Adria Airways Logo Adria Airways

Torta Ljubljana

Besedilo: dr. Janez Bogataj Fotografije: Koen Meershoek, Branislav Miloševič

Ljubljana, odprta za vplive z vseh štirih strani neba, je postala dom številnih kulinaričnih posebnosti. Manjkala ji je le še »smetana na torti« (cherry on top). Zato smo ustvarili prvo pravo ljubljansko »Torto Ljubljana« s ciljem, da postane zaščitni znak Ljubljane, kot je na primer na Dunaju torta Sacher.

Adria Airways torta Ljubljana1

Izdelana je iz najboljših sestavin, značilnih za vse slovenske regije, in oblita s kakovostno čokolado. Ročno izdelana in vedno sveža »Torta Ljubljana« je sladek košček kulinaričnih nebes jugovzhodne Evrope in vas čaka pod arkadami, na Tržnici Ljubljana.

Ljubljana ni le glavno mesto, ampak je tudi središče osrednjega dela Slovenije, ki ga sestavlja 26 občin. V letu 2012 je bila na pobudo Zavoda za turizem Ljubljana izdelana Strategija gastronomije v regiji Osrednja Slovenija. Raziskava in postavljeni model sta trdno ogrodje za sodobno razpoznavnost gastronomije osrednjega dela Slovenije z Ljubljano vred. Za celotno območje določa značilne in razpoznavne kulinarične posebnosti in tudi inovativne jedi, ki s svojimi okusi, vonji, oblikami ter navsezadnje z zgodbami sooblikujejo razpoznavno pestrost in kakovostno prehransko različnost na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in v stikih s sosednjim Balkanom. Med inovativne ljubljanske jedi lahko uvrstimo tudi najnovejšo pridobitev mesta, »Torto Ljubljana«.

Adria Airways torta Ljubljana2

»Torta Ljubljana« ni nastala kot naključje, ampak kot plod temeljitih strokovnih premislekov in načrtovanj, od slaščičarske tehnologije, marketinškega programa, prodajnih poti do zgodbe o njenem nastanku. Svečana predstavitev torte z imenom Torta Ljubljana je bila na mestnem martinovanju na Ljubljanskem gradu 8. novembra 2012. Prebivalci Ljubljane so jo odtlej že odkrili, dodobra spoznali in sprejeli. Prav tako tudi turisti, ki prihajajo v Ljubljano in jo spoznavajo na Tržnici Ljubljana.

Sestavine te torte so značilne za slovensko geografsko in kulturno različnost. Biskvit je pripravljen iz ajdove moke, ki tako simbolizira alpski del Slovenije. Okuse torte pa sooblikujejo: kostanj, suhe fige in mandlji z mediteranskega dela, bučnice iz panonskega ter slovenski med. Seveda je Torta Ljubljana pripravljena brez umetnih sladil in drugih dodatkov.

Zgodba o Torti Ljubljana

Na Ljubljanskem gradu je živel graščak, ki je imel zelo lepo hčer. Želela si je ženina, ki bi jo znal razvajati z najboljšimi sladkostmi. Graščak je prisluhnil njenim željam in je po vsej deželi razglasil, da bo tisti, ki bo znal pripraviti najboljšo torto za njegovo hčer, lahko postal njen mož. 

Adria Airways torta Ljubljana3

Vest je dosegla tudi mladega kuharja, ki je za devetimi gorami razvajal vaščane z izvrstnimi dobrotami. Ko je slišal za graščakovo sporočilo, je zajahal konja in se odpravil proti Ljubljani. Prijezdil je na grad, kjer mu je graščak rekel: »Veliko snubcev je že poskušalo narediti torto, za mojo zalo hčer, vendar še nikomur ni uspelo. Uspešen bo le tisti, ki bo naredil torto iz vsega, kar ponuja okolje mojega mesta in dežele.« Mladi kuhar si je podrobno ogledal mesto in njegovo bližnjo ter daljno okolico. Za grajskim zidom je na prisojni legi našel figo, ki je prav takrat rodila sladke plodove. Natrgal jih je in položil v svojo malho. Na Rožniku in Golovcu je nabral sladkega kostanja. Med potepanjem po mestnih ulicah je pri mlinarju ob Ljubljanici odkril izvrstno ajdovo moko, ki je bila sladka že sama po sebi.

Poskušal je in sestavljal različne recepte, na koncu pa mu je uspela torta, za katero je bil prepričan, da ne bo navdušila le graščaka, ampak tudi njegovo hčer. Oblil jo je s čokolado in odnesel na Ljubljanski grad. Ko je stopil pred graščaka in njegovo hčer, ga je ta strogo opozoril: »Če torta meni in predvsem moji hčeri ne bo povšeči, ti odrobim glavo!« Vendar se kuhar ni zmedel in je graščaku ter njegovi hčeri je ponudil kos torte. Zagrizla sta v rezino in na njeno lice se je prikradel čudovit smehljaj, ki je vsem prisotnim na gradu dal vedeti, da je bistri kuhar izbrani ženin graščakove hčere. Kmalu sta se poročila in vsi svati so za predjed, glavno jed in sladico jedli to torto. Rajali so sedem dni in sedem noči in še ob zaključku je vsak pojedel kos torte. Tudi dandanašnji prebivalci glavnega mesta Slovenije jo jedo in prav taka je kot takrat, ko jo je bistri kuhar prvič prinesel na grad. To je zgodba o Torti Ljubljana.

 

Adria In-Flight Magazine 1, feb/mar 2013