Adria Airways Logo Adria Airways

Kështjella Štatenberg – Një shtëpi e bukur rurale

Teksti: Mankica Kranjec Fotografitë: Mankica Kranjec

142 km nga Aeroporti i Lubjanës

Megjithëse ndoshta më e vogla nga kështjellat e zgjedhura, kjo ndërtesë e mrekullueshme baroke është një prej më të bukurave në Slloveni. Ndërtuar në lartësi në buzë të kodrave Haloze dhe e rrethuar nga një park anglez i bukur, plantacione të gjelbra dhe liqene të vogla, Štatenberg është vendi i përkryer për t'u relaksuar në një natyrë të virgjër. Nuk është çudi atëherë se dikur ka qenë një rezort i njohur veror me mysafirë të zgjedhur nga e gjithë Evropa.

Sot Konti dhe Kontesha përshëndesin vizitorët gjatë fundjavës të veshur me rroba baroke dhe i shoqërojnë ata përmes ndërtesës së shkëlqyer. Dhomat e saj, të zbukuruara me afreske dhe punime me stuko, janë plot me mobilie origjinale. Biblioteka përmban rreth 3000 libra të vjetër dhe kishëza e kështjellës është restauruar bukur. Dymijë tulipanë lulëzojnë në kopshtet simetrike të kështjellës. Ngjituni në pikën e nisjes për parashutistët mbi kabinën e gjahtarëve aty pranë dhe shijoni një pamje të mrekullueshme.

statenberg982