Adria Airways Logo Adria Airways

Dunaj - zimskih top 5

Besedilo: Maja Zužič Fotografije: iStock, Alexander Eugen Koller

Dunaj je mesto presežkov in mesto, kjer se živi najbolj kakovostno na svetu, saj že deveto leto zapored ostaja na najvišjem mestu raziskave Mercer, ki meri kakovost življenja v mestih. Avstrijska prestolnica ima dvajset velikih muzejev in galerij, kar 280 parkov in vrtov ter kljub 1,7 milijona prebivalcev deluje prostorno, sveže in sproščeno.

#1 Cesarsko doživetje – Schönbrunn

Ogled Dunaja pričnite v Schönbrunnu, najbolj obiskani znamenitosti Avstrije, ki je na seznamu UNESCO svetovne dediščine. Baročni arhitekturno-umetniški kompleks, ki ga sestavljata mogočen grad in prelep park, je bil več stoletij v lasti Habsburžanov. Obiskovalce čaka več daljših ali krajših vodenih ogledov po zasebnih prostorih, kamor spadajo tudi apartmaji cesarja Franca Jožefa in njegove soproge Elisabete (Sisi), ter drugih dragoceno opremljenih salonov gradu. Poleg tega se lahko sprehodite po potkah in labirintu v vrtovih, obiščete muzej za otroke ali najstarejši živalski vrt na svetu s približno 8500 živalmi.

#2 Najdaljša nakupovalna ulica – Mariahilferstrasse

Po ogledu Schönbrunna se z metrojem (U-bahn, linija št.60) v 20 minutah pripeljete do »Mahü« oz. Mariahilferstrasse, najdaljše nakupovalne ulice v Avstriji. V srednjem veku so tu še pridelovali vino, današnjo ulico pa krasi pestra izbira trgovin. Priporočamo vam obisk kakšne od specializiranih trgovin, kot je na primer trgovina SPIELE z družabnimi igrami, ki jo najdete na desni strani proti koncu ulice v smeri MuseumsQuartirja. Če bo premagovanje razdalje predolgo, je na voljo metro pod ulico ali pa si lahko odpočijete in uživate v pogledu na mestni vrvež v eni izmed številnih kavarnic. Za več ekskluzivne ponudbe se lahko podate tudi v pisani center Dunaja, kjer vam najbolj znana nakupovalna peš cona Gräben ponuja vse in še več.

#3 Muzeji in galerije – MuseumsQuartier

Ko vas mine nakupovalna mrzlica in prispete do konca Mariahilferstrasse, se znajdete na sodobnem urbanem in arhitekturno dovršenem dvorišču muzejske četrti, ki je leta 1713 predstavljalo sijaj takratne monarhije. MuseumsQuartier je idealen kraj za druženje, saj se tam najde nekaj za vsakogar. Kompleks s 60.000 kvadratnimi metri razstavnih prostorov v bivših cesarskih konjušnicah vključuje muzej Leopold, MUMOK (Muzej moderne umetnosti), Kunsthalle, Arhitekturni center, otroški muzej Zoom ter nekaj kavarn inrestavracij.

dunaj 1 980x500 foto Alexander Eugen Koller2

#4 Kulinarično doživetje – Nashmarkt in sahertorta

Da bo doživetje Dunaja kar se da popolno, predlagamo, da se po kulturnih ogledih podate na bližnjo tržnico Nashmarket, ki stoji na suhi strugi nad reko Wienfluss. Zgodovina te dunajske tržnice sega v 16. stoletje, kjer so najprej prodajali mleko, od leta 1793 pa sadje in zelenjavo. Več kot 400 ponudnikov vam vsak dan pričara izkušnjo, polno bogatih vonjav in okusov; med stojnicami z avstrijskimi pridelki, balkanskimi in azijskimi specialitetami lahko vsak najde idealen zajtrk zase in s tem tržnica potrjuje svoje ime – »naschen« namreč v nemščini pomeni prigrizniti. Kulinarično izkušnjo lahko zaključite v kavarni Sacher Eck na ulici Kärntner, kjer si lahko privoščite rezino sahertorte, ki jo izdelujejo po originalnem in strogo varovanem receptu iz leta 1832.

#5 Praznično vzdušje – božični sejmi

Decembrskemu obisku Dunaja dajo »piko na i« božični sejmi, ki stopnjujejo veselo pričakovanje najlepšega praznovanja v letu. Ob vonju božičnega peciva, medenjakov in punča lahko uživate v sproščenem vzdušju ter praznično okrašenih ulicah v tednih pred božičem.

Tradicija božičnih sejmov izhaja iz davnega leta 1294, ko je vojvoda Albreht I. Habsburški vrnil Dunaju mestne privilegije, med katerimi je bilo tudi dovoljenje za pripravo dvotedenskih sejmov. V različnih delih centra Dunaja se nahaja vsaj 20 sejmov, med njimi Viennese Dream Christmas Market, ki ponuja nepozabno doživetje s pravljičnim ozadjem z mestno hišo, božanskimi vonjavami lokalnih specialitet in možnostjo uživanja ob poslušanju božičnih pesmi v izvedbi mednarodnega zbora. Za prijetnejšein bolj domačno vzdušje pa vam svetujemo obisk manjšega sejma v okrožju Spitelberg. Na stojnicah in v trgovinicah ozkih ulic iz obdobja bidermajer boste našli veliko umetniških daril iz keramike in medenine ter izdelkov iz srebra.

dunaj 2 980x501