Adria Airways Logo Adria Airways

Sprehod skozi nek drug čas v Dubrovniku

Besedilo: Sonja Vlašič Fotografije: iStock

Slikovite opečnate strehe, številne stopnice in dišeče perilo, ki ga nad ulicami sušijo domačinke, so igriva protiutež prostrani glavni aveniji Stradun, impozantnim cerkvam in čudovitim palačam. Slednje pripovedujejo zgodbo o slavi nekdanje Dubrovniške republike.

sprehod Dubrovnik 980x500

Sprehod skozi mesto je najlepši v zgodnjih poletnih jutrih, ko množice še spijo. Če vstopite skozi zahodna vrata Pile, vas na notranji strani obzidja pozdravi velik Onforijev vodnjak, znamenita končna točka skoraj 6 stoletij starega in še vedno delujočega vodovoda. Nasproti stoji frančiškanski samostan, ki se ponaša z eno najstarejših lekarn na svetu. Pot nadaljujte po znamenitem Stradunu, ulici, ki je nekoč kot plitek morski kanal razdruževala tedanji naselbini. Tlakovan z velikimi kamni, ki jih je čas božal tako dolgo, da so postali gladki kot ogledalo, vas bo pripeljal do Rektorjeve palače, kjer danes domuje dubrovniški muzej. Le lučaj od tu boste v smeri starega pristanišča našli monumentalno palačo Sponza, ki je nekoč služila kot carinski urad in carinsko skladišče.

Pustite se zapeljati uličnemu labirintu in spevnemu dialektu domačinov. Tako kot irski dramatik in pisatelj si dovolite ostati očarani – George Bernard Shaw je verjel, da morajo tisti, ki iščejo raj na zemlji, priti v Dubrovnik.