Adria Airways Logo Adria Airways

Utrecht – mali brat Amsterdama

Besedilo: Simona in Jure Čuček Fotografije: Simona in Jure Čuček

Vsi poznamo Amsterdam, cvetočo nizozemsko prestolnico, ki privablja nešteto obiskovalcev letno. Če ste tudi vi med njimi, a ste si v Amsterdamu že vse ogledali, vam toplo priporočava obisk Utrechta. Le dobrih 30 minut od letališča oddaljeno mesto (z direktno železniško povezavo) je pravi biser, vreden ogleda.

Adria Airways Utrecht 1 min

Že ko boste hodili od železniške postaje proti glavnemu trgu, vas bodo za vsakim vogalom presenetile majhne in malce večje ulice vredne fotografije. Mesto obdaja vodni jarek, ulice pa so prepredene s kanali, po katerih se vozijo čolni. Vsakih 15 minut boste slišali prijetne melodije iz cerkvenega zvonika, lahko pa poiščete tudi najkrajšo ulico Hanengeschrei, ki je dolga le 10 metrov.

Znamenitosti Utrechta

Cvetlični sejem

Na Nizozemskem kaj drugega verjetno niste pričakovali, kajne? Res je, da ni tako velik kot v Amsterdamu, je pa zato bolj umirjen, prodajalci so izredno prijazni in dosti lažje si boste nabrali različne čebulice za prihajajočo pomlad.

Adria Airways Utrecht 2 min

Muzej živil Betje Boerhave

V majhni zakotni ulici stoji majhna hiša. Zgornje nadstropje je kot časovni stroj – polno starih embalaž, starih tehtnic, uteži in nasploh vsega, kar se je nekdaj uporabljalo v gospodinjstvu. V spodnji sobi pa so nebesa. Nebesa za vse, ki obožujejo sladkarije. Bonboni s karamelo, sadni bonboni, mentol, zeleni, beli, s srčki … bonboni takšni in drugačni – kakršne vam srce poželi. Kupite jih lahko v gramih po zmernih cenah in Betje vam bo vse z nasmeškom lično zavila v papirnate škrniclje.

Adria Airways Utrecht 3 min

Trajectum lumen

Za to znamenitost boste morali ostati do večera ali noč preživeti v Utrechtu. Vendar se splača. Po vsem mestu so razporejene na poseben način osvetljene inštalacije. Ena možnost je, da najamete vodiča, ki vas bo vodil skozi večerne ulice, druga možnost pa je, da si na telefon naložite zemljevid in se v iskanju osvetljenih lepot sami odpravite po mestu.

Adria Airways Utrecht 4 min

Kava v najnovejši kavarni

Ob kanalih boste našli nešteto kavarnic, midva pa sva se odločila za obisk povsem nove, kjer lahko tudi kaj pojeste. »The Fifth« se nahaja v prvem nadstropju hostla Stayokay Utrecht na glavnem trgu. Prepričala naju je okusna hrana, pripravljena iz lokalnih sestavin, ki jo lahko uživate v svetli, moderno opremljeni kavarni.

Obisk cerkvenega zvonika

Bonus priporočilo, ki ga nikakor ne smete zamuditi, a zahteva plačilo. S 112 metri gre za najvišji zvonik na Nizozemskem in če boste imeli srečo z vremenom, boste videli celo do Amsterdama ali Roterdama. A najprej se boste morali povzpeti po 465 stopnicah (ni dvigala), vmes pa vam bo vodič pripovedoval o zgodovini zvonika in pokazal nekaj sob in zvonov.

Adria Airways Utrecht 5 min

Utrecht naju je resnično navdušil. Že dolgo se nisva nekje počutila tako dobro in dobrodošlo, kot sva se tukaj. Ljubke ulice, mostički čez kanale, rože in glasba, ki odzvanja vsakih 15 minut dajejo res romantičen pridih malemu bratu Amsterdama.

O avtorju in avtorici: Simona in Jure Čuček

Simona in Jure sta prav poseben par – prevajalca in učitelja po izobrazbi, a v prvi vrsti sta popotnika. Najsrečnejša sta na poti, skupaj, v neznani državi, v mestu ali v naravi – vseeno. Njuna šibka točka so živali, najraje pa čas preživljata ob morju. Jeseni 2015 sta se odpravila na enoletno potovanje okoli sveta, do danes sta obiskala že več kot 50 držav. Ravno potovanje okoli sveta ju je prepričalo v pisanje bloga Slovenians travel, ki ima kar nekaj bralcev tudi zunaj naših meja.