Adria Airways Logo Adria Airways

Tulipani, sir in cokli – dobrodošli v Amsterdamu

Besedilo: Simona in Jure Čuček Fotografije: Simona in Jure Čuček

Nizozemska prestolnica se še posebej bohoti spomladi. A tudi v drugih letnih časih ponuja za vsak okus kaj zanimivega.

Adria Airways Amsterdam 1 min4

Ste pravkar na letalu za Amsterdam? Ja? Če niste, pa nizozemsko glavno mesto nujno uvrstite na seznam želja. Razlogov, zakaj ga obiskati, je cel kup – od prepletenih kanalov, izvrstih koles, dobrega nogometa, legalizirane marihuane, rdeče četrti pa vse do glavnih zaščitnih znakov mesta: tulipanov, sira in cokljev.

Tulipane je v 16. stoletju na Nizozemsko pripeljal botanist Carolus Clusius. Živobarvne rože so hitro postale izjemno priljubljene med pripadniki višjih slojev, ki so cene čebulic ponesli v višave. Zaradi možnosti zaslužka je vse več ljudi vlagalo v trgovino s tulipani, kar je leta 1637 privedlo do poka t.i. tulipanovega balona. Trg se je sesul, a Nizozemci še vedno obožujejo svoje tulipane. Zgovorni so podatki, da Nizozemci letno pridelajo 4,32 milijard čebulic, od tega jih gre več kot pol za rezano cvetje, kar jih postavlja na sam vrh tulipanske industrije. Bi tudi vi doma nasadili nizozemske tulipane? Nič lažjega – v samem centru Amsterdama je cvetlična tržnica, kjer lahko kupite raznovrstne čebulice. Če pa vas zanima več o zgodovini tulipanov in kako so prišli na Nizozemsko – naj vam izdam, da izhajajo iz Centralne Azije – pa lahko obiščete Muzej tulipanov (vstopnina 5 €).

Adria Airways Amsterdam 2 min3

Rumeno zlato, kot tudi imenujejo nizozemski sir, je prav tako eden od paradnih konjev nizozemske industrije. Že stoletja na tem območju izdelujejo sir, danes pa je najbolj znana vrsta zagotovo Gouda, ki izhaja iz istoimenskega mesta. Sir Gouda je srednje trd sir narejen iz kravjega mleka, staran od 3 mesecev do 5 let. Zraven mesta Gouda sta znani mesti tudi Edam in Alkmaar. Ker Nizozemci prisegajo na svoj sir – zasledila sem podatek, da ga na prebivalca zaužijejo 17 kilogramov letno – ga seveda tudi vi ne smete zamuditi. V Amsterdamu boste našli degustacije sirov, obiščete lahko tudi Muzej sira (Cheese museum Amsterdam, vstopnine ni), kjer vam bodo razložili vse o nizozemski sirarski tradiciji, lahko se boste preoblekli v sirarskega kmeta in okušali njihove sire.

Adria Airways Amsterdam 3 min2

Nizozemska je tudi dežela coklov. V Amsterdamu verjetno ne boste videli nikogar z njimi paradirati po ulicah (lahko pa sami poskusite, morda boste sprožili nov modni trend), še vedno pa jih uporabljajo za delo na vrtovih. Kdaj točno so jih začeli izdelovati, je težko določiti, saj so jih potem, ko so svoje odslužili, zažgali za kurjavo. Najstarejši cokel so našli v Amsterdamu in predvidevajo, da izhaja iz 13. stoletja. Če so jih nekdaj izdelovali ročno, je to delo danes prevzel stroj – letno jih še vedno proizvedejo okoli 6 milijonov, večinoma jih s seboj domov odnesejo turisti. Midva sva si ogledala De Simonehoeve, sirarno in coklarno v enem, približno 15 kilometrov izven Amsterdama (vstopnine ni). Pokazali so nama, kako izdelujejo cokle, kakšen les uporabljajo, sami pa smo lahko pomerili krasno pobarvane cokle in kakšen par tudi kupili za domov.

Adria Airways Amsterdam 4 min2

Amsterdam je super kot vikend izlet, dolg čas pa vam ne bo, tudi če ostanete dlje. Verjetno ni potrebno poudarjati, da boste največ cvetočih tulipanov lahko občudovali spomladi, za sir in cokle pa je čas vedno pravi. Prepustite se mestnemu utripu, izposodite si kolo, peljite se skozi kanale z ladjo, v kovčku pa ne pozabite pustiti prostora za čebulice, sir in cokle.

Adria Airways Amsterdam 5 min

O avtorju in avtorici: Simona in Jure Čuček

Simona in Jure sta prav poseben par – prevajalca in učitelja po izobrazbi, a v prvi vrsti sta popotnika. Najsrečnejša sta na poti, skupaj, v neznani državi, v mestu ali v naravi – vseeno. Njuna šibka točka so živali, najraje pa čas preživljata ob morju. Jeseni 2015 sta se odpravila na enoletno potovanje okoli sveta, do danes sta obiskala že več kot 50 držav. Ravno potovanje okoli sveta ju je prepričalo v pisanje bloga Slovenians travel, ki ima kar nekaj bralcev tudi zunaj naših meja.