Adria Airways Logo Adria Airways

V trdo temo in popolno tišino

Besedilo: Tina Keber Fotografije: Tomo Jeseničnik

Ena izmed zelo zanimivih idej za preživetje oblačnega ali deževnega dne je obisk nekdanjega rudnika svinca in cinka na Koroškem. Seveda so vhodi v podzemlje Pece odprti tudi ob sončnem in jasnem vremenu, ko ohladitev na prijetnih 10 stopinjah Celzija, kolikor je konstantna temperatura v rudniku, prija vsakomur.

V nekdanji rudnik, kjer so rudo začeli kopati že v 17. stoletju, se je mogoče podati peš, s kolesom ali s kajakom. Najbolj posebno doživetje je nedvomno raziskovanje rudniških rovov s plovbo po kristalno čisti vodi, ki jo lahko v primeru žeje zajamete kar izpod čolna, saj je pitna. Voda je rove zalila po zaprtju rudnika leta 1994, ko so jo prenehali črpati na površje. 

Adria Airways peca kajak

Avantura s ciljno destinacijo, ki se nahaja 700 metrov pod površjem, se začne z vlakom, prav istim, s katerim so se na delo vozili rudarji. Opremljeni s čelado in naglavno lučko se obiskovalci odpeljejo v podzemni labirint odkopov in rovov, ki jih je več kot 1000 kilometrov.

Po vožnji z vlakom, ko se oči že navadijo teme, pot nadaljujejo po strmih stopnicah skoraj 95 metrov nižje, kjer se preoblečejo v neoprenske obleke in škornje ter se usedejo v kajake. Podzemna jezera odkrivajo samostojno, kar poskrbi za vznemirjenje in nekoliko adrenalina. Vožnja ni zahtevna, primerna je za vse, ki so stari več kot deset let. Zahteva le popolno osredotočenost, saj so nekateri rovi precej ozki, zato si lahko pri poganjanju čolna pomagamo tudi z rokami. Nikar pa ne mislite, da se boste tam doli počutili utesnjeno. Že po nekaj metrih veslanja se kakšen rov razširi v prostorno podzemno dvorano, voda pa se ob soju čelnih lučk pokaže svoje številne modre in zelene odtenke. Vanjo lahko tudi skočite in se osvežite, saj je ponekod globoka do deset metrov.

Če ugasnete luč in ne govorite, lahko doživite popolno temo in tišino. Tako, ki jo lahko v tem svetlobno in zvočno onesnaženem svetu le še malo kje. Včasih to tišino prekine nagajivi smeh edinega prebivalca rudnika – škrata Perkmandelca. Rudarji so verjeli, da je lastnik rude, zato so mu v rovih puščali malico in žganje. Če torej zaslišite neznani glas, jo brž popihajte, saj vam ne more pomagati niti vodnik. Lahko vam le po rudarsko zaželi: »Srečno!« In jo skupaj z vami ucvre na površje.

Adria Airways peca kajak1