Adria Airways Logo Adria Airways

Kështjella e Lubjanës – Në një piedestal mbi qytet

Teksti: Mankica Kranjec Fotografitë: iStock, D. Mladenovič

25 km nga Aeroporti i Lubjanës

Një kështjellë ngrihet në qendër të Lubjanës si e ngritur mbi një piedestal mbi kryeqytetin e Sllovenisë. Kulla e vrojtimit e kështjellës ofron pamje mahnitëse të Alpeve Kamnik-Savinja dhe një shikim nga lart të këtij qyteti mesjetar në zemër të Evropës. Sot Kështjella e Lubjanës është një prej pikave më të rëndësishme të qytetit dhe muret e saj fshehin fragmente mahnitëse nga historia. Në shekullin e 18-të Perandori Jozefi II e ktheu kështjellën në burg, ndërsa në periudhën Napoleonike të Provincave Ilire shërbeu si spital ushtarak dhe garnizon. Pjesë të kateve të poshtme të kështjellës madje janë ndërtuar me gur gëlqerorë Podpeč nga qyteti romak i Emonës që dikur shtrihej aty ku ndodhet Lubjana e ditëve të sotme. Në periudhën mes dy luftërave botërore, kështjella shërbeu si vendi i të vetëshpallurës "republika e kështjellës".

Sot, një teleferik shkon anash kodrës së kështjellës dhe vetë kështjella është bërë qendër e rëndësishme kulturore për qytetin. Gjatë verës, ajo tërheq entuziastët e kinemasë dhe admiruesit e muzikës me projektime të filmave nën yje dhe koncerte nën qiellin e hapur. Admiruesit e ushqimit të mirë mund të kënaqen në një prej dy restoranteve të mrekullueshme të kështjellës.

lju100