Adria Airways Logo Adria Airways

Top 10 znamenitosti v Ljubljani

Že prva dama slovenske popevke Marjana Deržaj je prepevala: "V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano gremo mi …" Zelena prestolnica Evrope 2016 spada med top 100 trajnostnih destinacij in se ponaša z nazivom kolesarjem prijazno mesto. Kljub majhni površini in z manj kot 300.000 prebivalci vas bo glavno mesto Slovenije brez dvoma očaralo.

Ljubljana foto Arne Hodalic 980x500
Ljubljana iz zraka (foto: Arne Hodalič)

Celotno mestno jedro je zaprto za promet in vse znamenitosti so na dosegu roke, tako da jih lahko obiščete peš ali na kolesu. Ljubljanske uličice so polne mestnih kavarn, barov in restavracij, kjer lahko okušate slovensko kuhinjo. Skozi vse leto pa je poskrbljeno tudi za bogato ponudbo umetniških in kulturnih dogodkov. Za vas smo pripravili 10 top znamenitosti, ki jih ob obisku Ljubljane preprosto morate obiskati:

#1 LJUBLJANSKI GRAD

Grad je že nekaj več kot 900 let krona, ki se dviguje na griču nad glavnim mestom Slovenije. Do njega se lahko v eni minuti povzpnete s panoramsko tirno vzpenjačo ali pa se odpravite peš po urejeni sprehajalni poti. Začetki gradu segajo v srednji vek, skozi zgodovino pa je doživel mnogo sprememb in bil priča pomembnim dogodkom. Zgodovino gradu lahko podoživite na dvanajstminutni projekciji v Virtualnem gradu, ogledate si lahko tudi kar nekaj stalnih razstav, priporočamo, da kar preko vodenih ogledov. Sedanjost pa okusite ob kulinaričnem razvajanju, ki vam ga ponujajo gostinski ponudniki. Za konec ne pozabite ujeti čudovitega pogleda na mesto, ki se vam odpira z Razglednega stolpa. Zagotovo ga boste obdržali kot enega najlepših spominov ob obisku Ljubljane.

Ljubljanski grad Arne Hodalic
Ljubljanski grad (Foto: Arne Hodalič)

#2 ZMAJSKI MOST

Zmajski most, ki ga na vsaki strani straži par velikih iz brona ulitih zmajev, je najbolj znana podoba Ljubljane. Velja za izjemen tehnični spomenik in za vrhunsko stvaritev secesijske arhitekture s preloma 19. in 20. stoletja. Razloga za gradnjo mostu sta bila povečan promet proti železniški postaji in dotrajanost starega lesenega mostu. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil to eden prvih železobetonskih mostov na območju Slovenije in da je bilo to tudi prvih 33 metrov položenega asfalta v Sloveniji. Mnogi pravijo, da če nimate počitniške fotografije z zmajem na Zmajskem mostu, pravzaprav niste obiskali Ljubljane.

Ljubljana zmajski most Dunja Wedam
Zmajski most (foto: Dunja Wedam)

#3 STARO MESTNO JEDRO

Med gradom in reko Ljubljanico je staro mestno jedro, srce mesta. Plemenitijo ga trije tlakovani ozki trgi. Na Mestnem trgu se na ogled postavijo baročne palače, med njimi tudi Mestna hiša, ki služi kot sedež Mestne občine Ljubljana, pred njo pa stoji Vodnjak treh kranjskih rek – Robbov vodnjak. Južneje je Stari trg, kjer stojijo barvite mestne hišice s fasadami iz 19. stoletja, tihimi dvorišči in prehodi ter Herkulov vodnjak. Na zadnjem, Gornjem trgu pa opazujete stavbe iz srednjeveškega obdobja z vrsto kvalitetnih restavracij.

Ljubljana staro mestno jedro Blaz Pogacnik
Staro mestno jedro Ljubljane (foto: Blaž Pogačnik)

#4 TROMOSTOVJE IN PREŠERNOV TRG

Tromostovje, trije mostovi čez reko Ljubljanico v srcu mesta, nosi podpis znamenitega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. V preteklosti je levi in desni breg reke povezoval le en lesen most. Plečnik je ugotovil, da bi bilo škoda podreti obstoječi most, zato je na vsako stran dodal še po en most za pešce. Poseben čar Tromostovju dodajo ograja s stebriči, ki naj bi jih bilo kar 642, dvoje stopnišč in stranska drevesa, ki so edinstven dodatek njegovi čudoviti podobi. Prostor, ki vodi do Prešernovega trga, ki je pravzaprav križišče, v katero se steka pet ulic spremlja pestro celoletno dogajanje, saj je to kraj uličnega gledališča in glasbenikov. Je zbirališče meščanov, turisti pa tu resnično občutijo mestni utrip. Sprva so trgu zgradili Frančiškansko cerkev oz. cerkev Marijinega oznanjenja, a so križišče preobrazili in ga kasneje tudi tlakovali. Trg krasi kip največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, nad katerim je muza pesništva, ki drži lovorovo vejico. Z enega od pročelij na bližnji ulici proti njemu simbolično zre kip Prešernove velike ljubezni, Primičeve Julije.

