuje tudi drsenje po naravnih toboganih, spuščanje po slapovih ter skakanje v globoke tolmune.

Vsaka avantura se začne na suhem s kratkim vzponom do izvira potoka, nadaljuje pa po mokrem v neoprenskih oblekah in čeladah. Na Bovškem je soteskanje dovoljeno v štirih soteskah. Za katero se boste odločili, je odvisno od vašega predznanja. Začetnikom in otrokom priporočajo kanjon Sušec, saj je v ostalih potrebno poznavanje vrvnih tehnik za spuščanje in plezanje po slapovih, visokih do 45 metrov. Njegova prednost so stezice, ki omogočajo alternativno pot navzdol, če se vam pred skokom zašibijo kolena. Če pa sprejmete vse izzive, ki jih ponuja, akcije ne bo primanjkovalo. Po naravnih toboganih, ki jih je oblikovala voda pri iskanju poti skozi skale, bi se lahko zgledovali tudi oblikovalci vodnih parkov. Fotografije skokov in spustov v modrozeleno vodo sredi bujne narave pa bodo zanesljivo poskrbele za zavist pri prijateljih in omogočile draženje znancev na družabnih omrežjih.

Adria Airways soteske 1 min

Dogodivščina na Sušcu se zaključi s spustom po 12-metrskem slapu, ki poskrbi, da telo preplavi adrenalin in neponovljivi občutki, ki bodo z vami ostali za vedno. Človeka prime, da bi se še kar enkrat podal na vrh in nadaljeval noro dogodivščino. Še sreča, da glavo ohladi voda, ki  tudi v najhujši poletni vročini ne preseže 15 stopinj Celzija, v neoprenski obleki pa predstavlja prav prijetno osvežitev.