Adria Airways Logo Adria Airways

Stekleno srce Slovenije

Besedilo: Špela Verbič Miklič Fotografije: Steklarna Rogaška d.o.o.

Pod obronki strmega Boča na eni strani in lenobno reko Sotlo na drugi leži Rogaška Slatina. Kraj s tisočletja staro čudodelno vodo, ki vre izpod prisojnega pobočja štajerskega Triglava, in z mavričnim kristalom, enim najdragocenejših materialov, kar jih pozna človek. Iz Rogaške Slatine prihajajo v naša življenja prepleteni zgodovinski darovi narave, oplemeniteni s stoletji znanja in tradicije.

Adria Airways rogaska nosilna min

Med zelenimi griči, poraslimi z gozdovi in vinsko trto, so zrasli številni miti in legende; denimo o zmaju, ki naj bi prebival v jezeru znotraj votlega Boča, pa o razbojnikih, ki jih je vodila zloglasna poveljnica Orjaška Špelca. Legenda pravi, da se v jami Balúnjači, v kateri so živeli razbojniki, še vedno skriva njihov naropani zaklad. Pravi zaklad tega območja pa je gotovo naravna mineralna voda, v kateri so, kot kažejo najdbe in izkopanine, znali uživati že Kelti in Rimljani.

Od Apolona poslana

Več tisočletij stara in z minerali bogata zdravilna voda vre na tem območju iz vrste vrelcev, med katerimi so najbolj znani Styria, Tempel in Donat Mg. Tu sta tudi z železom bogata Ivanov in Gozdni vrelec, do katerega je nekoč vodila slovita Steza vzdihljajev, pa Ignacijev ali Vrtni vrelec ter v živo skalo izkopani Kraljevi vrelec, katerega vodo primerjajo celo z znamenito vichyjsko, saj poleg prebave ugodno vpliva tudi na kožo.

Adria Airways rogaska kbr2059 min

Zgodovina izkoriščanja mineralne vode za pitje in zdravljenje v Rogaški Slatini je pisana in bogata. V zdravniški praksi se je voda iz rogaškega vrelca, ki naj bi po naročilu samega boga sonca Apolona nastal, ko je Pegaz s kopitom udaril ob tla, uveljavila leta 1680, ko je vodo opisal dr. Paul Sorbait in jo po bližnjem starem trgu Rogatec poimenoval Acidulae Roitschenses - rogaška kislica (slatina). Okoli vrelca je postopoma zraslo mondeno zdravilišče, ki je bilo v svoji zlati dobi tretje največje v Evropi; s čedalje bolj priljubljeno vodo pa so tudi trgovali. Polnili so jo v steklenice, izdelane na južnih obronkih Boča, in jih na polovici 19. stoletja prodali že pol milijona.

Les, kremen, glina

Z vodnim bogastvom je tesno povezana tudi obrt, po kateri slovi Rogaška Slatina - steklarstvo, saj so mineralno vodo stekleničili in izvažali. Prvi viri gozdne steklarne ali glažute na območju Rogaške Slatine in v okolici omenjajo sicer že leta 1665. Za razvoj te dejavnosti je imel kraj odlične naravne danosti. Poleg dostopa do kakovostnega kremenčevega peska in gline je bil ključen zanjo tudi les iz mogočnih bukovih gozdov. Ti skupaj zmagičnimi cvetovi znamenite velikonočnice (Pulsatilla grandis) še zdaj kraljujejo v krajinskem parku Boč-Plešivec; bukov les pa so uporabljali kot gorivo in ogrodje za peči. Bukov pepel ali pepelika, ki vsebuje veliko kalijevih spojin, je bil nepogrešljivo talilo pri taljenju stekla.

onair rogaska kbr2549

V 18. in 19. stoletju je tako na Štajerskem delovalo od 14 do 17 talilnic stekla, nato pa so v drugi polovici 19. stoletja zaradi uporabe premoga kot kuriva pri taljenju stekla talilne peči v tradicionalnih glažutah počasi ugasnile. V začetku 20. stoletja so se ostanki takratne steklarske industrije združili, in Viljem Abel, lastnik »Združenih tvornic stakla«, je leta 1926 zgradil steklarno pri Svetem Križu, zdajšnjo Steklarno Rogaška. Plameni v steklarskih pečeh so zagoreli 10. januarja 1927, proizvodnja pa se je začela z izjemnim uspehom.

