Adria Airways Logo Adria Airways

Tirana

Besedilo: Vesna Šteblaj Fotografije: iStock

Tirana je prava izbira za mestni skok iz več razlogov: je ravno prav velika, da jo lahko dobro spoznamo tudi čez vikend, je ena najmanj raziskanih prestolnic Evrope in, najpomembnejše, je enkratna, barvita, živahna in zanimiva ogrlica lepot, ki jih kot rdeča nit skupaj spleta duša mesta: prijazni prebivalci.

Trg Skenderbeg

Osrednji  mestni trg z mogočnim kipom narodnega junaka Skenderbega, ki je zaustavil širitev Osmanskega cesarstva proti Evropi, je pravo srce mesta. Preplet zgodovine in sodobnosti nedavno obnovljenega trga z več kot sto talnimi fontanami obiskovalca prevzame in navduši. Obkrožajo ga znamenite stavbe: Narodni zgodovinski muzej s slikovitim mozaikom na pročelju, Narodna opera, čudovita mošeja Et’hem Bey in stolp z uro, na katerega se lahko brezplačno povzpnete po spiralnih stopnicah ter z vrha uživate v pogledu na mesto ali pa ponoči občudujete ples svetlobe in sence na osvetljenih zidovih.

Skenderbeg
Trg Skenderbeg

Pričevalci zgodovine

Tirana je v svoji burni zgodovini doživela mnoge pretrese, o katerih pričajo starodavni in modernejši objekti po vsem mestu. Piramida, nevsakdanji objekt v evropskem okolju, privablja obiskovalce, ki se lahko po njej celo spustijo kot po toboganu; muzej v podzemnem petnadstropnem bunkerju BunkArt, v katerem se skriva več kot sto prostorov,  je svojevrsten pomnik minulega časa. Naselje Ish Blloku, ki je bilo v času po drugi svetovni vojni namenjeno izključno privilegiranim predstavnikom oblasti, je danes družabno središče z živahnimi bari, kavarnami, restavracijami, klubi in trgovinami.

Tirana Piramid
Piramida v Tirani

Zeleno mesto

Promet v Tirani je zelo živahen, vendar so vedno nekje v bližini velemestnega vrveža tudi mirne zelene oaze. Promenada Toptani leži med parlamentom in Narodno galerijo, namenjena pa je samo pešcem. Obdana je s košatim drevoredom, ki v toplejših dneh zagotavlja senco in svežino, ob poti pa si lahko ogledate ostanke stare mestne utrdbe. Mestni park z velikim umetnim jezerom nudi možnost športnih aktivnosti, ribolova, poleti tudi plavanja, ali preprosto umirjenega druženja in uživanja v naravi. Redko boste v Evropi našli narodni park na pragu prestolnice, ampak Tirana ima tudi to. Na goro Dajti vas pripelje gondola, razgled pa je več kot vreden petnajstminutne vožnje.

Toptami Dajti 980x500
Toptani in Dajti