Adria>Fluturimet dhe destinacionet>Fluturime drejt Shkupit

Fluturime drejt Shkupit

Fluturime drejt Shkupit

Shkupi – një qytet ku gjithmonë ka diçka të re

Pazari i Vjetër, Kalaja e Shkupit, Ura e Gurit mbi Vardar dhe Porta Maqedonia, harku i triumfit. Pavarësisht moshës së respektuar dhe historisë së trazuar, kryeqyteti i Maqedonisë është qytet modern që e ndryshon vazhdimisht imazhin e tij. Jeni kuriozë të shikoni se si është sot Shkupi? Fluturoni me ne.

Shkupi për një shëtitje nëpër histori

Provat e historisë së pasur të Shkupit ndodhen kudo rrotull: rrënojat e qyteteve romake, kishat dhe manastiret bizantine, dhe pazari osman, xhamitë dhe hanet. Megjithatë, ndikimin më të madh në pamjen aktuale të qytetit e ka pasur tërmeti shkatërrues i vitit 1963. Filloni eksplorimin e qytetit në Pazarin e Vjetër, poshtë Kalasë së famshme të Shkupit. Ndaloni dhe admironi Xhaminë e Mustafa Pashës, më pas kaloni Urën e Gurit mbi Vardar dhe ecni deri në Sheshin Maqedonia, ku nuk mund të humbisni statujën gjigante kalorësiake të Aleksandrit të Madh. Zbuloni historinë e qytetit në një prej muzeve të shumtë ose mbi gdhendjet e relievit të harkut të ri të triumfit.

Rezervo fluturim

Shkupi për argëtim

Shkupi është një qytet me festivale të shumta, mes të cilave Skopje Summer Festival dhe Skopje Jazz Festival kanë traditën më të gjatë. Qyteti është në veçanti plot jetë në mbrëmje, kur banorët vendas u drejtohen kafeneve dhe bareve të shumta ose, nëse është kohë e mirë, Parkut të Qytetit dhe gjelbërimit të tij. Gjatë verës mund të relaksoheni në karriget portative pranë lumit dhe, nëse jeni aq të guximshëm, mund edhe të laheni.

Shkupi me familjen

Parku i Qytetit ofron relaksim dhe argëtim për të gjithë familjen. Një muze, liqene të vogla, fusha tenisi, një park argëtimi, një kopsht zoologjik dhe kafene dhe restorante të shumta, të gjitha këto nënkuptojnë se nuk do të mërziteni kurrë. Shkupi është gjithashtu një pikënisje e shkëlqyer për udhëtime ditore. Bëni një udhëtim deri në Matka Gorge ose ngjituni në malin Vodna. Rrethinat e mrekullueshme të gjelbra të qytetit, me kodrat piktoreske, janë të parezistueshme për t'u eksploruar.

Skopje 2

Kur udhëtoni në Shkup, mos humbisni:

  • Luftëtari mbi Kalë: statuja e Aleksandrit të Madh qëndron në mes të Sheshit Maqedonia.
  • Shtëpia Përkujtimore e Nënë Terezës: ky kompleks i ndërtuar së fundi është pranë vendit të shtëpisë ku lindi Nënë Tereza.
  • Kalaja e Shkupit: muret mbresëlënëse të ndërtuara nga perandori Justiniani janë shembur dhe rindërtuar shumë herë.
  • Ura e Gurit: kjo urë me 13 harqe që lidh sheshin kryesor dhe Pazarin e Vjetër është sot një prej simboleve krenare të qytetit.
  • Porta Maqedonia: ky hark triumfi i zbukuruar me relieve në mermer i përkushtohet njëzet vjetorit të pavarësisë së Maqedonisë.
  • Çifte Hamam: këto ish-banja turke nga shekulli i pesëmbëdhjetë janë sot galeri arti.
  • Xhamia e Mustafa Pashës: një prej ndërtesave më të bukura turke në Maqedoni, kjo xhami e shekullit të pesëmbëdhjetë qëndron mbi Pazarin e Vjetër.
  • Kapan Han, Suli Han dhe Kurshumli Han: tre hane osmane për tregtarët shtegtarë, nga shekulli i pesëmbëdhjetë dhe i gjashtëmbëdhjetë në zonën e Pazarit të Vjetër.
  • Muzeu i Artit Bashkëkohor: një koleksion mbresëlënës veprash nga artistë të mëdhenj, shumica prej tyre të dhuruara.

Shkupi është një qytet miqësor ku mund të gjeni gjithçka, nga xhamitë antike deri te baret moderne dhe jeta aktive e natës.