Adria Airways Logo Adria Airways

Kështjella Snežnik – Një kështjellë e bardhë në këmbët e një mali

Teksti: Mankica Kranjec Fotografitë: Andrej Tarfila

87 km nga Aeroporti i Lubjanës

Në ditë të kthjellëta kjo kështjellë e bardhë reflektohet në liqenin e mrekullueshëm romantik që shtrihet poshtë mureve të saj. Dikur rezidenca ku pushonte princesha Ana dhe princërit Herman dhe Ulrik, ajo rrethohet nga një park i madh me rrugë të rrethuara me gështenja dhe limona. Brenda, ajo është e mobiluar për komoditet maksimal. Një shëtitje përmes kështjellës ju kthen pas në shekullin e 19-të, kur muret zbukuroheshin nga portretet e familjes dhe dhomat ishin të mbushura me mobilie të mrekullueshme, soba të zbukuruara me pllaka (për ngrohje) dhe trofe të panumërta impresionuese gjahu. Një prek karakteristikave më të veçanta të kështjellës është Dhoma Egjiptiane, mobiliet e të cilës sipas stilit antik egjiptian janë prodhuar në fillim të shekullit të 20-të.

Snežnik është një prej kështjellave më të ruajtura në Slloveni dhe, me hollin e vet të mrekullueshëm të dasmave, është një vend më se i përshtatshëm për dasma. Rrethinat rrotull saj janë magjepsëse në çdo stinë të vitit dhe peizazhi poshtë malit Snežnik është ideal për kalërim, çiklizëm dhe ekskursione. Križna Jama ("Shpella e Kryqit të Shenjtë"), me serinë e vet të liqeneve nëntokësore, ndodhet pranë.

sneznik980in3