Adria Airways Logo Adria Airways

Zjutraj še na izpitu, popoldne pa že v Parizu

Besedilo: Špela Linec Fotografije: Nina Jesenc

Najboljše dogodivščine se zgodijo, ko se prepustimo spontanosti trenutka. Tako smo na sončen junijski petek v centru Ljubljane na ulicah iskali doživetij željne študente in študentke ter jih povabili k sodelovanju v prav posebnem potovalnem izzivu.

V njem so imeli možnost že isto popoldne odpotovati na eno izmed naših 25 destinacij. Za sodelovanje v zabavnem uličnem kvizu so se opogumile štiri prostovoljke in en prostovoljec, napeto bitko za zmago pa so lahko gledalci spremljali tudi v živo preko družbenih omrežij Adrie Airways. Simpatična študentka prava, Nina Jasenc, si je s pravilnimi odgovori prislužila finale in glavno nagrado – brezplačen epski vikend v Parizu za 2 osebi. Ob vrnitvi iz Pariza, kamor je poletela s prijateljico Andrejo, je strnila vtise in potrdila, da so spontane odločitve lahko najdragocenejše in nepozabne. Preberite njene vtise ob tem nepozabnem doživetju.

Nina, si nagrajenka študentskega Travel Challenge izziva. Čestitke! Kakšni so bili občutki, ko si postala zmagovalka in izvedela, da odletiš v Pariz še isto popoldne?

Občutki so bili neverjetni. Okoli desete ure zjutraj so nas skupaj s prijatelji ustavili na ulici in nas povabili k sodelovanju v nagradni igri. Omenili so samo, da gre za nagradno igro Adrie Airways, ne pa tudi, kakšna je nagrada. Bila sem dobre volje, saj smo se ravno odpravljali z izpita in mi je bilo pomembno samo to, da se v igri zabavam, nisem kaj dosti razmišljala o možnostih za zmago. V nagradni igri nas je sodelovalo pet, sestavljena pa je bila iz ugibanja evropskih mest iz opisa ter njihovih značilnosti. Igra se je odvijala zelo hitro, kar naenkrat sva ostali dve finalistki in minuto pozneje sem bila razglašena za zmagovalko, ki se isto popoldne odpravlja v eno izmed evropskih mest. Izbrala sem si mesto luči, elegance in visoke mode – Pariz. Da sem zmagovalka izziva, nisem dojela do trenutka, ko smo pristali na letališču Charles De Gaulle. Pravijo, da nikoli ne pozabiš svojega prvega izleta v Pariz. Jaz svojega vsekakor ne bom.

Pariz Adria 980x500 1

Pariz velja za najbolj romantično, očarljivo itn. prestolnico. Kako bi Pariz, ki sta ga doživeli s prijateljico, opisala ti?

Mesto me je prevzelo. Imeli sva srečo, da sva ga obiskali v poletnem letnem času, saj je bilo polno cvetja, sonca in topline. Ljudje so bili prijazni in radovedni. Veliko ljudi naju je ustavilo in vprašalo, kateri jezik govoriva. Mesta sicer nisva doživeli v romantični luči, sva se pa kljub temu zabavali v polni meri. Obiskali sva vse največje znamenitosti, pa tudi veliko parkov, kjer sva se odpočili in pojedli kakšen rogljiček ali bageto. Bivali sva v hostlu za mlade, St Christophers' Inn, ki se je nahajal v bližini večje železniške in metro postaje Gare du Nord. Ta je izhodišče za vse smeri mesta, tudi za Versajsko palačo, ki se nahaja izven Pariza. Vikend nama je minil prehitro, in kljub temu da sva imeli na voljo 3 dni, nama je zmanjkalo časa za ogled vsega, kar sva si želeli ogledati.

Kaj bi priporočila ostalim študentskim popotnikom, da si morajo obvezno ogledati v Parizu?

Najpomembneje se mi zdi, da si mesto ogledaš večinoma peš. Sami sva prehodili malo več kot 51 kilometrov. Če si mesta ne bi ogledali peš, bi zamudili veliko znamenitosti in zanimivosti, ki ne veljajo za najpomembnejše in jih v turističnih vodičih ne omenjajo prav pogosto. Večina muzejev nima vstopnine za mlade do vključno 26. leta starosti. Vse, kar moraš storiti, je pokazati osebno izkaznico in vstop je prost.

Najbolj me je navdušil – in ga zato tudi najbolj priporočam – muzej Louvre. V njem so zbrane mnoge zgodovinske in umetnostne znamenitosti, ki so vsekakor »must-see«. V ogledu muzeja sva uživali predvsem zato, ker sva končno na lastne oči videli stvari, o katerih so nas učili v osnovni in srednji šoli, ter tudi zato, ker so v njem snemali film Da Vincijeva šifra. Louvre naju je navdušil tako močno, da sva ga obiskali kar dvakrat.

Priporočila bi tudi ogled Versajske palače. Dvorec iz 17. stoletja je poln baročne arhitekture in umetnosti, ki jemlje dih. Če se odločiš ogledati dvorec in njegove vrtove, za to porabiš kar cel dan. Tja se je potrebno odpraviti čim bolj zgodaj zjutraj, saj so čakalne vrste precej dolge, vendar je vredno čakanja.

Kot zadnje bi priporočila Trocadero, s katerega se vidi Eifflov stolp in velik del mesta. Pred palačo je velik park, ki ga krasi fontana in ki omogoča dober posnetek stolpa, prav tako pa je odlična točka za oddih od ogleda mesta.

Pariz Adria 980x500 2