Adria Airways Logo Adria Airways

Galerije in muzeji v Ljubljani

Besedilo: Nika Gričar Fotografije: Narodna galerija Ljubljana, Andrej Peunik, Domen Pal

1. Narodna galerija

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji, ki hrani največjo zbirko likovnih del pri nas. Letos obeležuje 100. obletnico ustanovitve. Galerija hrani stalno zbirko, ki je razdeljena po zgodovinskih obdobjih ter obsega skoraj 600 del evropske in slovenske umetnosti. Na sprehodu skozi galerijske prostore lahko spoznate dela srednjeveške cerkvene umetnosti, baročne umetnine, bidermajerske portrete, neoklasicistične slike, dela realistov ter dela, ustvarjena pod prsti izjemnih slovenskih likovnih imen, kot so Ivana Kobilca, Ivan Grohar, Rihard Jakopič ter Matija Jama. Poleg tega skozi celo leto pripravljajo občasne razstave. Galerija se ponaša z Galovo sobo, v kateri se redno vrstijo dogodki za najmlajše ter družine, z obsežno knjižnico, galerijsko trgovino, bralnim kotičkom in kavarno.

2. Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu

Slovenija ima bogato lutkarsko tradicijo, ki velja za pomemben del kulturne dediščine. Nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu so pred tremi leti prostor dobili veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki, preko katerih lahko spoznate najpomembnejše mejnike slovenske lutkovne zgodovine in različne lutkovne tehnike. Po ogledu se lahko preizkusite v lutkovnih veščinah v treh različnih tehnikah – marionetni, ročni in senčni. Lutkovna pot s Krekovega trga vodi do muzeja vzdolž vzpenjače, kjer umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami simbolično povezuje Lutkovno gledališče Ljubljana z Ljubljanskim gradom.

3. Mestni muzej Ljubljana

Muzej od ustanovitve leta 1935 domuje v Turjaški palači poleg ljubljanskih Križank, na Trgu francoske revolucije. Gre za prostor, kjer hranijo več deset tisoč muzealij, med katerimi izstopata najstarejše prazgodovinsko leseno kolo z osjo z Ljubljanskega barja, staro okoli 5200 let, ter približno 40.000 let stara lesena puščica. V letošnjem letu so v muzeju odprli novo stalno razstavo z naslovom Ljubljana. Zgodovina. Mesto., ki pregledno prikazuje kronološki razvoj prostora Ljubljanske kotline od prazgodovine do 20. stoletja. Na razstavi so predstavljene pomembne zgodovinske osebnosti ter običajni ljudje, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat. Ogled po muzeju lahko sklenete s postankom v muzejski kavarni ali z nakupom spominka v muzejski trgovini.

Ljubljana 980X500 foto Narodna galerija Ljubljana