Varuh dragocenih spominov

Zvok, ki nastane ob nazdravljanju s kristalnimi kozarci, še vedno odmeva v spominih iz otroštva, ko je ta ponos gospodinjine kredence prišel na mizo le ob najslovesnejših priložnostih. V zavesti se še skrivajo trenutki začudenega opazovanja mavričnih odsevov s kristalne vaze, v kateri so dehtele rojstnodnevne vrtnice. Še vedno je v nosnicah vonj po dedkovem tobaku, pred očmi pa podoba velikanskega kristalnega pepelnika, ki ga otroške roke niso mogle niti dvigniti. In še vedno je v ustih sladka nostalgija po marmornem kolaču s sladoledom, ki ga je babica stregla na kristalnih krožničkih.

Ko smo s kristalom nazdravljali Slovenci, ni bilo nobenega dvoma, od kod prihajajo kozarci, in še zdaj je tako – iz Steklarne Rogaška. Kristal iz Rogaške Slatine je bil tako cenjen, da v mnogih družinah niti nalepk z logotipom niso sneli z njega, čeprav jih je preprosto odstraniti. Ker se je kristal vedno pomival na roke, je bila nalepka pogosto tam še desetletja pozneje, ko se je dragocena družinska zbirka že zdavnaj preselila v kredence mlajših generacij.

Adria Airways rogaska Rogaska Handmade production2 min

Vdihnjeno življenje in vbrušena duša

Tako kot se iz roda v rod prenašajo kristalni družinski zakladi, se v Rogaški Slatini prenaša tudi znanje: vsi stekleni izdelki, od prvega do zadnjega, so še vedno ročno delo. Steklopihaštvo je vrhunska spretnost, pri kateri se ustvari posebna intimnost med ustvarjalcem in materialom oziroma končnim izdelkom. Slednjemu steklopihalec dobesedno vdihne življenje, dušo pa mu nato oblikujejo mojstri z brušenjem, graviranjem, zlatenjem ali poslikavo. Možnosti oblikovanja kristala so neskončne, zato je bogat tudi nabor kristalnih izdelkov, ki segajo od okraskov za novoletne smrečice ali obročkov za prtičke, prek kozarcev, krožnikov, karaf in dekanterjev, vaz, posod, svetilk in svečnikov, pa vse do lestencev in umetniških skupltur.

Izpod gričev v svet, svet pa pod griče

Čeprav leži Rogaška Slatina na skrajnem robu države, je njena pot že od začetka obrnjena v svet. Zdravilni rogaški vrelec mineralne vode že od nekdaj privlači zdravja že(l)jne od blizu in daleč. Za njegovo mednarodno slavo je še posebej zaslužen hrvaški ban Petar Zrinski, ki naj bi si s pitjem čudodelne vode leta 1665 ozdravil jetra. V prvi polovici 19. stoletja je bilo mogoče ustekleničeno mineralno vodo kupiti že v Egiptu, kljuke zdraviliških vrat pa so si podajali evropske vladarske družine Habsburg, Bonaparte, Bourbon, Obrenović in Karađorđević ter pripadniki visokega plemstva, denimo Windischgraetzi in Liechtensteini.

Adria Airways rogaska Rogaska Handmade production4 min

In če je bila voda tista, ki je svet vabila pod rogaške griče, je izpod gričev v svet vodilo steklo. Tako so slovenske steklarske izdelke kupovali ameriški odličniki v znameniti newyorški veleblagovnici Bloomingdale's že leta 1930; in tam so kupcem še vedno na voljo. Seveda ne le tam, ampak tudi v luksuznih veleblagovnicah Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus, Harrods in The Dubai Mall. Slovenski kristal krasi tudi Buckinghamsko palačo v Londonu ter papeško palačo v Vatikanu; kot protoklarno darilo ga v obliki čudovitega orla podarja ameriška vlada, kristalni pokali iz Rogaške stojijo na policah najboljših športnikov na svetu, masivne sklede in elegantni kozarci pa so scenografske zvezde v hollywodskih filmih, denimo v Volku z Wall Streeta z Leonardom di Capriom ali v Avgustu: okrožje Osage z Meryl Streep.

Adria Airways rogaska 7 Globe copy 3 min

V pečeh Steklarne Rogaška nastane kar osem milijonov kristalnih izdelkov na leto; Steklarna je pravzaprav največja tovarna kristala na svetu, ki se odločno postavlja ob bok francoskemu proizvajalcu Lalique ali znamenitemu irskemu kristalu Waterford. Seveda pa njeni izdelki niso le domena bogatih in slavnih; slovenski kristal je priča velikih in majhnih dogodkov v življenju ljudi v 42 državah sveta; je darilo ljubezni, slavljenje uspehov in varuh dragocenih spominov.