Adria Airways Logo Adria Airways

Violinist Giuseppe Tartini – ponos Pirana

Besedilo: dr. Metoda Kokole Fotografije: Fotografije: Igor Lapajne Objavljeno: Adria In-Flight Magazine 3, jun/jul 2012

V tem mestu se je v zatonu zlate dobe beneškega časa rodil Giuseppe, četrti otrok mestnega veljaka, uspešnega trgovca in lastnika več posesti v bližnjem Strunjanu, Giovannija Antonia Tartinija po rodu iz Firenc in njegove piranske žene Catterine, rojene Zangrando.

Piran z zaledjem je še danes uradno dvojezično slovensko-italijansko mesto. Prav beneška arhitektura in kulturni vplivi so mu dali odločilen pečat, ki je na vsakem koraku viden še danes. Tipično mediteransko mesto je stisnjeno na ozek jezik kopnine in s svojimi ozkimi ulicami in strminami, ki vodijo do osupljivih razglednih točk, je povečini uspelo ohraniti svoje kulturnozgodovinsko bogastvo, ki privablja številne obiskovalce iz celega sveta. 

Krščen je bil 8. aprila 1692 v tedaj novozgrajeni krstilnici ob zvoniku in bogato opremljeni župni cerkvi sv. Jurija, ki se dviga na vrhu griča, visoko nad impozantnimi loki obokov obzidanega morskega obrežja. V družinski hiši tik ob starem notranjem mestnem pristanišču je Giuseppe Tartini, ki se je pozneje neizbrisno zapisal med najslavnejše glasbenike svojega časa, preživljal svoja brezskrbna otroška leta.

Velika hiša, ki jo je prav glasbenikov oče razširil v današnjo velikost, še danes kraljuje med pomembnimi mestnimi stavbami na osrednjem piranskem trgu, urejenem na leta 1894 zasutem notranjem mestnem pristanišču. V okviru velikopotezno zasnovanih prireditvah ob dvestoti obletnici rojstva najslavnejšega meščana, »prve violine Evrope«, »učitelja narodov«, skladatelja in glasbenega misleca, so novi trg poimenovali Tartinijev trg in na njem postavili violinistov bronasti kip. Tartini ima vse od takrat prvenstvo med kulturnimi poudarki, ki jih vsak obiskovalec zazna ob prihodu v staro mestno jedro Pirana. 

Adria Airways Piran Tartini2 min

Hiša Tartini, danes sedež Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, je lepo obnovljena in gosti za javnost odprto spominsko sobo posvečeno Giuseppu Tartiniju. Za to skrbi Pokrajinski muzej »Sergej Mašera« Piran. V njej so poleg ene od ohranjenih mojstrovih violin še nekateri osebni predmeti in več dokumentov, izposojenih iz zbirk Pokrajinskega arhiva. Zadnji hrani velik del glasbenikove korespondence in njegovih spisov o glasbi. Med njimi so tudi nekatera dela, ki so bistveno vplivala na razvoj evropskega violinizma v 18. stoletju. 

Tudi sosednja cerkvica sv. Petra se ni mnogo spremenila od Tartinijevega časa in če se desno od nje po ozki kamnito tlakovani ulici povzpnemo nekaj deset metrov, smo že pred vhodom v starodavni samostan, v katerem še danes domujejo mali bratje iz redu sv. Frančiška. Slikoviti križni hodnik in ob njem ležeča cerkev sta prav taka, kot ju je poznal mladi Giuseppe Tartini, ki se je tam nedvomno večkrat mudil s svojim uglednim in premožnim očetom, ki je leta 1699 postal zaščitnik tega samostana in pridobil pravico do družinske grobnice, ki se nahaja v sredini cerkvene ladje. 