Ljubljana tromostovje Dunja Wedam
Tromostovje (foto: Dunja Wedam)

#5 REKA LJUBLJANICA

Skozi Ljubljano teče skrivnostna reka, ki večkrat ponikne, a vsakič ko pride na plano, nosi drugačno ime.  Pravijo ji tudi reka sedmerih imen. Že v času starih Rimljanov je veljala za pomembno prometno žilo. Struga Ljubljanice sodi med najpomembnejša arheološka najdišča v Sloveniji, saj so v njej našli predmete iz različnih zgodovinskih obdobij.  Obiskovalci lahko opazujejo mestno dogajanje v centru tudi s številnih ladjic, ki plujejo po reki.

Ljubljana reka Ljubljanica foto Nea Culpa d.o.o.
Reka Ljubljanica (foto: Nea Culpa d.o.o.)

#6 ZOO LJUBLJANA

V okolju naravnega gozda in travnikov, ki so del zaščitenega krajinskega parka, leži eden izmed najmanjših živalskih vrtov v Evropi – ZOO Ljubljana. Le 20 minut hoda ali pa nekaj minut prijetne vožnje vas loči od opazovanja živalskih vrst, zbranih z vseh kontinentov, predvsem pa vrst, značilnih za področje, kjer se stikajo alpski, panonski in sredozemski svet. Prednost ljubljanskega živalskega vrta je, da se lahko obiskovalci z živalmi srečajo na delavnicah in sodelujejo pri njihovem hranjenju. Izpolni pa se vam lahko tudi želja postati oskrbnik za en dan.

Ljubljana ZOO Petra Hrovatin
Foto: Petra Hrovatin

#7 BOTANIČNI VRT UNIVERZE V LJUBLJANI

Botanični vrt je košček narave, kjer obiskovalec sredi zelenja povsem pozabi, da je sredi mesta. Vrt se nahaja v centru Ljubljane in je enostavno dostopen tudi z mestnim avtobusom. Leta 2010 je praznoval že 200 let. Udeležite se lahko vodenih ogledov vrtov, predavanj, delavnic ter različnih prireditev. Oči si lahko spočijete na več kot 5.000 botaničnih vrstah in podvrstah, od katerih je več kot tretjina domačih, pravo zeleno oazo pa lahko občutite v tropskem rastlinjaku z mnogo eksotičnimi rastlinami.

Ljubljana botanicni vrt foto Alja Nike Skrt
Botanični vrt Ljubljana (foto: Alja Nike Skrt)

#8 ODPRTA KUHNA

Vsak sončni petek od pomladi do jeseni Pogačarjev trg v Ljubljani zaživi v različnih okusih in vonjih. Je prostor, kjer se zbirajo mladi in stari ter uživajo v gurmanskih avanturah ob odkrivanju domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel, butičnih slaščic in pristnih klasik ulične prehrane z vseh koncev sveta. Doživetja ob jedeh pa si popestrite s kozarcem slovenskega vina ali craft piva in s prijatelji doživite nepozaben kulinaričen izlet okoli sveta.

Ljubljana odprta kuhna Jost Gantar
Odprta kuhna Ljubljana (foto: Jošt Gantar)

#9 PLEČNIKOVA HIŠA

Znameniti arhitekt in urbanist Jože Plečnik je močno zaznamoval podobo Ljubljane. Vpogled v njegovo umetniško življenje vam omogočajo v njegovem domovanju z osebno zapuščino, kjer je zbrana vsa izvirna notranja in zunanja oprema, ki jo spremlja stalna muzejska razstava. Plečnikova hiša velja za izjemno kulturno vrednoto zaradi dobre ohranjenosti, ter izvirne zasnovanosti in opremljenosti. Posebej pa je potrebno omeniti še zimski vrt, ki ga je Plečnik dozidal na južni strani nove hiše in s katerega je izhod na vrt.

Ljubljana Plecnikova hisa Matevz Paternoster
Notranjost Plečnikove hiše (foto: Matevž Paternoster)

#10 METELKOVA MESTO

Metelkova mesto domuje v prostorih nekdanjih vojaških kasarn in danes velja za svetovno znano središče, kjer se prepletajo umetnost, rokodelstvo, politika in različne glasbene, gledališke, slikarske in druge dejavnosti. Mnogi jo poznajo tudi kot sproščujoč in navdihujoč družabni prostor. Skozi leta nastajanja je Metelkova dobila svojevrstno vizualno podobo, ki obiskovalca na vsakem koraku opominja na prelomne dogodke, ki so upodobljeni na grafitih. Ogledate si lahko tudi edinstvene razstave ter se zabavate na koncertih različnih žanrov v številnih barih in klubih.

Ljubljana metelkova mesto foto Nea Culpa d.o.o
"Jazz in the pants" na Metelkovi (foto: Nea Culpa d.o.o)