Adria>Fluturimet dhe destinacionet>Fluturime drejt: Gjenevë

Fluturime drejt: Gjenevë

Një qytet arritjesh të mëdha

Gjeneva ka më shumë se 300 hektarë parqe, vitrina të panumërta dyqanesh me mallrat e orëprodhuesve më prestigjiozë, shtëpi me fasada të mrekullueshme, shatërvanin më të lartë në Evropë (Jet d'Eau) dhe një prej shfaqjeve më të rëndësishme të automjeteve në botë. Ky qytet në brigjet e Liqenit të Gjenevës, me periferi që shtrihen përtej kufirit deri në Francë, është plot me kulturë dhe krenohet me vende dhe atraksione të shumta. Një prej këtyre është padyshim çokollata zvicerane që prodhohet në qytet që prej shekullit të nëntëmbëdhjetë. Gjeneva njihet gjithashtu edhe si kryeqyteti gastronomik i Zvicrës.

Emri Gjenevë shfaqet për herë të parë në shkrimet mbi Luftërat Galike, duke përfshirë edhe dëshminë e vetë Jul Cezarit. Gjatë Reformimit, Gjeneva njihej gjithashtu edhe si "Roma Protestante". Ajo u bë kanton i Zvicrës në vitin 1815. Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq u themelua në Gjenevë në vitin 1863 dhe qyteti ka prestigj të madh ndërkombëtar sot si vendi ku ndodhen shumë organizata ndërkombëtare, duke përfshirë një numër agjencish të OKB-së, Organizata Botërore të Shëndetësisë, Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) dhe Komisioneri i Lartë i OKB-së për Refugjatët.

LJUBJANË - GJENEVË

2 x në javë
nga 212€

Jet d'Eau

Shatërvani më i lartë në Evropë, që hedh një curril uji 140 metra lart në ajër me shpejtësi 200 kilometra në orë, është krenaria e Gjenevës. Veçanërisht mahnitës në perëndim të diellit dhe në orët e mbrëmjes, është element kyç në peizazhin e natës të këtij qyteti kozmopolitan pranë liqenit.

Krenaria e Gjenevës

Liqeni i Gjenevës ose Liqeni Léman, një liqen i bukur glacial i rrethuar nga male të mrekullueshme, është krenaria e madhe e qytetit. Me një sipërfaqe të madhe prej 582 kilometra katrorë, ujërat e tij në ngjyrë blu dhe të gjelbër i mahnisin të gjithë. Provoni uejkbording mbi liqen, provoni një udhëtim me barkë, notoni ose shëtisni në brigjet e tij të gjelbra.

Pallati i Kombeve

Megjithëse Zvicra nuk ishte pjesë e OKB-së deri në vitin 2002, Zyra e OKB-së në Gjenevë – e dyta më e madhe e katër zyrave kryesore të OKB-së dhe më e madhja në Evropë – i hapi dyert e saj në vitin 1966. Turnetë me guidë në Pallatin e Kombeve, që simbolikisht i dedikohet paqes dhe miqësisë në botë, janë të disponueshme në më shumë se 15 gjuhë.

Qyteti i gastronomisë

Gjeneva njihet gjithashtu edhe si kryeqyteti i kuzhinës zvicerane. Specialitetet lokale përfshijnë gatime tradicionale me djathë, si fondue dhe raclette, salsiçet e tymosura dhe peshqit e ujërave të ëmbla. Ka më shumë se 1000 restorante në qytet, duke përfshirë disa restorante prestigjioze të vlerësuar me yje Michelin.

Kryeqyteti botëror i orëve

Zviceranët njihen precizë si vetë orët zvicerane. Orët e vërteta zvicerane janë artikuj të shtrenjtë sepse zakonisht kanë inovacione teknologjike, të fshehura brenda mekanizmave të tyre kompleksë. Gjeneva, e konsideruar si vendlindja e prodhimit të orëve, është vendi i duhur për të blerë orë, falë numrit të madh të dyqaneve prestigjioze të orëve që reklamojnë prodhimet e orëprodhuesve më të mirë zviceranë.

Laboratorët CERN

Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) operon laboratorin më të madh fizik bërthamor në botë. Në CERN u shpik interneti në vitin 1990. Megjithëse eksperimentet komplekse të organizatës zhvillohen në laboratorë të mbyllur larg syve të publikut, ekspozita e Universit të Grimcave u ofron vizitorëve një vështrim në studimet që kryhen atje.