Adria Airways Logo Adria Airways

Zakaj je najlepše poleteti z domačega letališča?

Besedilo: Nina Kogej Fotografije: Nina Kogej

Nina potuje je blog o potovanjih, potopisih in popotniških nasvetih ter namigih. Avtorica Nina Kogej pravi, da ima najraje potovanja v lastni režiji, saj lahko tako odkrije tisto pravo sliko obiskane države. Povabili smo jo, da napiše nekaj besed o tem, zakaj rada potuje z Adrio Airways.

Adria Airways letalisce Brnik1 min

Ni važno, ali govorimo o potovanjih, izletih ali počitnicah – vse je lažje in manj stresno, če si potovanja lahko nekoliko olajšamo, sploh če potujemo z dojenčkom ali majhnimi otroki, ko smo že nekoliko bolj v letih ali pa kar tako, ker smo radi malce bolj komot.

Spomnim se svojih prvih potovanj, ko sem celo leto opravljala različna študentska dela, samo zato, da sem se lahko za kakšen mesec podala na novo dogodivščino nekam na tuje. Takrat res nisem gledala na udobje in bilo mi je važno le to, da sem nekam sploh lahko šla. Dolge vožnje do letališča, prekladanje s sedeža na sedež pred vkrcavanjem in iskanje »idealne« pozicije za spanje, štetje kovancev za plastenko vode … Vam je kaj znano?

Všeč nama je storitev Adrie Airways, ki ponuja nižje cene v primeru, da potujete le z ročno prtljago. Zanimiva je tudi možnost, da se za 19€ ponuja dokup prostega sedeža ob svojem.

Skoraj dve desetletji kasneje pa je situacija nekoliko drugačna. Čeprav se imam sama še vedno za mlado, pa se leta na potovanju vendarle nekoliko poznajo – priznam, oba s Simonom postajava vedno bolj komot, sploh sedaj, ko se nama je v decembru pridružil še sinček Ren.

Že preden je v najina življenja prišel Ren, sva za potovanja z letalom, če se je le dalo, iskala lete z ljubljanskega letališča. Kakšna prednost je to, sva se dobro zavedla šele potem, ko sva v tujini že dvakrat izgubljala živce zaradi težav na poti.

Prva neprijetnost naju je doletela na italijanski avtocesti v smeri letališča v Benetkah. Zaradi prometne nesreče sva pristala v koloni in le upala, da se bo zastoj pravočasno sprostil. Vsa živčna sva prišla na letališče in tik pred zdajci še ujela najino letalo. Če bi prišla le nekaj minut kasneje, bi se z dolgim nosom lahko samo obrnila, usedla nazaj v avto in se razočarano odpeljala domov. Spet drugič, ko smo se s prijatelji vozili nazaj domov, nam je sredi avtoceste počila guma. Namesto, da bi domov prišli v dveh urah, smo zaradi nezgode izgubili cel dan in kar nekaj dodatnih evrov. Sedaj, če je le možno, skušava leteti z domačega letališča.

Adria Airways letalisce Brnik2 min

Sama sem tudi zaradi službe precej na poti in nemalokrat se je že zgodilo, da sem zjutraj prišla v službo in izvedela, da me urgentno čaka službena pot. Odšla sem domov, v nekaj minutah spakirala ročno prtljago in se po dveh urah že vkrcavala na let, ki me je popeljal na drug konec Evrope. Dan kasneje pa sem bila ponovno spet v pisarni. Luksuz!

Tudi zdaj, ko bomo potovali trije, bo bližina letališča zagotovo igrala veliko vlogo pri nakupu kart. Ker običajno potujeva z zelo malo prtljage, nama je všeč storitev Adrie Airways, ki ponuja nižje cene v primeru, da se potuje le z osebno prtljago. Zanimiva je tudi možnost, da se za 19€ ponuja dokup prostega sedeža ob svojem. Nekaterim je to verjetno všeč zaradi večjega miru, drugim zaradi prostega naslonjala za roke, nam pa se stvar zdi zanimiva zaradi dodatnega odlagalnega prostora, ki nam zna na potovanjih z Renom priti prav. Kdo ve, morda pa bomo to lahko preizkusili že kmalu na potovanju v Pariz, ki ga Adria Airways poklanja v njihovi najnovejši nagradni igri.

 

Adria Airways letalisce Brnik3 min

Kadarkoli se govori o letalskih kartah, je vedno veliko govora o tem, iz kje in s kom leteti. Cena je običajno za večino ljudi tista, ki odloči namesto nas. Pri tem pa nikar ne pozabite na končno kalkulacijo v primeru leta s tujih letališč. Pred nakupom tako preverite ceno prevoza do letališča in nazaj, parkirišče, cestnine, čas (ki se zaradi prometa ali prometnih nesreč lahko še dodatno podaljša), dodatnih dni letnega dopusta za vse, ki smo zaposleni … Včasih celo strošek prenočišč, hrane in pijače zaradi dolgega potovanja in čakanja na let. In ko se stroški počasi seštevajo, na koncu velikokrat ugotovimo, da bi za skoraj enak ali celo nižji znesek lahko potovali tudi z ljubljanskega letališča in bili pri vsem tem še bolj na komot.

O avtorju: Nina Kogej

Nina Kogej je strastna popotnica in potuje že od svojega ranega otroštva. Pravi, da ima potovanja v krvi, da jo vsaka nova pot bogati in dela boljšo ter ji razbija nevidne meje v glavi. O svojih poteh rada tudi piše. Njene reportaže se pojavljajo tako v slovenskih kot tudi v tujih medijih; skupaj z možem pa ustvarjata še enega najbolj branih slovenskih popotniških blogov Nina Potuje, s katerim želita tudi druge navdušiti in opogumiti za potovanja.