Adria Airways Logo Adria Airways

Sprehod po Ljubljanici

Besedilo: Tina Keber Fotografije: Aleš Černivec, Delo

Deska in veslo. In vi. To je vse, kar potrebujete za supanje ali stoječe veslanje na deski. Pa seveda primerno reko. Ena izmed tistih, ki se jo splača preveslati, je prav gotovo Ljubljanica. Omogoča namreč zelo inovativen način spoznavanja našega glavnega mesta in njegovih znamenitosti.

Pogled od spodaj navzgor na visoke meščanske hiše, Plečnikovo tržnico, Tromostovje, Šuštarski most in Špico razkriva marsikaj, kar je sicer očem skrito. Z desko po vodni gladini pa je mogoče odkrivati tudi skrite kotičke, kamor cesta ne pripelje. 

Seveda pa se je za sproščeno uživanje na deski treba nekoliko potruditi. Po učni uri tehnike na suhem z inštruktorjem tudi štart v vodo ni več zastrašujoč, pa čeprav se kolena ob prvem poskusu nekoliko zatresejo. Najprej je priporočljivo poskusiti kleče, po približno desetih minutah pa naj bi z veslom in desko že toliko spodobno upravljali, da lahko poskusimo stoje. Lahko si izberemo ležerno drsenje po gladini in opazujemo mestni vrvež na rečnih bregovih ali pa zadevo zastavimo resneje in veslanje izkoristimo za rekreacijo. Ker ves čas iščemo ravnotežje, so najbolj obremenjene mišice nog in trupa, nekoliko pa tudi rok. Supanje (izraz izhaja iz angleške kratice SUP za »stand up paddling«) je primerno za vsakogar, tudi za otroke v spremstvu staršev. Edino nujno predznanje je plavanje. Ta vse bolj priljubljen vodni šport izvira s Havajev, izmislili pa so si ga učitelji deskanja, saj so tako laže nadzirali svoje učence.

Takšno veslanje, za katerega trdijo, da je nekakšen približek hoje po vodi, je sproščujoče in pomirjujoče. Odklop sredi mesta. Če pa vam ogledovanje Ljubljane z vodne perspektive ni dovolj, si lahko večji avanturisti izberete tudi daljši izlet, in sicer veslanje od Ljubljane do Vrhnike, dolgo okoli 23 kilometrov.


 

Adria Airways Ljubljanica sup min