Adria Airways Piran Tartini3 min

Giuseppe Tartini je bil vse življenje na razne načine povezan s tem redom. Oče ga je prvotno namenil za redovnika ali duhovnika, a se je ognjeviti mladenič, ki je bil pri šestnajstih letih poslan v Padovo, raje odločil za neduhovno življenje. Slovel je kot odličen mečevalec. Pri osemnajstih letih se je poročil, zaradi česar je moral zbežati. Zatekel se je v minoritski samostan v Assisiju, kjer se je posvetil glasbi in violini. Prav njegova izvrstna igra na to glasbilo mu je v naslednjih letih pomagala iz anonimnosti v vrh evropske glasbene elite. Ustalil se je v Padovi, kjer je z izjemo triletnega premora v Pragi kot violinist, učitelj, skladatelj in glasbeni mislec deloval do smrti leta 1770. Pokopan je v Padovi.

Tartinijevo šolo so imenovali tudi »šola narodov«, saj je poleg italijanskih imel tudi učence iz Francije, Nemčije, Dalmacije.

Giuseppe Tartini je pustil neizbrisen pečat v evropski glasbeni kulturi predvsem kot inventivni virtuoz na violini in pedagog. Njegovo šolo so spoštljivo imenovali »šola narodov«, saj je poleg italijanskih imel tudi učence iz Francije, Nemčije, Dalmacije itd. Ustvaril je blizu 400 del za violino, predvsem koncertov in sonat, med katerimi je zagotovo najslavnejša tista, ki jo spremlja romantično obarvana zgodba o nadnaravnem izvoru, Vražji trilček, ki naj bi ga Tartini zapisal na podlagi sanj, v katerih mu je leta 1713 sonato zaigral sam vrag.

Veliki violinist rodnega Pirana in družine ni nikoli pozabil. Z bratom in predvsem nečakom si je bolj ali manj redno dopisoval in jim z oporoko zapustil svoje imetje. Zato se danes v Piranu nahaja bogata zapuščina njegovih rokopisov, korespondence in teoretskih razprav, ena od njegovih violin ter nekaj osebnih predmetov. Tartinijeva glasbena dela so ostala v arhivu padovanske bazilike oz. pri njegovih učencih.

Mesto Piran je seveda na svojega slavnega meščana in glasbenika ponosno in njegovo prisotnost je zaznati na vseh nivojih. Po Giuseppu Tartiniju se imenuje osrednji trg s spomenikom, njegova rojstna hiša, v imenu ga nosi Skupnost Italijanov v tem mestu, prav tako ena od osrednjih mestnih kulturnih ustanov Gledališče Tartini, obiskovalci lahko bivajo v Hotelu Tartini, kjer pijejo čaj iz Tartinijevih skodelic in si nazdravijo z vinom znamke Giuseppe Tartini ali pa si v Čokoladnici na Tartinijevem trgu kupijo slastne praline linije Giuseppe Tartini.

Adria Airways Piran Tartini4 min

Za prisotnost duha osebnosti in glasbe Giuseppa Tartinija med meščani in obiskovalci najzvesteje skrbi že imenovana Skupnost Italijanov, ki od leta 1996 vsako leto v aprilu in vse do poletnih mesecev pripravlja sklope prireditev Omaggio a Tartini - Poklon Tartiniju. Te obsegajo od koncertov, razstav, strokovnih srečanj do otroških delavnic.

Sicer pa poleti redno poteka tudi glasbeni festival Tartini. Poleg najširši publiki namenjenih prireditev se je Tartinija od leta 1992 že trikrat še posebno spomnila tudi muzikološka stroka. Osrednja znanstvena ustanova, ki se ukvarja s starejšo glasbeno dediščino, Muzikološki inštitut ZRC SAZU, bo tako v letu 2013 ponovno priredil mednarodno študijsko srečanje, namenjeno razpravi o stanju raziskav življenja in dela Giuseppa Tartinija.

Na skrajnem jugozahodnem delu Slovenije, kjer se modri valovi Jadranskega morja zaganjajo v bele skale nasipov, se dviguje starodavno mesto Piran. Zgodnejše naselje je svojo današnjo obliko dobilo v času, ko je mesto še sodilo pod upravo Beneške republike, ki je trajala od konca 13. stoletja do leta 1797.

Adria Airways Piran Tartini1 min