Adria Airways Logo Adria Airways

Katedralja e Shën Alexander Nevsky

Teksti: Veronika Sorokin Fotografitë: iStock

Kjo katedrale e mrekullueshme ortodokse në qendrën e vjetër të Sofjes, e ndërtuar mes viteve 1882 dhe 1924 sipas një stili tipik ruso neobizantin, sjell ndërmend një pjesë të rëndësishme të së kaluarës së Bullgarisë. Ajo kujton luftën ruso-turke të viteve 1877–78, në të cilën rusët ndihmuan çlirimin e Bullgarisë nga shekujt e tërë të sundimit osman. Katedralja i është përkushtuar princit të madh rus Alexander Nevsky, i cili në shekullin e 13-të mposhti kalorësit teutonë në Betejën e Akullit, mbi liqenin e ngrirë Peipus dhe u bë shenjtori mbrojtës i kishës ortodokse.

Me kupolat e veta të vjetra dhe gurët gëlqerorë të zbehtë bullgarë që ndriçojnë nën dritë, veçanërisht në ditët me diell, katedralja tërheq syrin nga shumë pika strategjike rreth qytetit. Katakombet e katedrales përmbajnë një prej koleksioneve më të pasura të artit fetar në Bullgari: një galeri me ikona që datojnë nga shekulli i 12-të deri në atë të 19-të që hedhin dritë mbi traditën ortodokse të ikonografisë.

slexander nevsky 982