Adria Airways Logo Adria Airways

Ugodno v Pariz? Zakaj pa ne!

Besedilo: Nina Kogej Fotografije: Nina Kogej

Ugodno ste kupili letalsko vozovnico do Pariza, a bolj ko gledate stroške celotnega izleta, bolj vas zvija v želodcu. Res je, Pariz ni poceni destinacija, a to še ne pomeni, da se je ne da obiskati in raziskati z nekim normalnim kupčkom denarja.

Adria Airways Paris 1 min

8 nasvetov, kako narediti izlet v Pariz poceni

Potujte izven glavne sezone

S Simonom sva obiskala Pariz marca, ko se tja še ne zgrinja preveliko število turistov. Izlet v francosko prestolnico izven glavne sezone ne pomeni le manj gneče, ampak tudi nižje cene prenočišč, ki v glavni sezoni krepko poskočijo.

Načrtujte izlet v Pariz prvo nedeljo v mesecu

Če verjamete ali ne, a s pravim načrtovanjem lahko veliko muzejev v Parizu obiščete povsem brezplačno. Le-ti namreč vsako prvo nedeljo v mesecu ponujajo obiskovalcem prost vstop.

Adria Airways Paris 2 min

Za pot z letališča do mesta izberite »modri« vlak RER B

Adria Airways pristaja na letališču Charles de Gaulle (CGD). Le-to je zagotovo najboljše izhodišče, saj lahko prispemo v center Pariza kar z »modrim« vlakom RER B. Za povratno vozovnico boste odšteli 20 € po osebi, kar predstavlja tudi najcenejšo možnost. Vozovnico kupite na avtomatih na letališču, a pozor – avtomat sprejema le kovance po 1 in 2 evra. Če le-teh nimate, lahko plačate tudi s plačilno kartico Mastercard oz. Visa. Za vožnjo iz letališča do centra mesta računajte od 20 do 30 minut.

Dobro izberite lokacijo hotela

V Parizu se lokacija drago plača. Dlje ko boste oddaljeni od pariških znamenitosti, več boste dobili za svoj denar. Vseeno pa glejte, da ne boste polovico dneva porabili za vožnjo, saj ravno središče mesta ustvarja lepoto Pariza. Vsekakor vam priporočam, da si najdete hotel ob postaji metroja. Midva sva bivala v 9. okrožju in sva do Eifflovega stolpa potovala z metrojem približno 20 minut – vključno s presedanjem.

Adria Airways Paris 3 min

Raziščite brezplačne znamenitosti

Za pravo doživetje ni nujno, da si ogledate prav vsako plačljivo znamenitost. S Simonom sva raziskovala Pariz tri dni, ne da bi plačala en sam evro za vstopnine. Res je, da se nisva povzpela na Eifflov stolp, a tudi sam pogled nanj je naredil na naju velik vtis. Sprehod ob reki Seni, obisk boemske četrti Montmarte, ogled notranjosti cerkva, kot sta Notre Dame in Sacre Coeur, pa most ključavnic »Pont des Arts«, parki, trgi, mogočne zgradbe in mestni utrip so nama pričarali vse, kar sva za najin prvi obisk Pariza iskala. Ne pozabite niti na zid ljubezni, kjer v 80-ih jezikih, tudi v slovenščini, piše Rad/Rada te imam. Prijeten je tudi sprehod po 4 kilometrov dolgi promenadi Plantée, ki je bila nekoč  železniški viadukt. Vredno pa si je ogledati še kraj večnega počitka in s tem eno najbolj znanih pokopališč v Parizu – Père Lachaise, kjer so pokopani Balzac, Molière, Chopin, Oscar Wilde in celo Jim Morrison. 

Adria Airways Paris 4 min

Uporabljajte metro

Vedno imam rada mesta, ki imajo svojo metro mrežo, saj je raziskovanje takšnih destinacij poceni, hitro in enostavno. Priporočam vam, da si priskrbite večdnevno vozovnico. Če vam morda vožnja z metroji ne diši preveč, lahko Pariz raziskujete tudi peš, a bodite pripravljeni na velike razdalje, veliko prehojenih kilometrov in boleče noge ob koncu dneva.

Privoščite si pariške dobrote po normalni ceni

Hoteli v Parizu običajno nimajo v ceni vključenega zajtrka, zato bo najceneje, da se na zajtrk odpravite v kakšno lokalno pekarno in si tam razvajate brbončice z znamenitimi maslenimi rogljički in drugimi pekovskimi izdelki. Če ne morete brez kave, a zanjo ne bi radi zapravili celega premoženja, si jo vzemite kar s seboj, saj boste tako hitro privarčevali kakšen evro ali dva. Morda tudi opozorilo –espresso in macchiato sta v kavarnah še vedno dosegljiva za normalno ceno, a takoj ko se začne dodajati mleko, se cena hitro povzpne na 4–6 €.

Pariza ne morete resnično doživeti, če si vsaj enkrat ne boste privoščili kosila v tipičnem pariškem bistroju. A pozor – najboljše bo, da se za takšno razvajanje odločite med delovniki, saj takrat bistroji ponujajo 3-hodni meni v smislu dnevnega kosila že za okoli 10–12 €. Ugodno in dobro se jé tudi v njihovih kitajskih, indijskih in turških restavracijah.  

Adria Airways Paris 5 min

Uporabljajte javna stranišča

Morda nekoliko nenavaden, a zelo koristen nasvet. Celodnevno raziskovanje mesta je lahko precej mučno, saj je vmes potrebno iti tudi na WC. Velikokrat so javna stranišča v tako velikih mestih, kot je Pariz, precej pod vprašajem, zato si sama ob »hudi uri« običajno privoščim kar kakšno kavo. Na srečo pa greste lahko v Parizu brezplačno na stranišče tudi brez kave. Po celem mestu je namreč ogromno javnih stranišč, ki so presenetljivo čista, saj so avtomatsko vodena in takoj, ko nekdo zapusti stranišče, se le-ta samodejno očisti in razkuži. Za obiskovalce prav gotovo ena najbolj prijaznih pariških pridobitev.

Pariz je čudovito mesto za raziskovanje. Če ga lahko z nekaj iznajdljivosti in spretnosti obiščemo še nekoliko ceneje, pa nam zagotovo zleze čisto pod kožo. In še nekaj: če niste dopolnili 26 let, bo izlet v Pariz za vas še nekoliko cenejši, saj imate ne glede na dan povsem prost vstop v muzeje, ki so resnično vredni vašega časa.

O avtorju: Nina Kogej

Nina Kogej je strastna popotnica in potuje že od svojega ranega otroštva. Pravi, da ima potovanja v krvi, da jo vsaka nova pot bogati in dela boljšo ter ji razbija nevidne meje v glavi. O svojih poteh rada tudi piše. Njene reportaže se pojavljajo tako v slovenskih kot tudi v tujih medijih; skupaj z možem pa ustvarjata še enega najbolj branih slovenskih popotniških blogov Nina Potuje, s katerim želita tudi druge navdušiti in opogumiti za potovanja.