Adria Airways Logo Adria Airways

Trije poletni navdihi za obisk Amsterdama

Tradicionalne lesene cokle, mlini na veter in čudoviti tulipani v vseh barvah so le nekatere znamenitosti, ki orišejo čudovito Nizozemsko. Njeno glavno mesto Amsterdam pa vas ne bo razočaralo, saj v njem nikoli ne veste, kaj lepega vas čaka za naslednjim vogalom. To barvito mesto s čudovitim zgodovinskim središčem je prepleteno s kanali, mostovi, ozkimi uličicami in privlačno arhitekturo.

#1 RAZGLEDNI STOLP A’DAM (A’DAM LOOKOUT):

Že vse od leta 2016 velja A’DAM LOOKOUT za najbolj obiskano točko v Amsterdamu. Se sprašujete, zakaj? Tam boste našli najvišjo adrenalinsko gugalnico, kjer se lahko gugate kar sto metrov nad tlemi in uživate v osupljivem razgledu, medtem ko adrenalin polni vaše telo. Avantura se začne že z vstopom v dvigalo, saj vas v pičlih 22 sekundah pripelje na vrh A’DAM LOOKOUTA, kjer lahko poleg edinstvenega razgleda na mesto uživate tudi v restavraciji ali baru. Na vrhu stolpa se obiskovalcem odpre razgled na središče mesta, pristanišče, edinstveno nizozemsko pokrajino ter znamenite kanale. Poleg vsega pa vam ponujajo še interaktivno doživetje Amsterdama.

amsterdam 980x500 foto Martijn Kort
Foto: Martijn Kort

#2 KANALI AMSTERDAMA (AMSTERDAM'S CANALS)

Zgodovina Amsterdama je močno povezana z vodo. Kar 1.281 mostov vodi čez 165 kanalov, katerih skupna dolžina je 50 km. Pred ureditvijo kanalov je to območje pokrivalo močvirje. Prebivalcem Amsterdama so kanali več kot le znamenitost, saj mnogim predstavljajo sredstvo prevoza na delo in nazaj domov. Za turiste pa so idealna priložnost, da se pripeljejo prav do vsake atrakcije ter eden najboljših načinov za odkrivanje in občudovanje mesta. Amsterdamski kanali od leta 2010 spadajo na seznam Unescove svetovne dediščine.

Amsterdam canals
Foto: iStock

#3 MUZEJ ZNANOSTI NEMO (NEMO SCIENCE MUSEUM)

Vas zanima, kako delujejo sateliti, kaj se zgodi, ko se poljubljate, ali zakaj so mostovi tako trdni? Vse to lahko odkrivate v petnadstropnem znanstvenem muzeju NEMO, ki že od zunaj navdušuje s svojo podobo, saj spominja na masivno zeleno ladjo. V muzeju obiskovalcem pokažejo, kako fascinantne so lahko tudi povsem vsakdanje stvari. Poslanstvo muzeja je približati znanost prav vsem. Po znanstvenem raziskovanju se lahko na strešni terasi nastavljate sončnim žarkom, uživate v jedeh, ki vam jih ponujajo v restavraciji, in si ogledate razstavo Energetica na prostem. 500.000 obiskovalcev letno postavlja muzej na 5. mesto najbolj obiskanih muzejev na Nizozemskem.

Amsterdam Nemo photo digi Daan
Foto: Digi Daan