Adria Airways Logo Adria Airways

V Podgorico na odmerek balkanskega šarma

Besedilo: Peter Jenko Fotografije: Peter Jenko

Popotnike nas po navadi že v letalu, na poti na določeno destinacijo, prevzame občutek, kam se odpravljamo. Prelet nad hrvaškimi otoki in sinje modrimi odtenki morja, naposled pa približevanje impresivnim hribovitim tvorbam in neskončnim planjavam divjega gozda so v mojem primeru pomenili let v Črno goro.

Črna gora je pravzaprav zelo mlada država. Svojo samostojnost so z referendumom oznanili šele leta 2006, čeprav njihov avtonomni obstoj pod prvotnim imenom Duklja sega že tisoč let v preteklost.

Na slabih 14 tisoč kvadratnih kilometrih površine živi približno 650 tisoč prebivalcev, od teh pa je kar 160 tisoč naseljenih v prestolnici Podgorici. »Tukaj ljudje ne hodimo na dopust. Vsak dan gremo na morje ali pa lovit ribe. Popoldne, ko se zaključi služba, se napokamo v avtomobile in čez uro vožnje že uživamo,« mi je zadovoljno pripovedoval voznik taksija, ki me je pobral na podgoriškem letališču.

podg980

To je ena od prednosti male prestolnice, ki je od jadranske obale oddaljena približno uro vožnje, od Skadarskega jezera pa 20 minut. Jezero je celo največje na balkanskem polotoku in njegov velik del prekriva nacionalni park, kjer domujejo številne vrste ptic, med drugim tudi evropski pelikani.

Taksist me je v tem času že pripeljal v središče Podgorice. »Srečno! Se slišiva, ko boš šel domov,« mi je dejal v Slovencem razumljivi črnogorščini.

Obiskovalec ima v središču mesta praktično dve možnosti za prenočitev, če si želi višjega standarda. Tam stojita hotela Nikić in Hilton. No, slednji je zagotovo ena od točk, ki jo popotnik mora obiskati. Na vrhu hotela je namreč ogromna terasa, s katere se razprostira eden boljših razgledov na mesto. Od tu je moč videti, kako lepo je Podgorica umeščena med okoliška hribovja in kako tesno se prepletata tradicionalna in modernejša arhitektura. Na terasi je bar, kjer bo požirek lokalnega vina še posebej teknil v poznih popoldanskih urah, ko začne sončni zahod risati zlatorumeno nebo.

bar980

Med pohajkovanjem po mestu me je hitro spreletela tudi želja, da poskusim nekaj lokalne kulinarike. Blizu osrednjega mestnega trga - Trga nezavisnosti, sta obljudeni ulici - Hercegovačka in Njegoševa, kjer se tare malih trgovinic in lokalov. Območje oživi predvsem v večernih urah, ko si Podgoričani radi privoščijo pozno kavo ali pa vrček piva. Za pravo pojedino so mi mimoidoči svetovali obisk restavracije Pod Volat. Ta stoji približno15 minut hoje od hotela Hilton in že na prvi pogled veliko obeta.

Zdi se namreč, da malo hiško, v kateri je restavracija, vseskozi spremlja vrvež in neko dogajanje. Pod Volat sem obiskal večkrat in vedno je bila dodobra napolnjena, sploh v času kosila. Tu ima obiskovalec na voljo  vse mogoče mesne jedi, solate in juhe, najpogosteje pa se je iz kuhinje slišalo: »Še ene čevapčiče prosim!« Obrok čevapčičev s popečenim krompirjem, solato in lokalnim Nikšičkim pivom tu velja za klasiko in stane pod deset evrov.

cevapcici980

Podgorica je zaradi svoje majhnosti ena izmen najboljših prestolnic za raziskovanje kar peš. V pol ure sem že bil na drugem koncu osrednjega dela, kjer mesto ločuje reka Morača. Nad mirno reko, v kateri se bojda lokalna mladež tudi kopa, se razprostirajo štirje mostovi, med katerimi poglede najbolj privablja najnovejši Milenijski most. Ta je zaradi svojega zanimivega videza s 57 metrov visokim stebrom hitro postal tudi ena od glavnih atrakcij mesta. Most je leta 2005 zgradilo celo slovensko podjetje.

20 minut hoje od mostu proti vzhodu pa naletimo na eno najbolj impresivnih katedral v okolici. Saborni hram Hristovog Vaskrsenja so gradili 20 let in dokončali v začetku devetdesetih. Podgoričane katedrala pozdravlja s 17 zvonovi, med katerimi je tudi prvak - največji cerkveni zvon na Balkanu, ki tehta kar 11 ton. Poleg monumentalne zunanje podobe pa preseneti tudi notranja okrasitev z zlatimi freskami. Katedralo popotniki uvrščajo med enega glavnih kulturnih spomenikov Podgorice in Črne gore nasploh.

Med znamenitostmi, ki jih moramo videti med obiskom Podgorice, pa se mi je ves čas pojavljalo tudi ime Ostrog. Gre za mali samostan, ki je v celoti vdelan v skalnato pečino gore. Impresivna podoba že na fotografijah. Do tja je približno 50 kilometrov vožnje, velja pa načelo, da se za obisk najbolj izplača najem taksija. Po kaki uri vožnje sem prispel do tega svetega mesta, kamor romajo verniki iz vseh koncev sveta.

samostan980

Zgovoren taksist mi je razkril, da je kot otrok tudi sam romal do samostana, in to čisto bos, kot je navada. Dejal mi je tudi, da poleti, ko se obeležuje praznik svetega Vasilija, ljudje tudi več kot 10 ur pešačijo do Ostroga, celoten hrib pa je takrat nabit z nepregledno množico.

Na srečo v času mojega obiska ni bilo take gneče in z lahkoto sem se prebil celo do vrhnje samostanske ploščadi, s katere je čudovit razgled na okoliško dolino. Nedaleč stran, v posebni votlini, pa je tudi balzamirano truplo pokojnega meniha svetega Vasilija, kjer ljudje molijo in upajo na čudeže.

»Ni malo zgodb, ko so ljudje ob molitvi nenadno ozdraveli od hudih bolezni. Zgodilo se je celo, da je nek otrok padel v globino s samostanskega obzidja, pa jo je odnesel brez poškodb. To je posebno mesto,« mi je razlagal simpatičen voznik taksija.

Na poti do hotela in še naprej do letališča sem imel kar nekaj časa za razmislek. Moj kratek postanek v Podgorici se je iztekal, v moji popotniški knjigi pa je pustil viden pečat. V Podgorici ima človek občutek, da se čas vsaj malo ustavi. Kljub nekoliko hektičnemu prometu v središču mesta je med ljudmi čutiti umirjenost in sproščenost, ki je značilna za južni Balkan. Prestolnica zagotovo ni tako bleščeča kot nekatere druge, ima pa svoj edinstven šarm, zaradi katerega mora najti mesto na seznamu popotnikov.

982

TOP 5 KOTIČKOV

  1. Hilton hotel - terasa

  2. Pod Volat restavracija

  3. Reka Morača in Milenijski most

  4. katedrala Hram Hristovog Vaskrsenja

  5. samostan Ostrog

koncna980

Opis avtorja:

Peter Jenko je ustvarjalec digitalnih vsebin.

Ko potrebuje kreativni navdih, potuje.

peter2